top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ingyen betéttel és tamponnal a menstruációs szegénység ellen – van egy nemluxus táskád?

Van egy ország Európában, ahol mostantól ingyen betéthez vagy tamponhoz juthatnak az általános és középiskolások közül azok, aki egyébként akár az iskolából is hiányoznának a „nehéz napokon” amiatt, mert nincs pénzük megvásárolni az ilyenkor szükséges higiéniai eszközöket.


Ez az ország sajnos nem mi vagyunk, de ha nem is kormányszinten, de egyéni kezdeményezések szintjén nálunk is vannak próbálkozások a menstruációs szegénység enyhítésére. Hallottál már a „Nem luxustáska” akcióról?

 

Az angliai iskolákban a jövő héttől az iskolákban is biztosítják az egészségügyi betéteket és tamponokat azoknak a lányoknak, akik egyébként családjuk anyagi helyzete miatt nem tudnak megvásárolni ezeket a létfontosságú higiéniai termékeket. A kezdeményezés és az ötlet nem vadonatúj, hiszen a középiskolák jelentős részében már eddig is működött a rendszer, az újdonság benne az, hogy a szolgáltatást általánosan teszik és az általános iskolákra is kiterjesztik. A kezdeményezés célja, hogy egyetlen diáklány se kényszerüljön arra, hogy amiatt hiányzik az iskolából minden hónapban néhány napot, mert önerőből nem tudja megoldani a betétek és tamponok megvásárlását. A brit Oktatási Minisztérium reményei szerint egyúttal a menstruációt övező stigmákat is sikerül legalább részben lebontani.

Az ötlet lényege, hogy az általános és középiskolák vezetésének anyagi keretet biztosítanak arra, hogy a szükségesnek vélt készletet összeállítsák és az igények függvényében pótolják, akár környezetbarát termékek megvásárlásával. A diáklányok aztán ebből a készletből használhatnak a menstruációs napokon.


A gyermek- és családügyi miniszter, Michelle Donelan így fogalmazott: „A menstruáció a minden napi élet természetes velejárója, ennél fogva nem szabad, hogy éppen a menstruáció akadályozza az iskolába járást. Tisztában vagyunk vele, hogy nem minden diáklány meg magának ezeket az intimhigiéniai termékeket ott és akkor, ahol és amikor szüksége van rájuk. Ezzel a rendszerrel ezek célunk, hogy ne hiányozzon az iskolából senki amiatt, mert attól fél: jaj, mi lesz, ha éppen ma jön meg a menstruációm? Miközben vagy elfelejtett betétet vinni magával, vagy nincs is pénze ilyesmikre.”


Hogy a probléma nem mondvacsinált, jól példázza a Plan International UK jótékonysági szervezet 2017-es felmérésen, melyben minden tizedik megkérdezett 14 és 21 év közötti lány és fiatal nő válaszolta azt, hogy nem engedheti meg magának anyagilag ezeket a korszerű termékeket, míg további 12 százalék válaszolta azt, hogy improvizál, azaz az adott helyzetnek megfelelően próbál valamilyen eseti megoldást találni a problémára, amikor megjön a menstruációja.


A menstruációs szegénység náluk

A felmérések szerint Magyarországon a lányok és nők kb. 30 százalékát érinti a menstruációs szegénység problémája. És ha azt gondoljuk, hogy a szegénység e speciális problémája csak az elmaradott kis falvakban fordul elő, akkor nagyon tévedünk.


Van, aki vattát használ, de olyan is, aki erősebb napokon nem tud bemenni az egyetemi óráira, emellett folyamatosan retteg, hogy átázik. Mások bevásárlóközpontokból szereznek WC-papírt erre a célra, de olyanok is vannak, akik összegyűrt zsebkendőt vagy zoknigombócot használnak alkalmi tampon gyanánt. Nálunk is van már pár iskola, ahol – a problémát felismerve – már eddig is saját erőből igyekeztek betétet és tampont biztosítani a diáklányoknak, hogy a menstruáció ne hozza őket kínos helyzetbe, és az iskolából se kelljen mulasztaniuk emiatt. A sürgősségi ügyeletek orvosai is tudnának mesélni arról, hogy hány nő kerül az ügyeletre amiatt, mert nincs pénze a menstruációs vér felfogására alkalmas megfelelő termékekre, ezért olyan dolgok maradnak a hüvelyükben, melyek nem oda valók, így hosszabb ideig bennmaradva súlyos fertőzéseket, szöveti elhalásokat okozhatnak.

Egy biztos: nálunk központi megoldást még nem sikerült találni a problémára. Ami nem jelenti azt, hogy tehetetlenek vagyunk. Akár te is segíthetsz egy nemluxus táskával.


Van egy felesleges táskád és némi empátiád?
Körülbelül erre van szükség, plusz arra, hogy elsétálj a legközelebbi drogériába. Vásárolj egy csomag egészségügyi betétet vagy tampont, tegyél mellé a bevásárlókosaradba egy flakon tusfürdőt, szappant, fogkefét, fogkrémet, dezodort, nedves törlőkendőt, papírzsebkendőt vagy bármit, amiről azt gondolod, hogy tisztábbnak, komfortosabbnak érezné magát tőle egy olyan nagylágy vagy nő, aki különben nem engedhetne meg magának ilyesmit. Aztán túrd fel a szekrényedet és válaszd ki az egyik már megunt, nem használt, de JÓ ÁLLAPOTBAN LÉVŐ táskádat. (Kérlek, hogy olyat adj, amit te is használnál adott esetben! Nézd meg, hogy ne legyen nagyon elhasznált, ne legyen szakadt a pántja, ne legyen rossz a cipzárja, csatja stb.) Pakolj bele mindent, és ha az egészet meg akarod koronázni, akkor akár egy kedves üzenetet is tehetsz mellé.
Innentől már csak az a dolgod, hogy a táskát eljuttasd a „Nem luxustáska” akció szervezőihez, és biztos lehetsz benne, hogy megtalálják azt, aki a legnagyobb hasznát veszi a te nemluxus táskádnak.
A kezdeményezésről itt olvashatsz, itt pedig megtalálod azoknak a gyűjtőpontoknak a listáját, ahová eljuttathatod a táskát, legkésőbb 2020. január 31-éig.
Én a hónap legvégén tudom csak összeállítani a magam nemluxus táskáját, az Anyás-Apás Facebook-oldalán meg is mutatom majd neked, én mit teszek bele.

Fotó: Shutterstock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Az Anyás-Apás menstruációval foglalkozó cikkeiért ide kattints!


0 hozzászólás
bottom of page