top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Hány gyerekük van? 19, 20… 21???

Laza vasárnapi olvasmányként hadd mutassam be nektek Nagy-Britannia legnagyobb családját, Radfordékat. A Radford-családnak ugyanis huszonegy gyereke van. Azaz „csak” húsz és fél. Ugyanis most jelentették be, hogy ismét gyereket várnak, noha a huszadik gyerek megszületése után azt nyilatkozták, hogy fájó szívvel bár, de lemondanak a család további gyarapításáról.


Az anya a Youtube-ra feltöltött videóban adta hírül, hogy a család a huszonegyedik gyermekét várja.


 

A 43 éves Mrs Radford legutóbb tavaly szeptemberben adott életet a család huszadik gyermekének, és akkor azt ígérték a szülők, hogy ő lesz az utolsó. Szeptemberben egy kisfiú érkezett, akit Archie-nak neveztek el, és aki a tizenegyedik fiú volt a gyerekek között. A pár már korábban is elhatározta, hogy leáll a „gyerekcsinálással”, amit annyira komolyan gondoltak, hogy a kilencedik gyerek után elköttették az apa, Noel ondóvezetékét. Később azonban meggondolták magukat, hogy inkább mégis szeretnének már gyerekeket, ezért a pár kérésére a szülők később elvégezték a helyreállító műtétet.

Most azonban kiderült, hogy az anya újra teherbe esett, sőt az ultrahangos fotót is feltöltötte az Instagramra, mely szerint a legújabb jövevény kislány lesz. Az ultrahangvizsgálat eredményét az anya egyébként meglepetéssel fogadta: „Valahogy mindig megéreztem a baba nemét, és most határozottan az volt a véleményem, hogy kisfiú fog érkezni.”

A Radford-család – a 43 éves anya, a 47 éves apa és a húsz gyerek – egy lancashire-i kisvárosban, Morcambe-ben él. A pár akkor találkozott először, amikor az anya, Sue még csak mindössze hétéves volt. Első gyermekét 28 évvel ezelőtt, 14 éves korában szülte. Amikor Sue ilyen fiatalon teherbe esett, a pár úgy döntött, hogy megtartják a babát, mert mindketten örökbe fogadott gyermekként nőttek fel, mindkettőjüket születésükkor fogadták örökbe. Ezért aztán összeházasodtak és beköltöztek életük első közös otthonába. A második gyerek, Sophie születésekor az anya még mindig csak 17 éves volt, majd sorban érkeztek a többiek: Chloe, Jack, Daniel, Luke, Millie, Katie, James, Ellie, Aimee, Josh, Max, Tillie, Oscar, Casper, Hallie, Phoebe Archie. Ha valaki most azt mondja, hogy ez eddig csak tizenkilenc, annak elmondom, hogy Alfie 2014-ben halva született, de őt is a gyerekek közé számolják.

A család bevételét az apa, Noel keresete képezi, ami évente nem egészen 50 ezer font (ez közepes vagy annál egy kicsit jobb fizetésnek számít az angoloknál), emellett hetente 170 font családi pótlékot kapnak. Fontos megjegyezni, hogy sem segélyt nem igényelnek, sem hitelt nem vettek fel még soha. Csak érdekességképpen: a napi bevásárlólistán többek között 10 liter tej. 3 liter gyümölcslé és három doboz gabonapehely szerepel, ennyi fogy el minden áldott nap.

Bár Sue és Noel nemsokára ismét szülők lesznek, egyben már nagyszülők is, mert legnagyobb lányuk, Sophie már maga is háromgyerekes édesanya.


És hogy néz ki a felnőttek napirendje egy ilyen népes családban?

Mr Radford korán kel, elvégzi a munkáját a pékségben, de reggel háromnegyed nyolckor már ismét otthon van, hogy segítsen a reggeli előkészületekben. Az iskolai egyenruhák előkészítve várják a reggelt, így már „csak” a reggeliztetés és az uzsonnacsomagolás van hátra. Hat gyerek ugyanabba az általános iskolába jár, öt gyerek középiskolás. Őket az apa fuvarozza suliba a családi mikrobusszal, ami akkora, hogy a brit szabályok szerint akár a buszsávot is használhatja. Addig a három legkisebb gyerek, Oscar, Caspar és Hallie otthon marad anyával, bár közülük Oscar délutánonként óvodába jár.

Naponta kilenc mosás megy le a mosógépen, havonta 30 flakon mosószer, naponta négy tekercs WC-papír fogy.

A lefekvés előtti előkészületek este hatkor kezdődnek, a kicsiknek 7-kor, a nagyobbaknak 9-kor van takarodó.

A szülők este tíz körül kerülnek ágyba – hogy aztán másnap minden kezdődjön elölről.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page