top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Itt a spirál, hol a spirál?

Frissítve: 2021. nov. 30.

Maguk az orvosok is meglepődtek egy vietnámi kórházban, amikor egy újszülött baba szokatlan dolgot szorongatva jött a világra – legalábbis a híradások szerint. A kisfiú kezében az a spirál volt, aminek éppen az lett volna a feladata, hogy megakadályozza a terhességet, melynek végén a baba meglátta a napvilágot.


Ez esetben a fogamzásgátló spirál nem töltötte be ugyan a funkcióját, de úgy egyébként biztonságos fogamzásgátlási módszer.

 

A vietnami Hai Phong Kórházban született kisfiú fotóját maga az édesanya osztotta meg a közösségi oldalakon, és az gyorsan körbe is futotta a netet. A baba ugyanis meglepő ajándékkal a kezében érkezett: egy fogamzásgátló spirált tartott a kezében. A fotót – természetesen név nélkül – a szülészorvos is megosztotta, mivel az ő praxisában sem fordult elő még hasonló eset.


A 34 éves anya annyi részletet osztott meg a történetből, hogy a spirált két évvel ezelőtt tetette fel, ám az nyilvánvalóan csődöt mondott, melyet mi sem bizonyít jobban, mint a terhesség és a baba születése. Ehhez az orvos annyit fűzött hozzá, hogy bár a spirál biztonságos fogamzásgátlási módszernek számít, de előfordulhat, hogy elmozdul, lecsúszik a helyéről, és ilyenkor már nem alkalmas a biztonságos védekezésre.


A kisfiú 3200 grammos súllyal, egészségesen jött a világra a család harmadik gyermekeként.

A szokatlan fotóhoz sokan kommenteltek a közösségi oldalakon. Valaki ezt írta:

„Ennek a babának az volt megírva, hogy mindenképpen megszülessen.”

Többen annak adtak hangot, milyen szerencsés a kisfiú, hogy a spirál nem okozott neki sérülést sem az anyaméhben, sem megszületés közben a szülőcsatornában. Bár amikor a fotót előzetesen megosztottam, az Anyás-Apás Facebook-oldalán is többen kételkedtek a fotó valódiságában és valami trükköt sejtettek mögötte, máshol az egyik kommentelő arról számolt be, hogy az egyik ismerőse is éppen ugyanígy járt, az ő babája is a spirált szorongatva jött a világra. Egyébként a közösségi oldalakra is kikerült már egy hasonló fotó 2017-ben azzal, hogy egy Dexter nevű baba kezében az anyukája fogamzásgátló spiráljával jött a világra. A fotó mellé ezt írta az anyuka:

„A spirál csődje!”

Később azonban kiderült, hogy beállított fotóról volt szó, melyet az újdonsült szülők viccből készítettek. Azt is elárulták utólag, hogy a terhesség valóban spirál mellett fogant, a spirált azonban nem a baba hozta magával az anyaméhből, hanem azt az orvosok távolították el, amikor császármetszéssel világra segítették az újszülöttet.


Az Anyás-Apás fogamzásgátlással foglalkozó cikkeiért ide kattints!


Bár a mostani esetben maga az anya nem szólalt meg, a fotó valódiságát megerősítendő, ha az nem is mindennapos (és talán nem is lehetséges), hogy az újszülött a kezében „hozza” a spirált a szüléskor, az egyáltalán nem példa nélküli, hogy spirál mellett esik teherbe valaki.

Spirálok hormonnal és hormon nélkül

A spirál egy könnyű, rugalmas műanyagból vagy rézből készült fogamzásgátló eszköz. Mivel alakja leginkább egy nagy T betűhöz hasonlít, joggal merülhet fel a kérdés: miért hívják akkor fogamzásgátló spirálnak és nem fogamzásgátló T-nek? A spirál elnevezést onnan kapta, hogy – a fogamzásgátló hatékonyságot fokozandó – spirál alakban feltekert réz szál van rajta.

A fogamzásgátló spirálok hatása azon alapszik, hogy – mivel a szervezet idegenként ismeri fel – steril gyulladást hoz létre, mely megakadályozza a petesejt beágyazódását, ezáltal a terhesség létrejöttét.

A spirálokból léteznek hormonmentes típusok és olyanok is, melyek kis dózisban, folyamatosan hormont bocsátanak ki, ezzel is fokozva a fogamzásgátló hatást.

A spirál előnyei:

  • biztonságos módszer, biztonságossága 99 százalék feletti

  • egyszer kell felhelyezni, és 3­-5 évig biztosítja a fogamzásgátlást

  • a tablettákkal ellentétben – ahol 1-1 tabletta bevételének véletlen kihagyása nem kívánt terhességet eredményezhet – hatása folyamatos, nincs tévesztés

  • hormonmentes spirál választása esetén teljesen kiküszöbölhető a fogamzásgátlással járó hormonhatás

  • csökkenti a vérzés erősségét, lerövidíti az időtartamát, de egyes esetekben akár teljesen meg is szüntetheti a menstruációt

  • a szülés után nem sokkal felhelyezhető, szoptatás alatt is alkalmazható

  • az eszköz levétele után nem sokkal helyreáll a fogamzóképesség

  • olyanok is használhatják, akiknél ellenjavallt a hormonális fogamzásgátlás (pl. trombofília miatt)

A spirál hátrányai:

  • felhelyezéséhez orvosi közreműködés szükséges

  • az első 6 hónapban rendszertelen vagy pecsételő vérzést okozhat

  • igen ritkán ugyan, de fennáll a kilökődés vagy fertőzés lehetősége


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page