top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

HPV-oltás – szerintetek?

Ha a méhnyakrákot (is) okozó HPV, azaz a humán papillómavírus elleni védőoltás szóba kerül, akkor sok tévhitet, félinformációt – butaságot, mondhatjuk nyugodtan – találhatók a neten. Az egyik tipikus álláspont, mely a mellékhatásokra hivatkozva az oltás ellen agitál. A másik veszélyes tévhit, hogy aki beadatta magának a vakcinát, annak már soha többé nem kell méhnyakrákszűrésre járnia.

Éppen ezért örültem neki annyira, amikor a Redditen a HPV elleni védőoltással kapcsolatban feltett kérdésre szinte csak pozitív, az oltásra bátorító kommentet olvastam.

 

A segítségkérő poszt így szólt:

Most voltam nőgyógyásznál az éves kontrollon, és kérdezte, hogy nem akarok-e HPV elleni oltást, mivel hogy fiatalabb koromban nem kaptam meg. Ő nagyon ajánlotta, szerinte akár 40 éves kor felett is érdemes még beadatni, én most 28 vagyok. Ti be vagytok oltva ellene? Jöhetnek vélemények, tapasztalatok – mennyire érdemes, ha monogám kapcsolatban élek? Köszi előre is.

És a válaszok:


Aki tudja, hogy a vakcina nem teszi feleslegessé a rendszeres szűrővizsgálatokat:

Nekem édesanyám és a dédnagyanyám méhnyakrákban hunyt el. A dédinél nem tudni, hogy mi okozta, de összefüggésbe hozták azzal, hogy kihurcolták munkatáborba, anyunál igazoltan a HPV, amit a gyökér faszijától kapott el. Én be vagyok oltva, és ajánlom is, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell évente szűrésre járni vagy vigyázni. Nekem semmi mellékhatása nem volt általános dolgokon túl, mint láz vagy bágyadtság.

Aki beadatta, és használt:

Én is ajánlom. Huszonhat évesen meglévő magas kockázatú HPV mellett adattam be a kezelőorvosom javaslatára. Ugyan kellett pár év, mire ténylegesen elmúlt. Először eltűnt a magas kockázatú, maradt helyette alacsony kockázatú, végül teljesen eltűnt. A lényeg, hogy ha beadatod, akkor is előfordulhat, hogy elkapod/előjön valamelyik típus, viszont megvéd attól, hogy a hámrétegnél (ahol megtapad) beljebb terjedjen és rákot okozzon. A korábbi orvosi álláspontok, amelyek szerint csak szexuális életet megelőzően érdemes beadatni, már meghaladottá váltak.

Aki egyáltalán nem szeretne kockáztatni:

Én be vagyok oltva, és azt mondom, ha minimális esély is van rá, hogy megelőzi méhnyakrákot, már megérte. De ettől függetlenül ugyanúgy fontos az éves szűrés!

Aki valószínűleg a méhnyakrákot úszta meg a védőoltással:

Mindenképp oltasd be magad, ez az egyetlen rák kb., ami ellen van védőoltás. A mostani oltás a 11 magas nagy kockázatú HPV-típus közül 9 ellen véd, ami nagyon jó arány. Én sajnos így is elkaptam egyet, pedig be vagyok oltva (amikor én kaptam, még csak 7 ellen védett), de azt mondta a dokim, hogy ha nem kapok oltást, lehet, hogy nem HPV-fertőzésről, hanem méhnyakrákról beszélnénk már. Ez egy nem vicces fertőzés, kb. semmilyen mellékhatása nincs már a mai vakcinának, ellenben borzasztó betegségtől véd meg.

Akit a szülei fizettek be az oltásra, és inkább a mellékhatások, mint a betegség:

Nekem anyukámék megfinanszírozták, amikor 20 éves voltam. Aznap, amikor megkaptam, estére belázasodtam, és 2 hétig 40 fokos lázam volt. Az oltásra fogták, ezen kívül nem volt más mellékhatás. De inkább a láz, mint a HPV.

Akinek ennyit megér az egészsége:

Én júliusban adattam be az első dózist, azóta már a második is megvolt, januárban kapom a harmadik dózist. Semmilyen mellékhatás nem jelentkezett, szerintem érdemes beadatni, akár életet menthet. Tényleg drága, kb. 50 ezer forint egy adag, de nekem megér ennyit az egészségem. 23 éves vagyok.

