top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Járvány idején született négy egyforma babánk

Természetes úton nagyon ritkán születnek négyesikrek, egypetéjű négyesikrek pedig még ennél is sokkal ritkábban: körülbelül minden 11–15 millió szülésre jut egy. Az pedig plusz különlegességet ad az esetnek, ha négy, tökéletesen egyforma baba jön a világra éppen a koronavírus-járvány idején.

Pedig mostanában éppen egy ilyen ritka esemény történt.

 

Jenny Marr éppen első gyermekükkel volt várandós, amikor az ultrahangvizsgálat során furcsa kifejezést látott átsuhanni orvosa arcán. Szinte természetes, hogy rögtön a legrosszabbra gondolt, talán arra, hogy nincs a babának szívműködése. De szerencsére korántsem erről volt szó, hanem éppen az ellenkezőjéről: az orvos nem egy, hanem három apró szívet hallott dobogni.

Az Anyás-Apás ikerterhességekről szóló korábbi cikkeiért ide kattints!

A 35 éves anya és vele egykorú férje, Chris is egykeként nőtt fel, és egészen a meglepő ultrahangos leletig nem is fordult elő ikerszülés egyikük családjában sem. A hármas ikerterhességre való tekintettel nem sokkal később már egy magasabb szintű szülészeti intézményben került sor egy újabb ultrahangvizsgálatra, ahol a szonográfus legalább olyan furcsa arckifejezéssel szemlélte a készülék képernyőjét, mint korábban az orvos – és legalább akkora ijedelmet is okozott ezzel. De kiderült, hogy a meglepődés oka, hogy nem is három, hanem négy baba növekedett az anyaméhben. Így lett Jennyből és Chrisből rövid pár hét alatt háromgyerekesből négygyerekes szülő.

„Azzal viccelődtem, hogy egészen biztosan nem jövünk el újabb ultrahangvizsgálatra, mert legközelebb már öt babát fognak látni. De a negyedik baba már nem okozott akkora sokkot, mint amikor megtudtuk, hogy három baba érkezik hozzánk egyszerre. Pláne miután az orvos megnyugtatott, hogy mindegyik baba egészséges”

– emlékszik vissza a történtekre az apa.

De ami igazán különlegessé teszi az ikerterhességet azon túl, hogy a nem lombikkezeléssel, hanem spontán fogant négyesikrek egyébként is ritkának számítanak, hogy egypetéjű ikrek, azaz négy teljesen egyforma babáról beszélünk. Mi sem bizonyítja jobban, mennyire kivételes eseményről van szó, mint a statisztikák: minden 11–15 millió szülésre egyetlen ilyen esemény jut. Csak szemléltetésként: az ötöslottón a telitalálat esélye kb. 1:44 millióhoz, ami csak háromszor kisebb esély, mint a spontán fogant egypetéjű négyesikreké.

A többes ikerterhesség veszélyei
Ikerterhesség úgy jöhet létre, hogy több petesejt érik meg, melyeket két különböző hímivarsejt termékenyít meg. Ők a kétpetéjű ikrek, akik csak annyiban hasonlítanak egymásra, mint két testvér, sőt sokszor a nemük is különböző. A másik lehetőség, hogy egy megtermékenyített petesejt később kettéhasad, majd két embrióként fejlődik tovább. Ők az egypetéjű ikrek, akik úgy hasonlítanak egymásra, mint két tojás – ahogy mondani szokás. A történetben szereplőhöz hasonló négyes ikerterhességek esetében e két „forgatókönyv” bármilyen kombinációban megvalósulhat.
Az ikerterhesség veszélye – mely kockázat a magzatok számának növekedésével fokozódik −, hogy a babák túlságosan korán, koraszülöttként jönnek a világra. De még ha a kiírt időpontban születnek is, a súlyuk gyakran elmarad egy átlagos újszülött születési súlyától – ennek minden kockázatával. Az is előfordulhat, hogy a terhesség során egy vagy több embrió elhal, így a négyesként induló terhesség akár hármas vagy kettes ikerterhességként is befejeződhet. Nem túlzás tehát, amikor az orvosok a veszélyekre figyelmeztetnek.
 
Mekkora az esély, hogy ikrek szülessenek?
Körülbelül 80 terhesség közül fordul elő egy kétpetéjű ikerterhesség, az egypetéjű ikerterhesség valószínűsége körülbelül egy a 285-höz. A hármasikrek természetes fogantatásának esélye egy a 8000-hez, a négyesikreké egy a 700.000-hez, az ötösikreké egy az 50 millióhoz , a hatosikreké egy a 4,7 milliárdhoz. Érdekességként megemlítem, hogy 2007-ben egy ohiói házaspárnak egymás után kétszer is hármasikrei születtek, ami ugyancsak extrém ritkaságnak számít.

És hogy még különlegesebb legyen a Marr-család négyesikreinek esete: mind a négy baba egyetlen méhlepényen „osztozott”, ami annyiban mindenképpen növelte a várandósság kockázatát, hogy ha az egyetlen méhlepény nem látja el megfelelően a feladatát, ez mind a négy babát életveszélybe sodorja.

De szerencsére semmi ilyesmi nem történt attól eltekintve, hogy a szülés túlságosan korán, a 29. héten indult meg, ráadásul éppen a COVID-19, azaz a koronavírus által okozott egészségügyi káosz tetőpontján.

„Rögtön a legrosszabbra gondoltam – mesélte utóbb az anya. – Hogy a babák betegen jönnek a világra vagy intenzív osztályra kerülnek, pont a járvány idején.”

Az Anyás-Apás koraszülésről szóló korábbi cikkeiért ide kattints!

De szerencsére semmi ilyesmi nem történt: a négy babát császármetszéssel segítették világra az orvosok egy dallasi kórházban. A négy koraszülött kisfiú a Harrison, Hardy, Henry és Hudson nevet kapta, és miután pár hétig a NICU „vendégszeretetét” élvezték, májusban hazatérhettek otthonukba. Azt gondolnánk, hogy negatívan élték meg a járványveszély által megkövetelt távolságtartást és a kijárási korlátozást, ám ők úgy látják, hogy ez a helyzet inkább segített nekik abban, hogy szoros kapcsolat alakuljon ki a hirtelen nagyra nőtt család tagjai között. Azt remélik, hogy a négy egyforma baba története ugyanúgy mosolyt csal idegen emberek arcára is, mint ahogyan ők is hatalmas csodaként élték meg a ritka várandósságot és a szokatlan körülmények között lezajlott szülést.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page