top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Jó szülő vagy, ha a mobiloddal foglalkozol a gyereked helyett?

Lehet, hogy ezzel ufó vagyok, de szeretek tudományos kutatásokat bújni, kíváncsi vagyok, hogy a brit és nem brit tudósok milyen következtetésekre jutnak, egyáltalán milyen témákat érdemesítenek kutatásra. Itt mégis olyan kutatásokat szoktam ismertetni, melyekkel legalább nagy vonalakban azonosulni tudok. Ez most az a ritka kivétel, amikor az orvosi szaklap cikkét elolvasva csak egy dolog jutott eszembe: WTF?

Egy vizsgálat szerint ugyanis az okostelefonok bámulásával és nyomkodásával töltött idő – mármint a szülők részéről – nem megy a családi élet minőségének a rovására. Sőt, direkt jó. Legalábbis a szerzők szerint.

 

Ki ne látott volna már babakocsit toló anyukát, aki számára megszűnt a külvilág, mert teljesen bele van merülve a telefonjába? Vagy a buszon az anyukája ruháját rángató gyereket, aki mesélne, kérdezne, de nincs kinek és nincs kitől, mert bár az anyukája vagy apukája a maga fizikai valójában mellett ül ugyan, de valahol mégis egészen máshol jár, mert teljesen leköti a telefonja?


Mindenkiben nyilvánvalóan először az a gondolat merül fel ilyet látva, hogy ez nem jó, hiszen a gyerek figyelmet, kommunikációt, interakciót vár a szülő részéről. Olyannyira, hogy egy étterem például elindított egy kezdeményezést, mely szerint ajándék ebéddel kedveskedik annak a szülőnek, aki vállalja, hogy a családi étkezés alatt egyetlen egyszer sem veszi elő azt a nyomorult telefont a táskájából.


Egy új tanulmány szerzői szerint azonban nem probléma az okostelefonon lógással töltött idő a szülők részéről, és erről mást gondol, az csak azért lehet, mert nem jó oldalról kezdte megközelíteni a kérdést: a kockázat és a problémák felől közelített ahelyett, hogy a pozitívumokat kereste volna a folyton a telefonján csüngő szülőket látva.


A Journal of Child Psychology and Psychiatry (Gyermekpszichológia és -Pszichiátria) című lap cikkének szerzői szerint ugyanis apró és jelentéktelen problémák aránytalan felnagyításához vezethet, ha valaki csak a veszélyeket és a kockázatokat látja ebben a helyzetben és azt feltételezi, hogy az okostelefonokon töltött idő negatív hatással van a szülő–gyermek kapcsolatra.


Az ausztráliai Griffith Egyetem kutatásában ugyanis 3659 szülői kérdőív adatainak feldolgozása során 84 különböző lehetőséget teszteltek annak felmérésére, hogy az okostelefon-használat összefüggésbe hozható-e a szülői viselkedéssel, ám erre állítólag kevés bizonyítékot találtak. A kutatás vezetője, Kathryn Modecki szerint a telefonhasználat nem szorítja ki a családdal töltött időt, nem károsítja a szülői szerepeket, és nem függ össze a családi konfliktusokkal. A szerzők megjegyzik, hogy – különösen a változatos családi környezeteket figyelembe véve – az okostelefonok többféle szerepet játszanak a családi életben és ha nem befolyásolják erősen a családi időt, akkor akár még pozitív szerepet is játszhatnak a szülői szerepvállalásban.

„Nagyon kevés bizonyítékot találtunk arra, hogy ez a probléma valóban létezne, és reméljük, hogy adataink segítenek a konstruktívabb és árnyaltabb beszélgetések felé elmozdulni a modern technológiának a szülők és családok életében betöltött szerepe felé”

– fogalmaznak.


Nos, nem vagyok ausztrál tudós, de csak annyit szeretnék mondani: le a mobiltelefonoddal, foglalkozz inkább a gyerekeddel!


Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page