Aki tudja, hogy a monomám kapcsolat sem jelent abszolút védelmet:

Szerintem adasd be mindenképp. Monogám kapcsolat nem akadályozza meg a HPV-fertőzést. Nagyon sokáig lappanghat, és a férfiakat nem is szűrik rá, meg oltást sem kapnak ellene, mert náluk kevésbé gyakori, hogy rákos megbetegedést okoz. De ettől még hordozók lehetnek úgy, hogy fogalmuk sincs róla, és semmi bajuk. Én megkaptam anno, mielőtt az iskolákban elkezdték adni. Már gimis voltam. Van ennek értelme 28 évesen is.

Aki tudja, hogy a HPV-fertőzés férfiakat is veszélyeztet:

Szia! Sajnos a monogám kapcsolat nem akadályozza meg, hogy HPV-d legyen, maximum csökkenti az esélyt. A HPV férfiak esetében (is) több (akár 10) évig lappanghat tünet nélkül, és őket nem szűrik rá, tehát simán elkaphatod a párodtól is. A HPV nőknél és férfiaknál egyaránt rákos megbetegedést okozhat, szerintem mindkét nemnek fontos beadatnia, ha megteheti anyagilag (sajnos tényleg nem olcsó). Szerintem, ha van egy daganattípus, ami ellen végre lehet védőoltással védekezni, azt ki kell használni, mert nagyon sokan halnak meg méhnyakrákban (férfiaknál a száj-garat területén és a végbél környékén okoz daganatos megbetegedést).

Aki számára nem volt kérdés, hogy beadatja:

Én is általános iskola felsőtagozatában kaptam meg, nem okozott semmi problémát, én ajánlom. Előtte kezelték ki anyum méhnyakrákból, tehát nem volt nálunk kérdés.


Aki a barátnője példáján látja, mivel jár a méhnyakrák:

Adasd be! Sajnos egy nagyon kedves barátnőm nem kapta meg fiatalabb korában, illetve később sem volt számára prioritás, aztán pedig belefutott egy olyan kapcsolatba, ahol a partnerétől elkapta, szerencsétlenségére ha jól emlékszem, három típusát is, egyszerre. Ennek már 3 éve, több műtétje és lézeres kezelése volt, rengeteg gyógyszer és pénz, meg persze mindezek mellett egy hatalmas trauma az életében, de még mindig nincs vége, már elég komoly problémák is felvetődtek hosszú távon (nem biztos, hogy vállalhat gyermeket a későbbiekben). Nyilván ő alapjáraton is kicsit érzékenyebb volt erre a vírusra, természetesen nem az összes eset ennyire nehezen kezelhető, de ebből a példából okulva szerintem akkor is érdemes beadatni, ha az ember tartós és monogám kapcsolatban él.

Aki tudja, hogy a HPV-fertőzés nem csak szexuálisan úton terjed:

Én még általános iskolában megkaptam, nyilvánvalóan nem éltem akkor még nemi életet, szerintem ez nem annak függvénye, hogy kell-e vagy sem. Ha van védőoltás, amivel halálos betegségek előzhetők meg, miért ne adassam be?! A mai világban eléggé elharapódzott ez az oltani/nem oltani téma, de csak gondoljatok bele, mennyi betegség tűnt már el ennek köszönhetően. Szerintem adasd be, nem veszíthetsz vele semmit. Az oltás csak egy oltás volt, nem fájt jobban, mint a többi, mellékhatása sem volt, azóta sem tapasztaltam semmit, ami ennek az oltásnak lenne betudható.

A HPV-ről

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a HPV-fertőzés az esetek igen jelentős részében semmilyen, vagy nagyon jellegtelen tünetet okoz – és ez sajnos leginkább a nagy kockázatú HPV-típusok okozta fertőzésekre igaz. Így a fertőzött személy többnyire nincs is tisztában állapotával, és a fertőzést tudtán és akaratán kívül is könnyen átadhatja partnereinek. Viszonylag elterjedt tévhit, hogy a HPV csak szexuális úton terjed. A valóság ezzel szemben az, hogy bár a fertőzések túlnyomó többsége valóban nemi érintkezés kapcsán jön létre, ritka esetekben nem szükséges hozzá szexuális kontaktus. E tény ismeretének azért van kiemelkedő jelentősége, hogy azok is fordítsanak kellő gondot a szűrésre és a méhnyakrák korai jeleinek felismerésére, akik úgy érzik, hogy szexuális aktivitás hiányában teljesen védettek a vírussal szemben.

A méhnyakrák megelőzésének két - szakmailag elfogadott és ajánlott módszere van: 1. a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatok (HPV szűréssel kiegészítve) és 2. a HPV elleni védőoltás. Részletesebben is olvashatsz mindkettőről például az Intima.hu női egészségportálon.


Forrás: Reddit, Intima

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!



0 hozzászólás
bottom of page