Anyás-Apás · 2019.09.15 22:32 · 7 perc

Intenzív osztályon a 74 éves kismama

A legfrissebb hírek szerint egyetlen napra sem élvezhették édesanyjuk ölelését azok az ikrek, akiknek anyja „világrekorderként”, 74 évesen hozta világra őket. A tudomány ma már szinte mindenható, hiszen szinte bármely életkorban hozzásegítheti a párokat a gyermekáldáshoz. Ugyanakkor éppen ebben rejlik a dolog hatalmas etikai dilemmája is, hiszen ki tudja – és kinek van joga – meghúzni az életkori határt, ami felett semmilyen körülmények között nem szabad az orvosoknak segítő kezet nyújtani a gyermek utáni vágy eléréséhez.

Nehéz egy éles határt húzni, de úgy tűnik, a 74 év messze e felett a határ felett van.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

A hét végén röppent fel a hír a világsajtóban, hogy a világ legidősebben szült nőjét, a 74 éves Erramatti Mangayammát intenzív osztályon ápolják. Ezzel követte 78 éves férjét, aki a mesterséges megtermékenyítéssel fogant ikrek világra jövetele után egy héttel kapott szívrohamot. A terhességet és a szülést egyébként is számos vita és felháborodás kísérte, miután a sajtó beszámolt a szeptember 5-i szülésről.

Most a The Times cikkéből az is kiderült, hogy az anyát a szülés óta intenzív osztályon ápolják. Ennek okát az orvosok nem hozták nyilvánosságra, csak annyit közöltek, hogy idősebb anyák terhessége és szülése kapcsán mindig gyakoribb a komplikáció, például a magas vérnyomás vagy az eklampszia. Az ikreket megszületésük óta a rokonok nevelik, a babák állítólag jól vannak.

A terhesség mesterséges megtermékenyítéssel fogant úgy, hogy donor petesejtet termékenyítettek meg a meglehetősen agg korú apa spermiumaival. A pár azért szánta rá magát a beavatkozásra, mert sok-sok éven át hiába próbálkoztak természetes gyermekáldással. A terhesség januárban fogant, és maguk az orvosok is szkeptikusak voltak a tekintetben, hogy sikerül-e kiviselni a terhességet a szülésig. Sikerült, és még a szülés után is úgy nyilatkoztak az orvosok, hogy a császármetszés után az anya „tökéletesen érzi magát”.

A mesterséges megtermékenyítést végző orvos, bizonyos Sanakkayala Umashankar váltig tagadja, hogy a millió etikai aggályt felvető lombikkezeléssel az volt-e a célja, hogy rekordot döntsön abban a tekintetben, kinek sikerül minél idősebb korban sikeres lombikkezelést végezni. Azt mondja, hogy a nő hazudott az életkorát illetően, ezért vállalkozott a beavatkozásra.

Az a fránya biológiai óra

A tudomány ma már sok mindenre képes, többek között arra is, hogy meddő párokat segítsen gyermekáldáshoz. Ennek önmagában is lehetnek etikai dilemmái, de egészen bizonyosan etikai dilemmát okoz az, amikor idős pár vállalkozik ily módon gyermekre. Mostanában több ilyen hír is felröppent, heves vitákat váltott ki például annak a 65 éves német tanárnőnek a döntése, aki 65 évesen szült négyes ikreket.

Itt az Anyavilágon annak kapcsán olvashattál a biológiai óra szerepéről, hogy az egykori szexikon, Brigitte Nielsen 54 évesen lett anya, bár az 54 mégsem 74, és Brigitte Nielsen nem az első gyermekére vállalkozott 50 felett. Azt mondják ugyanis az orvosok, hogy idős korban mindig kockázatos a terhesség és a szülés, e különösen rizikós, ha a nő az első gyermekszüléssel vár ilyen sokáig. Ez pedig egyre gyakoribb az utóbbi 1-2 évtizedben, amiért számos tényező okolható.

Ma már hol számít „idősnek” egy nő, aki 30 éves korában szül? A nők vígan várnak jó sokáig a gyermekvállalással. Az okok igen sokfélék lehetnek, van, akinek a karrier az első, más az anyagi javakat szeretné előbb megteremteni, megint más előbb utazgatna egy kicsit és élvezné az életet, de sokan vannak, akiknek egyszerűen ekkorra érkezik meg az igazi (vagy ekkorra hajlandók megkötni a párkapcsolathoz szükséges kompromisszumokat).

Ezzel csak az a baj, hogy a nők többsége azt hiszi, hogy a gyermekvállalás és a teherbeesés egyszerűen elhatározás és szándék kérdése. Pedig a szomorú igazság az, hogy a biológiai óra kérlelhetetlenül ketyeg. A teherbeesés valószínűsége körülbelül 35-37 éves korig szép lassan, egyenletesen csökken, 35 éves kor felett azonban meredek csökkenés következik be. Az a helyzet, hogy egész életünkben annyi petesejttel „gazdálkodhatunk”, amennyi a megszületéskor a petefészkeinkben van. Újabbak nem képződnek, hanem a meglévők közül érik meg minden hónapban egy, számuk viszont az életkor előrehaladtával előbb lassan, majd gyorsan csökken: a lánymagzat petefészkében a 20. terhességi héten körülbelül 6-7 millió petesejt van, ami a megszületésig 1-2 millióra, a serdülőkorig 300-500 ezerre, 37 éves korra 25 ezerre csökken, és egy 51 éves nőnek már csak 1000 petesejtje van – ez utóbbi a menopauza idején fennálló átlagéletkor.

Ne tévesszen meg senkit, hogy a statisztikák szerint egyre több nő szül negyven felett, mert ezeknek a terhességeknek a jelentős része a modern orvostudomány áldásos eredményeinek, azaz a lombikkezeléseknek és a mesterséges megtermékenyítésnek köszönhető. Persze azt is meg kell jegyezni, hogy ezek a technikák is kisebb eséllyel kecsegtetnek sikerrel idősebb, mint fiatalabb korban.

A másik rossz hír, hogy nemcsak a petesejtek száma csökken idősebb kor felé haladva, hanem ezek minősége is romlik. Több genetikai hiba fordul elő bennük, így gyakoribbak a genetikai háttérre visszavezethető veleszületett betegségek.

Vegyük például a Down-szindrómát, mely esetében egyértelműen bizonyítást nyert, hogy gyakrabban születik Down-szindrómás baba, ha az anya idősebb. Nézd meg a grafikont, jól látszik, hogy a kockázat e tekintetben is 35-37 éves kor körül kezd meredeken emelkedni, és míg egy 38 éves nőnek kb. 1 százalék az esélye arra, hogy Down-szindrómás babája születik, addig 41 éves korban már 1,5 százalék, 45 éves korban pedig 3,5 százalék felett van.

Idősebb anyáknál gyakoribban a terhességi szövődmények, a koraszülés, a vetélés vagy a magzati elhalás is – ezek jelentős részét ugyancsak genetikai hibáknak tulajdonítják.

Ahogy öregszünk, úgy a testünk is egyre inkább elfárad, elhasználódik, ezzel is magyarázható, hogy idősebb várandósoknál gyakrabban fordulnak elő terhességi betegségek, például magas vérnyomás vagy cukorbetegség is.

Szóval inkább senki ne várjon addig, mint Brigitte Nielsen, 74 éves koráig meg pláne ne.

#terhesség #lombikkezelés #biológiai_óra #idős_anya

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük