top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Horrorfilmbe illő babamasszázs – a tortikolliszról

Egy orosz masszőrről keringenek videók mostanában a neten, aki rongybaba módjára tekergeti-csavargatja az újszülött babák testét. Ő állítja, hogy fájdalmatlan és hasznos, amit csinál, de ezt még saját hazájában is erősen vitatják a kollégái, sőt végre talán vizsgálat is indult ellene és a módszere ellen. A szülők mindenesetre sorban állnak nála, hogy gyógyítsa meg a gyereküket.

Bár nehéz elképzelni, hogy konkrét céllal csinálja, amit csinál, de állítólag az orvosi nyelven tortikollisznak nevezett veleszületett ferde nyakat kezeli vele. A tortikolliszról akkor is érdemes tudni, ha már most az elején álljon itt a spoiler: nem így gyógyítják azok, akik valóban értenek hozzá.

 

Úgy tűnik, hogy Oroszország távoli tájain finoman szólva is „érdekes” módszereket alkalmaznak bizonyos gyermekkori problémák kezelésére. Korábban már bemutattam egy orosz úszóedzőt, aki dobálja, forgatja, csavarja a babákat. Szerinte ez teljesen rendben van, és módszere életképesnek tűnik, hiszen a szülők csapatostul hordják hozzá a gyerekeket.


Most egy, az edzőnőéhez kísértetiesen hasonló módszert bemutató videó borzolja a kedélyeket világszerte. A 61 ével Mihail Miknyov a kamera előtt a térdei közé fogja egy pici baba fejét, majd mindkét irányban 180 fokkal elcsavarja a baba testét. A szörnyülködőket azzal nyugtatgatja, hogy három évtizedes tapasztalattal csinálja, amit csinál, és szerinte semmilyen fájdalmat nem okoz a piciknek. (A videó csak erős idegzetűeknek való, ezért direkt nem ágyazom be a szövegbe, de az igazán elszántak ide kattintva megnézhetik.)


A novoszibirszki babamasszőr kitart amellett, hogy sok vitát és felháborodást kiváltó módszere biztonságos, és már 8000 babát kigyógyított vele a bajából. Módszerét a szovjet érában dívó „dinamikus gimnasztika” technikájára vezeti vissza, és újra és újra hangsúlyozza, hogy semmilyen fájdalmat nem okoz a babáknak. Ennek ellentmondani látszik egy anya beszámolója a Komszomolszkaja Pravda című lapban:

„A gyerek az egész kezelés alatt hisztérikusan zokogott és sikított.”

Megszólaltak az ügyben a szakemberek is. Jelena Gubina baleseti sebészként dolgozik a városban, szerinte semmilyen észszerű alapja nincs ennek a módszernek:

„Amikor először láttam a videót, az jutott eszembe, hogy ez csak egy idióta vicc lehet egy játékbabával. Amikor rájöttem, hogy ez egy hús-vér baba, majdnem leejtettem a kezemből a telefont. Ha egyetlen szóval kellene jellemeznem a szituációt, akkor az inkvizíció szó jutna az eszembe. Senkit nem akarok orvosi zsargonnal untatni annak szemléltetésére, miért elfogadhatatlan ez az egész. Egyszerűen csak képzeljük el a hatalmas férfitérdeket és közte a gyenge pici baba fejét.”

Igor Novokrinitszkij, egy másik orosz városban praktizáló – valóban – babamasszőr szerint ez nem masszázs, hanem valami olyasmi, amivel még életében nem találkozott, és elképzelhetetlennek tartja, hogy ez bármilyen formában segít a babáknak. „A nyak a babák testének legsérülékenyebb pontja, nem véletlen, hogy a szülés közben is könnyen sérülhet.”

A gyermekorvosok is egyetértenek azzal, hogy ez a furcsa masszázs a nyak sérülésének hatalmas kockázatát rejti magában, hiszen a baba gyenge nyaka kificamodhat, a lágyszövetek túlfeszülhetnek és sérülhetnek, és az izmok és erek is elszakadhatnak, ami végső soron akár maradandó vagy halálos agyi károsodáshoz is vezethet.


Ezzel azonban mit sem törődik, szerinte csak a féltékeny konkurencia ármánykodása az egész, amivel hitelteleníteni akarják őt. Azt mondja, hogy a babák nem fájdalmukban, hanem meglepetésükben sírnak. Egyébként is arra hivatkozik, hogy az orvosok is sokszor kénytelenek fájdalmat okozni a babáknak a gyógyulás érdekében.

Úgy tűnik azonban, hogy az orosz egészségügyi hatóságokat ez nem hatotta meg, mert vizsgálatot indítottak az ügyben.

De mi is az a betegség, amit ez derék babamasszőr gyógyítani igyekszik ezzel a brutális módszerrel?

Tortikollisz vagyis ferde nyak

A tortikollisz ferde nyakat jelent, és az elnevezés pontosan egy olyan állapotot takar, mint amit neve sugall. Azt jelenti, hogy a baba nyaka ferde, emiatt a feje a rövidebb izom oldalára fordul. Ilyenkor ugyanis az egyik nyakizom, az úgynevezett fejbiccentő izom az egyik oldalon rövidebb, mint a másik oldalon.

A ferde nyaknak többféle oka is lehet. Előfordulhat, hogy a nyak a szülőcsatornán való áthaladás közben sérül, ez vezet a megrövidüléséhez, de veleszületett rendellenesség is állhat az aszimmetria hátterében amiatt, hogy a baba feje kényszertartásban helyezkedett el az anyaméhben. Ha sérülés okozza az eltérést, akkor az izomban apró vérömleny keletkezik, mely pici csomó formájában gyakran tapintható is lehet a nyakon.

Az orvosok általában azt tanácsolják, hogy ilyenkor a szülők úgy fektessék a babát, hogy ha szeretne reagálni a külvilág ingerei, a hangokra, fényekre, a szülei hangjára, akkor úgy kelljen fordítania a fejét, hogy az segítsen korrigálni a deformitást, nyújtani a megrövidült izmot. Ha ez nem segít, és a probléma még 1-2 éves korban is fennáll, akkor általában korrekciós műtétet javasolnak az orvosok.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page