top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ismerd meg az autista Julia családját!

Április 2-a az Autizmus Világnapja, április az autizmus hónapja. Ebből az alkalomból megismerhetik a gyerekek Julia, a 4 éves autista kislány családját. A dolog különlegessége, hogy Julia nem hús-vér ember, hanem a Sesame Street bábsorozat egyik szereplője. A következő epizódban máris egy olyan problémát old meg Julia új családja, ami az autista gyereket nevelő családokban szinte mindennapos.


Ebben a hónapban többször lesz még szó az autizmusról.


 

A Sesame Street nevű bábfilmsorozat nálunk is futott (fut?) a tévében, az Egyesült Államokban jelenleg is futó tévésorozat. A sorozatra később egy teljes rendszer épült rá, gyerekeknek készült oktató anyagokkal, játékokkal, filmekkel. A Sesame Street 1966-ban indult útjára azzal a céllal, hogy játékos formában tanítsa a gyerekeket, például felkészítse őket az iskolára. Ennek a sorozatnak az egyik figurája Julia, a 4 éves autista kislány. Az Autizmus Hónap alkalmából megismerhetik a nézők Julia anyukáját, aki művészettanár, apukáját, aki a szaxofonozó mentőst és bátyját, a 7 éves Samet.

Az április 8-i epizód rögtön az autista gyereket nevelő családok egyik tipikus problémájával szembesíti a családokat: a hajvágással. A bábfigurák segítenek legyőzni az autista Julia hajvágással szembeni félelmeit. A film készítői tisztában vannak azzal, hogy bár a hajvágás egy átlagos gyerek számára is kényes pont lehet, az autista gyerekek számára még ennél is nagyobb megrázkódtatást jelent, ezért az adás néhány tippet is ad majd a helyzet megoldására és a megküzdési stratégiákra.

„Azt reméljük, hogy sikerül bemutatnunk az autista gyerekek családja előtt álló kihívásokat és mindennapos nehézségeket, de azt is sikerül érzékeltetnünk, mennyi hasonlóság van köztük és az átlagos gyereket nevelő családok között” – nyilatkozta a sajtónak dr. Jeanette Betancourt foglalkozásterapeuta, aki már 20 éve segíti szaktudásával a Sesame Streetet készítő filmes csapatot, Ő volt az, akinek a kezdeményezésére megszülettek Julia és a családtagok figurái. „Csodálatos dolognak tartom, hogy Julia egyáltalán létezik, mert ahogy az utóbbi időben egyre inkább közbeszéd tárgyává válik az autizmus, úgy érkezett hozzánk egyre több megkeresés, hogy a nézők szeretnék megismerni az autista szereplő családját is.

A filmkészítők a karakterek megformálásánál minden érintett körből kértek véleményeket és figyelembe vették az autista gyerekek szüleitől érkezett visszajelzéseket is. A hajvágásos sztori ötlete éppen egy olyan vetítésen merült fel, ahol Jeanette Betancourt egészségügyi szakembereknek mutatta be a filmet.

Juliáról még azt kell tudni, hogy négy évvel ezelőtt bukkant fel a sorozatban a forgatókönyvírók jóvoltából, de csak 2017 áprilisától rendszeres szereplője a történetnek. Azóta a sorozat készítői az ő figuráját használják fel, hogy növeljék az autizmussal kapcsolatos tudatosságot szerte a világban. A japán iskolai tanterv szerint például Julia figuráján keresztül ismerkednek meg a gyerekek a mássággal, és a filmkészítők rendszeres résztvevői az autizmus világnapi rendezvényeknek.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page