top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Jane vagy Johnnie Walker – jó ötlet nőket whiskyvel itatni?

Nemrégiben röppent fel a hír, hogy a világ legismertebb skót whiskykének, a Johnnie Walkernek a gyártója új terméket dobott a piacra Jane Walker néven. A bevallott cél a női fogyasztók megcélzása, emellett persze némi jótékonysági felhangja is van az akciónak.


De miért nem jó ötlet egészségi szempontból, ha a nők az eddiginél is jobban rákapnak az alkoholra?

 

Az ok abban keresendő, hogy – tetszik vagy nem tetszik a feminizmus híveinek − bizony nem vagyunk egyformák a férfiakkal. Ami abban is megnyilvánul, hogy biológiai különbözőségünk okán rosszabbul bírjuk az alkoholt, és már kisebb mennyiség is károsodást okoz. Pontosan melyek ezek?

De mielőtt ebbe belevágnánk, nézzük, miért is kell erről beszélnünk. Még akár egy évszázaddal ezelőtt is inkább „férfiproblémának” tekintették az alkoholizmust. Az idők azonban változnak… A szakértők már évek óta figyelmeztetnek arra, hogy egyre több nő alkoholizál. És ami még nagyobb probléma, ha egy nő iszik, akkor esetében nagyobb az esély arra, hogy pár pohárnál nem áll meg, ami azt jelenti, hogy egyre több nő simán az asztal alá issza a férfiakat. Egy amerikai statisztika szerint az USA-ban 5,3 millió olyan nő él, aki az egészségre káros mennyiségben fogyaszt rendszeresen alkoholt.


Iszik vagy vezet?

Ha egy nő üres gyomorra felhajt egy pohár alkoholt, akkor vérében az alkohol mennyisége olyan szintre emelkedik, mely kétszeresére emeli annak esélyét, hogy a nő halálos közlekedési balesetet okoz. „Van egy olyan közvélekedés, hogy az ittas vezetés kizárólag a férfiak privilégiuma, de ez egészen biztosan nem igaz – mondja az USA Sztrádabiztonsági Felügyeletének szóvivője, Rae Tyson. − Valójában sok olyan pontja van az Egyesült Államoknak, ahol a szerhatás alatt halálos balesetet okozó sofőrök többsége nő.”


Ittas nő könnyebben válik áldozattá

A részegségig való alkoholizálással a nők azt kockáztatják, hogy megkétszerezik annak esélyét, hogy fizikai bántalmazás vagy nemi erőszak áldozatává válnak. (Igen, tudom, egy ideális világban igazuk lenne a feministáknak, hogy a „nem” mindig „nem”, és a nő részegsége semmire nem jogosítja fel a férfiakat. De nem élünk egy ideális világban.) A statisztikai adatok szerint az USA-ban a nemi erőszak eseteinek felében a nő, a férfi vagy mindketten alkoholos befolyásoltság alatt állnak.


De akkor most már térjünk rá az egészségi hatásokra

A nőknél már kisebb mennyiségű és rövidebb idejű alkoholfogyasztás után megjelennek az alkohol okozta szív- és májproblémák – utóbbi többnyire végső soron cirrózis képében, de már korábban kialakulhat alkoholos májgyulladás, hepatitisz. Nőknél nagyobb annak esélye is, hogy a cirrózis végül a beteg halálához vezet.

Nőknél már kevesebb alkohol hatására bekövetkeznek agyi károsodások is, melyek mentális problémák kialakulásához.

A nőknél egyébként is jelentős probléma a csontritkulás, az oszteoporózis, különösen a változókor után. Azok a nők, akik nagy mennyiségű alkoholt fogyasztanak, az átlagosnál is nagyobb arányban számíthatnak csontritkulásra – annak minden következményével, csigolya-összeroppanással, fájdalmakkal, gyakori elesésekkel, csonttörésekkel stb.

Az alkohol elősegítheti mellrák kialakulását is. Egy napra számítva minden 10 grammnyi alkohol (körülbelül ennyi található kicsivel több mint 1 dl borban) 10%-kal növeli annak relatív kockázatát, hogy a nő életében valamikor mellrákot diagnosztizálnak. Ez a számok nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy az absztinens nők körében minden 100 nő közül 9-nél alakul ki valamikor életében mellrák, ez a szám napi két pohár alkohol rendszeres elfogyasztása esetén 10-re, napi 6 pohár alkohol megivása esetén 13-ra emelkedik.

Az alkohol nehezíti a teherbe esést, a fogamzást.


Mi az oka annak, hogy a nőknek jobban árt az alkohol?

Több biológiai oka is van annak, hogy a nők szervezetét már kevesebb alkohol is visszafordíthatatlanul károsíthatja.

Testzsír. A nők szervezetében a testösszetétel inkább a zsír felé tolódik el, mint a férfiak esetében. A zsír megköti az alkoholt, míg a folyadék inkább hígítja – ennek ismeretében nem nehéz belátni, miért nem kedvez a nők tipikus testösszetétele az alkoholfogyasztásnak, hiszen így az alkohol hosszabb ideig magasabb koncentrációban van jelen, erőteljesebben károsítva az agyat és más szerveket.

Enzimek. A nők szervezetében kisebb koncentrációban van jelen az a két enzim – az alkohol-dehidrogenáz és az aldehid-dehidrogenáz −, melyek a gyomorban és a májban lebontják az alkoholt, hatástalanítva azt. Ennek következtében az alkohol nagyobb mennyiségben szívódik fel a gyomorból, mint a férfiaknál.

Hormonok. A menstruációs ciklus során változó hormonszintek is befolyásolhatják azt, hogy a nők szervezetében miként bomlik le az alkohol. Ennek oka jórészt a menstruációs ciklus megzavarásában keresendő. Nem is szólva arról, hogy ha mégis létrejön terhesség, akár hetek is eltelhetnek, mire a nő észleli terhességét. Így pedig nagy az esélye, hogy a terhesség legelső, a magzati alkoholkárosodások szempontjából leginkább veszélyeztetett időszakában sem hagy fel az italozással.

A fenti tényezők alapján nagyjából magyarázható, hogy a nők miért részegednek le könnyebben viszonylag kisebb mennyiségű alkoholtól is, és miért okoz már relatíve kevesebb alkohol is károsodásokat.


Térjünk vissza Jane-re és Johnnie-ra!

A vállalat alelnöke, Stephanie Jacoby úgy nyilatkozott a médiának az új termék bevezetése kapcsán, hogy Jane Walkerrel „szeretnék ünnepelni a nemek közötti egyenlőséget”. Az alkoholhatás nemek közötti különbözősége ismeretében bizton állíthatjuk, hogy e téren nemek közötti egyenlőség soha nem volt és nem is lehet, hiszen a nők olyan biológiai hátrányban vannak, ami eleve lehetetlenné teszi az egyenlősdit. Arról nem is szólva, hogy talán nem itt kellene kezdeni a nemek közötti egyenlőtlenségek megszüntetését. És erre legfeljebb csak apró szépségtapasz, hogy a Jane Walker eladásából származó haszon egy részét egy női jogokkal foglalkozó szervezetnek szánják.

Fotó forrása: thewhiskylady.net




0 hozzászólás
bottom of page