top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Karúszóval biztonságos? Nem!

Frissítve: 2021. júl. 9.

A strandon és a vízparton szinte nem is látni olyan kicsi gyereket, akinek ne úgy igyekeznének a szülei növelni a biztonságát a vízben, hogy karúszót adnak rá. Pedig ez hatalmas tévedés, a karúszó nem biztonsági eszköz...

...hanem mi? A cikkből kiderül.

 

Ha bármelyik kisgyerekes szülőt megkérdezzük, milyen lehetőségek vannak arra, hogy nagyobb biztonságban tudja a gyermekét a vízben, pancsolás közben, biztosak lehetünk benne, hogy felfújható karúszót szinte mindegyikük megemlíti. Pedig a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a karúszók nem biztonságosak, sőt akár még növelhetik is a fulladásveszélyt. A karúszó hamis biztonságérzetbe ringatja a szülőt, aki tévesen azt gondolja, hogy a karúszó védelmet nyújt, ezért kevésbé figyel úszni nem tudó gyermekére, hiszen „a karúszó úgyis fenntartja a víz színén”. Pedig a karúszó nem biztonsági eszköz, hanem egyszerűen a játék kategóriájába sorolható valami. Ugyanolyan játék, mint a vízipisztoly, a műanyag kacsa, a strandlabda vagy a felfújható unikornis. Nem több.



Vízbiztonsági eszköznek ugyanis csak az minősül, ami amellett, hogy a víz felszínén tartja a viselőjét, azt viselőjének fejét és arcát is a víz felett tartja, és nem mellesleg olyan a kialakítása, hogy semmiképpen se tudjon meglazulni vagy lecsúszni.

„A karúszó nem több játékszernél. Ne bízd a gyermeked életét és biztonságát egy játékra!”

– figyelmeztetnek a szakértők.


A karúszók ráadásul könnyen lecsúszhatnak vagy leereszhetnek, nem utolsósorban a gyerekek is könnyedén le tudják magukról szedni – amit a játék hevében sokszor meg is tesznek.


Mit tegyél?

  • Semmi esetre sem akarlak lebeszélni a karúszóról mint játékról, ha a helyén kezeled az értékét. Jó móka karúszókkal csapkodni a vízben, ám semmi esetre se bízd ezekre a felfújható izékre a gyermeked biztonságát. A karúszóval felszerelt kisgyerekre is ugyanúgy kell figyelned, mintha nem viselne ilyet.

  • Ha valóban a vízbiztonságot növelő eszközt keresel, akkor hitelesített mentőmellényt vásárolj. Vannak szituációk, melyekben egyébként is kötelező mentőmellény viselése, például ha csónakba, kajakba szálltok. Nagyon fontos, hogy mindig a gyerek méretének megfelelő mentőmellényt adj rá!

  • Tanítsd meg úszni! Minél hamarább!


Miért fontos?

Gyermek- és kamaszkorban a közlekedési balesetek után a fulladás a második leggyakoribb halálok.

Sokan azt gondolják, hogy a fulladás egy hangos, feltűnő, gyakran teátrális folyamat. Holott a fulladás legfeljebb csak a filmekben ilyen, a valóságban nagyon csendben, feltűnés nélkül is bekövetkezhet úgy, hogy akár a méterekre állók sem veszik észre, hogy valaki az életéért küzd a vízben.

Fotó: Unsplash


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page