Anyás-Apás · 2020.08.18 05:00 · 7 perc

Igen, sír… válasz egy okvetetlenkedő szomszédnak

Társasházban élni alkalmazkodást kíván. Mindenkitől. Már legalábbis akitől ez elvárható. Egy öt hónapos babától azonban semmiképp. Ráadásul a babák úgy vannak „összerakva”, hogy bizony sírnak. Mert így kommunikálnak.

Egy anya frappáns választ adott a szomszédból érkezett „névtelen” levélre. Én pedig a cikk végén felsorolom, hogyan gazdagodik a baba kommunikációja az első évben.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Egy öt hónapos baba anyukája névtelen levelet talált a levélszekrényében, nyilvánvalóan a szomszédjától, amiben a szomszédasszony azt sérelmezte, hogy a COVID-járvány miatt kénytelen otthonról dolgozni, de képtelen a munkájára koncentrálni, mert a háttérben folyton sír a baba. Azzal fejezte be a levelet, hogy legyen szíves a gyerekes család nagyobb tekintettel lenni arra, hogy ne zavarjon másokat.

Az anya részletes választ adott a „panaszlevélre”:

„Kedves Szomszéd!

Köszönöm a levelét, melyet volt szíves aláírás nélkül az ajtónknál hagyni. Sajnálom, hogy az 5 hónapos babánk sírása zavarja önt. Tökéletesen átérezzük a problémáját, mivel mi is itthonról dolgozunk.

Mivel feltételezzük, hogy önnek nincs gyermeke, hadd osszunk meg néhány információt:

Bizonyára idegesítő a babák sírása vagy sikítása, de ők így kommunikálnak, és sajnos nekünk sincs varázspálcánk, hogy rábírjuk, hogy hagyja abba a sírást vagy nőjön fel gyorsabban abba a korba, amikor már sírás nélkül is meg tudja értetni magát a környezetével.

Sajnos azt sem tudjuk befolyásolni, hogy mikor sír, nappal vagy éjjel.

De biztosíthatjuk önt, hogy miután megkaptuk levelét, szigorúan figyelmeztettük a babát, hogy ne sírjon. Abban nem vagyunk egészen biztosak, hogy megértette-e, mindenesetre nagyon komolyan végighallgatta és utána bűnbánó arcot vágott.

Igyekszünk annyit lenni csukott ajtó mellett, amennyit csak tudunk, de ön is megértheti, hogy ebben a kánikulában időnként szükség van némi szellőztetésre. Bizonyára ön is tapasztalta, hogy pillanatok alatt milyen párás és nyomott tud lenni a levegő, és ilyenkor a baba nyűgössé válik és még a szokásosnál is többet sír. Ha esik, akkor pedig azért szellőztetünk az ajtó felől, mert az ablakokat az eső miatt kénytelenek vagyunk csukva tartani.

De ön nyugodtan becsukhatja az ajtaját, ha zavarja a zaj, vagy válasszon egy távolabbi csendesebb szobát a munkához.

Végül szeretnénk arra kérni, hogy máskor ne jöjjön át a bébiszitterrel veszekedni, mert csak megijeszti vele a babát. Ha pedig egy baba fél vagy megijed, akkor hajlamos még jobban rázendíteni.

Amennyiben a fenti ötletekkel nem tudtunk segíteni, és továbbra is úgy érzi, hogy zajszennyezés áldozatává vált, hívja fel a rendőrséget vagy a gyermekvédelmet, hátha nekik van más javaslatuk is az ön számára.”

Hogyan kommunikál a baba?

Első hónap. A kisbaba érti a beszédet sokkal azelőtt, mielőtt ő maga beszélni kezdene. Eleinte az éhséget és a fájdalmat jelzi a maga módján sírással és néhány más hanggal, amit kilélegzéskor képez.

Két hónapos korban a kisbaba figyelmét fokozatosan és egyre hosszabb időre köti le a környezete. Követi és felismeri a hangodat, követ a szemével a szobában. Felfedezi a különféle hangszíneket, rövidebb időre leköti a figyelmét, ha hozzábeszélsz.

Három hónapos korban a kisbaba megismeri a hangodat, és feléd fordul, amikor beszélsz hozzá. Most kezd ropogósan kacagni, ha jól érzi magát, aztán elcsodálkozik, mikor ezt hallja. Egy idő után megérti, hogy ő produkálja ezeket a hangokat. Tud visítani, mikor boldog vagy elégedett, „ahhhh goooo” hangokat is produkál.

Négy hónapos korban folyamatosan tanulja és fejleszti a környezettel való közlések módját: rámosolyog a körülötte lévő dolgokra, könnyedén, sőt dallamosan is tud gügyögni, utánoz magasabb hangokat is, és a saját hangja próbálgatása el is szórakoztatja egy ideig. Ha valamit felfedezett, többször is elismétli.

Öt hónapos korban a kisbaba egyre jobban együttműködik a környezetével, különféle hangokat és gesztusokat használ a különböző igényei vagy problémái kifejezésére. Közli veled, ha boldog vagy szomorú. Igényli a figyelmet, és ezért addig gügyög, ameddig ráfigyelsz és válaszolsz neki. Hogyha gügyögéssel válaszolsz, ő is megismétli a hangokat, mert tudja, hogy ráfigyeltél és vele társalogsz.

Hat hónapos korban a kisgyerek magánhangzók és mássalhangzók kombinációjára is képes, felfedezi a képmását a tükörben, azzal is elgügyög, mintha az új játszótársát látná.

Hét hónapos korban a kisbaba folyamatosan fejleszti beszédkészségét, kommunikációját a környezetével. Megtanul integetni távozáskor és a kéz mozgását bizonyos hangok is kísérik. Tudja mondani, hogy “mama”, “tata”.

Nyolc hónapos korban a kisgyerek már tud „csip-csip-csóka” típusú játékokat eljátszani, megérti a bújócskázást, habár még nem tudja a megfelelő szavakat kimondani, de valamit már mondikál hozzá. Megérti, hogy mi a „nem” jelentése, bár nem szereti hallani.

Kilenc hónapos korban a kisbaba már rövid mondatokkal válaszolgat is, mint „fog mama keze”.

Tíz hónapos korban a kisgyerek nyelvi világa egyre fejlettebb lesz, már kialakított magának egy saját nyelvezetet, amivel közli a problémáit, igényeit, vagy csak „elbeszélget” veled.

Tizenegy hónapos korban a kisgyerek kezd rövid, egyszótagú szavakat mondani vagy a szavak kezdő szótagjait ismételgeti, és továbbra is saját nyelvezetét használja.

Tizenkét hónapos korára a kisgyerek nyelvi megnyilvánulásai folyamatosan fejlődnek, amint fokozatosan felfedezi és megnevezi a környezetében lévő dolgokat. Mielőtt észbe kapnál, a gyermek megállás nélkül fog mondani, mert folyamatosan gyakorolja a nyelvet, élvezi, hogy tud beszélni. (csaladivilag.hu)

#beszedfejlodes #csecsemo #kommunikacio

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük