top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ihat-e mandulatejet a gyerekem?

Manapság a „mindenmentesek” korát éljük. Sokan hiszik azt, hogy ami nem tartalmaz tejfehérjét vagy tejcukrot, ne adj isten búzafehérjét, az szükségképpen egészséges, de legalábbis sokkal egészségesebb, mint például a tej esetében a szokványos tehéntej. „Tejpótlóként” sokan isznak növényi eredetű „tejeket”, szójatejet, kókusztejet, zabtejet, mandulatejet stb. És aki maga is issza, az jó eséllyel ugyanazzal itatja a gyereket is.


Összeszedtem, miben különbözik a mandulatej a „közönséges” tehéntejtől. És hogy pici gyerekeknek jó választás-e.


 

A mandulatej a tehéntej növényi alternatívája, ami manapság, a „mindenmentes” táplálkozás divatjával virágkorát éli. Tudni kell azonban, hogy a gyermekek fejlődő szervezetének egészen más táplálkozási igényei vannak, mint a felnőtteknek, ezért ami a felnőttnek jó, a kisbabának nem feltétlenül szolgálja a normális fejlődését.

Az amerikai gyermekgyógyászok társasága, az American Academy of Pediatrics (AAP) 1 éves kor alatt anyatej adását javasolja, illetve ha ez valamilyen ok miatt nem megvalósítható, akkor a baba életkorának megfelelő tejpótló tápszert. A tehéntej bevezetését csak 1 éves kor után tartják célszerűnek, de akkor is csak korlátozott mennyiségben. Ami a mandulatejet illeti, annak adása önmagában nem káros, azonban semmiképpen nem az anyatej vagy tejpótló tápszer helyett, hanem annak kiegészítéseként.


Miért ad bárki is mandulatejet a babának?

A mandulatej igen népszerű azok körében, akik valamilyen okból el akarják kerülni a tehéntej és az abból készült tejtermékek fogyasztását. Bizonyos esetekben megfelelő alternatíva lehet, például laktózintolerancia esetén. Tizenkét hónapos kor után adható a gyerekeknek, de csak naponta egy vagy két alkalommal, más étkezések közé beiktatva.

A mandulatej valójában finomra őrölt mandula és víz keveréke. Bár tejnek nevezik, de nem tekinthető tejnek olyan értelemben, ahogyan az anyatej, a tejpótló italok vagy akár a tehéntej.

Fontos tudni, hogy az üzletben kapható mandulatejekben egyéb adalékok is lehetnek, homogenizáló anyagok, cukor vagy édesítő és ízesítő szerek, például vaníliakivonat vagy -aroma. Vannak gyártók, akik dúsítják is termékeiket, például kalciummal, A- vagy D-vitaminnal. A megoldás: mindig el kell olvasni az összetevők listáját.

Ezekre érdemes különösen ügyelni a mandulatej vásárlásánál:

  • ne legyen édesítve vagy legfeljebb kevés cukrot tartalmazzon

  • jó, ha van benne hozzáadott kalcium, A- és D-vitamin (nem mindegy, milyen mennyiségben!)

  • a baba ne csak mandulatejet fogyasszon, hanem más fehérje- és zsírforrásokat is

A mandula is mogyoróféle ám!

Szerintem nincs szülő, aki még nem hallott a mogyoróallergiáról. Erről szólva azonban általában csak a földimogyoró képe jelenik meg lelki szemeink előtt, pedig éppen a mandula is a csonthéjasok családjába tartozik. Ha a gyerek mogyoróallergiás, vagy a családban fordult ár elő mogyoróallergia, a legjobb orvos tanácsát kikérni, mielőtt mandulatejjel kínáljuk a gyereket. (Meg úgy különben sem árt megkérdezni a témában a gyermekorvost.)

Mandulatej vagy tehéntej?

Nos, akkor most hasonlítsuk össze, mi minden van a tehéntejben, ami nincs a mandulatejben, esetleg vice versa.

Egy csésze teljes tehéntej 8 gramm zsírt tartalmaz, amire egyébként a baba fejlődő szervezetének nagy szüksége van. Ugyanennyi mandulatejben ezzel szemben mindössze 2,5 gramm zsír van. Az egészséges fejlődéshez szintén elengedhetetlen fehérjéből egy csésze tehéntejben 8 gramm, egy csésze mandulatejben csupán 1 gramm található.

Ezzel persze nincs veszve minden, mert ha a zsírokat és a fehérjéket más forrásból megkapja a gyerek, akkor ihat éppen mandulatejet is. Jó hír viszont, hogy a mandulatej (hangsúlyozva, hogy annak nem édesített és nem ízesített változata!) kevesebb cukrot tartalmaz, mint a tehéntej.

Az ásványi anyagok (kalcium, kálium, foszfor, nátrium) terén is vannak különbségek a tehéntej és a mandulatej között, ezek azonban a termékek dúsításával könnyen módosíthatók. A mandulatejben egyébként bőségesen található például kalcium.


Ezt jegyezd meg!

Összefoglalva tehát, a mandulatej a tehéntej jó alternatívája lehet, de csak egyéves kor után, és nem az anyatej avgy tejpótló tápszer helyett, hanem azok kiegészítéseként. Ha tehéntej helyett kapja a mandulatejet a gyerek, figyelni kell arra, hogy más forrásból bekerüljenek a szervezetébe azok az összetevők, melyek az egészséges fejlődéséhez szükségesek, ám a mandulatej csak kis mennyiségben tartalmazza azokat. A vásárláskor mindig el kell olvasni az összetevők listáját, mert a mandulatejhez gyakran adnak a gyártók édesítő és ízesítő szereket.



Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page