top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Három hónap alatt válsz anyává

Azt mondják, az anyai érzés valakinél azonnal jön, másnál idő kell a kialakulásához. Aztán meg kell tanulni az újszülött körüli teendőket is, bele kell jönni a mindennapi teendőkbe. Egy felmérés szerint akár három hónapba is beletelhet, míg a nőkben kiteljesedik az anyaság érzése.


Egyúttal abba is betekintést enged a felmérés, mit tartunk a legnehezebbnek az első hónapokban.


 

Megtanulni, hogyan is kell szülőnek lenni, nem könnyű feladat, hiszen egy csomó olyan dolog jön szembe a gyerek megszületése után, amivel korábban még soha nem találkoztunk, nincsenek tapasztalataink arról, mi az adott helyzetben a legjobb megoldás. A szerencsésebbeknek van pozitív – vagy legalább negatív – minta a szemük előtt, másoknak még ennyi sem. Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott kutatás szerint – előre szólok, nem fedezték fel a spanyolviaszt! – vannak, akiknek zsigerből jön, hogyan kell gondoskodni a babáról, míg mások szerint a tudás és leginkább a magabiztosság kialakulásához idő kell. Hogy mennyi, az változó, de több mint három hónapba is beletelhet – legalábbis a OnePoll és a Store Brand Formula közös felmérése szerint. A felmérésben 2000 amerikai anyát kérdeztek meg, akik háromévesnél fiatalabb gyerek(ek)et neveltek.


Jajistenem, mi van, ha leejtem?

Az anyák több mint fele elismerte, hogy az első hónapokban az volt a legnehezebb, hogy folyton azon aggódtak, hogy jól csinálnak-e mindent, nem rontanak-e el valamit a gyerek körül. A legfőbb félelmük az volt, hogy egészséges-e a baba, ezen belül is a legnagyobb mumusnak azt érezték, hogy jaj, csak le ne ejtsék véletlenül a babát.

 

A második helyen az etetés, a harmadik helyen a piszkos anyagiak

A második leggyakoribb aggodalom, hogy az újdonsült anyák bizonytalanok abban, mennyit is kell ennie a babának, a harmadik pedig az, hogy lesz-e elég pénz, hogy mindent meg tudjanak vásárolni, amire a babának szüksége van. Az anyák csaknem egyötöde válaszolta, hogy nem érezte kellően magabiztosnak magát abban, hogyan kell az újszülöttet megfelelően etetni, illetve nem voltak tisztában a rendelkezésre álló lehetőségekkel.


A tápszeres táplálás hibái

Mivel a felmérést éppen egy tápszergyártó cég rendelte meg, nem csoda, hogy a válaszok elemzésekor külön kitérnek a tápszeres babák etetésénél elkövetett hibákra. Például gyakori probléma a tápszeres babák etetésénél, hogy túl sok vizet tesznek a tápszerhez abban a reményben, hogy így az könnyebben emészthető a baba számára, és egyben pénzt is takarítanak meg. Pedig ez súlyos tévedés – emeli ki az eredményekről hírt adó The Independent című lap által megszólaltatott gyermekgyógyász szakértő −, mivel a túlhígított tápszerből nem jut elegendő tápanyag a gyorsan fejlődő baba szervezetébe. A gyermekgyógyász arra is figyelmeztet, hogy mindig gondosan el kell olvasni az útmutatót a tápszer elkészítése előtt, és óva int attól is, hogy a tápszeres üveget mikrohullámú sütőben melegítsük fel. Egyrészt a mikrohullámok megváltoztathatják egyes alkotóelemek összetételét, másrészt a mikróban nem egyenletesen melegszik fel a tápszer, így lehetnek benne forróbb részek is, melyek felsérthetik a baba nyálkahártyáját.

A The Independent cikke a végén megemlíti az Elvie mellszívó nemrégiben nagy vihart kavart rendhagyó reklámját is, melyben párhuzamot vontak a szoptató anyák és a tejtermelő tehenek között.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page