top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Igen, továbbra is iszom és egy ágyban alszom a gyerekkel, közöd?

Mindig is megosztotta a kismamák világát az a gyakorlat, amikor a szülők maguk közé veszik a gyereket a szülői ágyba. Segíti a baba és a szülők közötti kötődés kialakulását, vagy életveszélyes gyakorlat? Az igazság valószínűleg valahol a kettő között van.


Az viszont biztosnak, hogy ha a közös ágyban megfullad a gyerek, akkor többnyire szerepet játszik a szülő drogos vagy alkoholos befolyásoltsága is.

 

Most pedig ismerjetek meg egy anyát, aki semmiből nem tanul: korábban már megfulladt egy gyereke, amikor is felmerült, hogy az ittas anya feküdt rá a közös ágyban. Az újabb babával azonban továbbra is egy ágyban alszik, és elismeri azt is, hogy az ivással sem hagyott fel.

Clare Clifford egyik kislányát, a 7 hónapos Charlotte-ot 2017. június 18-án hajnalban halva találta, miután a gyerek az éjszakát az anyja mellett töltötte az egyedülálló nő ágyában. A babát kórházba szállították, ott azonban 45 perces sikertelen küzdelem után már csak a halál tényét tudták megerősíteni. A helyszíni szemle során „nem biztonságos” alvási körülményeket találtak. Hogy mit jelent a „nem biztonságos” alvási körülmény, arról korábban már írtam (közös ágyban alvás [bed-sharing], túlságosan puha matrac, felesleges vagy túlságosan nagy párnák és takarók az ágyban stb.). A rendőrségi eljárás jelenleg is folyik. A Charlotte halála miatti nyomozás előtt két nappal Clifford kisasszony elismerte, hogy máig nem hagyott fel az egy ágyban alvás veszélyes gyakorlatával, újszülött kisfiát rendszeresen maga mellé veszi az ágyába. Teszi ezt annak ellenére, hogy azt sem tagadja, hogy változatlanul italozó életmódot folytat, noha a nyomozás eddigi állása szerint Charlotte halálában szerepet játszhatott, hogy a részeg anya álmában ráfordult a csecsemőre, és ez okozta a kislány fulladásos halálát.


Nem változom meg, kinek mi köze hozzá?

Az anya – akinek egyébként az elhunyt babán és az újszülött kisfiún kívül van egy harmadik gyereke is − egy blogposztban ismerte el, hogy továbbra is iszik és egy ágyban alszik újszülött babájával. A digitális marketinggel foglalkozó 35 éves anya ezt azzal magyarázta, hogy még szoptatja a kis Jacket, és különben is már „alig iszik”. Azt azonban bevallotta, hogy minden pénteken este 6 óra körül engedélyez magának egy gin-tonikot, és szombat éjszakánként is fogyaszt alkoholt, ezen kívül esténként a vacsorához megiszik egy pohár bort. „Jack éjfél körül szopik utoljára, akkor beteszem a mózeskosarába, ahol hajnali 3-4 körül ébred fel újra – írja a posztban. – Megpróbáltam leszokni az italról, hogy őszinte legyek. A védőnő szerint napi két ital szoptatás alatt sem gond, és hajnali háromra már egyébként is tiszta vagyok. Szeretem az italt, de nem vagyok alkoholista! Azt hiszem, ha az lennék, akkor másként kezelnék az esetemet. Szeretem a jó gineket és a finom borokat. Soha nem gondoltam magamról, hogy a kisebbséghez tartoznék ezzel. A dolgot alaposan átbeszéltem a gyerekjóléti szolgálattal. Intelligens nő vagyok, megértem, amit mondanak nekem, tehát ha nincs rendben az, hogy kora este iszom pár italt, akkor ezt a dolgot nem jól kommunikálták felém azok, akiknek ez lenne a dolguk. Nem hiszem, hogy van ember, aki nálam többet olvasott utána a témának, de ég mindig nem világos számomra, mi lenne a helyes.”


Legyél okosabb, mint Clare!

Úgy tűnik nekem abból, ami az esetről a sajtóban megjelent, hogy ennek a Clare-nek falra hányt borsó minden szó, mindenből csak azt hallja meg, amit szeretne. De te legyél okosabb, mint Clare, vegyük át még egyszer, mire kell figyelni a biztonságos alvási körülmények kialakításánál. Elöljáróban szögezzük le, hogy – ahogy korábbi posztokban már írtam is – a fentihez hasonló eseteket sokszor képtelenség elkülöníteni a SIDS-től (hirtelen csecsemőhalál szindróma, „bölcsőhalál”), amikor a látszólag egészséges csecsemő halála mögött az alapos boncolás sem tud feltárni nyilvánvaló okot. Mindenesetre figyelmeztetőek lehetnek azok a statisztikák, melyek szerint a szülőkkel vagy más gyerekekkel egy ágyban alvó gyerekek között gyakoribb a bölcsőhalál.

A babának saját ágya legyen, és szoktassuk hozzá, hogy az az alvás helye. Ha mindenképpen a közelünkben akarjuk tudni a babát éjjel, is, akkor a közös ágy (bedsharing) helyett válasszuk azt a megoldást, hogy a gyermekágyat visszük át a szülői hálóba (room-sharing).Ne dohányozzunk a terhesség és a szoptatás alatt.Lehetőleg hanyatt fekve tegyük le a babát aludni.A kiságy matraca ne legyen túlságosan puha, az ágyban ne legyenek felesleges takarók, párnák, plüssállatok stb.A helyiség hőmérséklete ne legyen sem túlságosan hideg, sem túlságosan meleg.Ha mégis a közös ágy mellett döntünk, SOHA ne feküdjünk le alkohol, drog vagy gyógyszer befolyása alatt!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page