top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Kell-e aggódnunk szülőként a majomhimlő miatt?

Alig – vagy talán még koránt sem – lábaltunk ki a COVID-mizériából, és máris itt a következő potenciális járvány, amivel az egészségügyi hatóságok, de a bulvárlapok cikkei is riogatnak: a majomhimlő. Bár azt hiszem, hogy az utóbbi két év már megedzett bennünket és elég magasra emelte az ingerküszöbünket az ilyenfajta hírek iránt, szülőként talán már benned is felmerült: jelenthet-e a majomhimlő kockázatot gyermekedre, rád, az egész családra?

Erre vonatkozóan igyekeztem összeszedni néhány fontos infót, ami talán téged is érdekelhet.

A majomhimlős esetek számának emelkedésével riogat a média világszerte, aki talán ijesztő lehet. Talán te is elgondolkodtál már: mi ez, hogyan lehet felismerni, mekkora kockázatot jelent?

 

Mi a majomhimlő?

A majomhimlő egy vírusfertőzés. A kórokozó furcsa nevével egyébként nem untatnálak, és csak azért említem me, hogy a furcsa nevű ortopoxvírusok közé tartozik, mert a nevében a „pox” a himlőt jelöli, így ez a vírus egyfajta himlőt okoz. Ennek a családnak a tagja egyébként a bárányhimlőt okozó varicellavírus is.


A majomhimlő nem vadonatúj betegség, hiszen vírusát először 1958-ban fedezték fel Afrikában. Bár először majmokból mutatták ki – innen kapta a nevét –, egyelőre nem világos, valójában hogyan került a majmok közé. A majomhimlő viszonylag gyakran előfordul főemlősöknél és rágcsálóknál, például mókusoknál és patkányoknál is.


A majomhimlő általában kevésbé súlyos és kevésbé fertőző betegség, mint a himlő. Egyeseknél súlyos betegséget okozhat a majomhimlő, különösen a 8 év alatti gyermekeknél, várandósoknál és gyenge immunrendszerű személyeknél. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) kiemeli, hogy a majomhimlő sokkal kevésbé fertőző, mint a COVID-19.

A majomhimlő fertőzött állattal vagy emberrel történő tartós érintkezés során terjed. Leginkább légúti folyadékokkal vagy más testnedvekkel való szoros érintkezés útján terjed. A majomhimlős személlyel állattal vagy emberrel történt kontaktus után 6–13 telik el az első tünetek megjelenéséig.


A majomhimlő tünetei gyermekeknél

A majomhimlő tünetei hasonlóak gyerekeknél és felnőtteknél. A fertőzés legszembetűnőbb jele előbb lapos kiütések megjelenése a bőrön, melyek folyadékkal teli hólyagos elváltozásokba mennek át, később gennyes sebekké alakulnak, és hegesedést hagyva maguk után gyógyulnak. Ám a vírus szervezetbe jutásakor ezt már láz, fejfájás, nyirokcsomóduzzanat, izomfájdalom és enerváltság előzheti meg.


A majomhimlőben szenvedő személy a kezdeti tünetek megjelenésétől kezdve fertőző, amíg a foltok teljesen el nem hegesednek. A majomhimlő tünetei általában 2–4 héten belül megszűnnek.


Milyen kockázatai vannak a majomhimlőnek a gyermekekre nézve?

A majomhimlő legtöbb esete Közép- és Nyugat-Afrikára korlátozódik, de néha előfordulnak a régión kívüli megbetegedések is. A jelenlegi járvány az egész világon elterjedt, de Afrikán kívül a teljes lakosságra számított a kockázat jelenleg alacsony.


Scott Pangonis, MD, MS, FAAP, az Akron Gyermekkórház fertőzőosztályának orvosa szerint jelenleg nem valószínű, hogy az USA-ban vagy Európában a gyermekek majomhimlővel fertőződnek.

„Szerencsére az Egyesült Államokban még nem fordult elő olyan eset, hogy gyermekek betegedtek volna meg. Ám Afrikában, ahol a majomhimlő gyakrabban fordul elő, az esetek nagy részét gyermekek teszik ki”

– mutat rá a gyermekorvos.


Mennyire kell aggódniuk a szülőknek a majomhimlő miatt?

Fontos megismételni, hogy a jelenlegi kockázat a mi gyermekeinkre csekély.

„A szülőknek tisztában kell lenniük a majomhimlő jeleivel és tüneteivel, de nem szabad túlzottan aggódniuk”

—fogalmaz a gyermekorvos, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a szülőknek naprakésznek kell lenniük a hírekkel kapcsolatban, mivel a járvány előrehaladtával változhatnak a dolgok:

„Szülőként fokozódna az aggodalmam, ha a környezetemben megemelkedne az esetszám.”

Kell-e óvintézkedéseket tenniük a szülőknek a majomhimlő ellen?

Alapesetben nem kell különösebb intézkedéseket tenni, ha nem kerültetek kontaktusba bizonyítottan majomhimlős személlyel.

„Bárkinek, aki úgy gondolja, hogy esetleg érintkezhetett fertőzött személlyel, karanténba kell helyeznie magát, és ugyanazokat a higiéniai gyakorlatokat kell alkalmaznia, amelyeket a COVID-19 esetében már megszoktunk, beleértve a kézmosást és a társadalmi távolságtartást”

­— magyarázza dr. Ogunseitan.


A megfelelő kézhigiénia különösen fontos a majomhimlő esetében is, mivel gyakran légzőszervi és testnedvekkel terjed. Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) szappanos vízzel történő kézmosást vagy kézfertőtlenítő használatát javasolja, különösen kontaktus gyanújakor.


Ezt jegyezd meg!

  • A majomhimlő jelenlegi kockázata nálunk csekély.

  • A majomhimlő tünetei közé tartozik a láz, a fáradtság és a hólyagos bőrkiütés.

  • A szakértők egyetértenek abban, hogy a gyermekekre nézve jelenleg nincs jelentős kockázat, és a szülőknek jelenleg nem kell aggódniuk a majomhimlő miatt.


Forrás: Verywell Family

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page