Anyás-Apás · 2020.10.26 20:21 · 6 perc

Horrorfilmbe illő babamasszázs – a tortikolliszról

Egy orosz masszőrről keringenek videók mostanában a neten, aki rongybaba módjára tekergeti-csavargatja az újszülött babák testét. Ő állítja, hogy fájdalmatlan és hasznos, amit csinál, de ezt még saját hazájában is erősen vitatják a kollégái, sőt végre talán vizsgálat is indult ellene és a módszere ellen. A szülők mindenesetre sorban állnak nála, hogy gyógyítsa meg a gyereküket.

Bár nehéz elképzelni, hogy konkrét céllal csinálja, amit csinál, de állítólag az orvosi nyelven tortikollisznak nevezett veleszületett ferde nyakat kezeli vele. A tortikolliszról akkor is érdemes tudni, ha már most az elején álljon itt a spoiler: nem így gyógyítják azok, akik valóban értenek hozzá.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Úgy tűnik, hogy Oroszország távoli tájain finoman szólva is „érdekes” módszereket alkalmaznak bizonyos gyermekkori problémák kezelésére. Korábban már bemutattam egy orosz úszóedzőt, aki dobálja, forgatja, csavarja a babákat. Szerinte ez teljesen rendben van, és módszere életképesnek tűnik, hiszen a szülők csapatostul hordják hozzá a gyerekeket.

Most egy, az edzőnőéhez kísértetiesen hasonló módszert bemutató videó borzolja a kedélyeket világszerte. A 61 ével Mihail Miknyov a kamera előtt a térdei közé fogja egy pici baba fejét, majd mindkét irányban 180 fokkal elcsavarja a baba testét. A szörnyülködőket azzal nyugtatgatja, hogy három évtizedes tapasztalattal csinálja, amit csinál, és szerinte semmilyen fájdalmat nem okoz a piciknek. (A videó csak erős idegzetűeknek való, ezért direkt nem ágyazom be a szövegbe, de az igazán elszántak ide kattintva megnézhetik.)

A novoszibirszki babamasszőr kitart amellett, hogy sok vitát és felháborodást kiváltó módszere biztonságos, és már 8000 babát kigyógyított vele a bajából. Módszerét a szovjet érában dívó „dinamikus gimnasztika” technikájára vezeti vissza, és újra és újra hangsúlyozza, hogy semmilyen fájdalmat nem okoz a babáknak. Ennek ellentmondani látszik egy anya beszámolója a Komszomolszkaja Pravda című lapban:

„A gyerek az egész kezelés alatt hisztérikusan zokogott és sikított.”

Megszólaltak az ügyben a szakemberek is. Jelena Gubina baleseti sebészként dolgozik a városban, szerinte semmilyen észszerű alapja nincs ennek a módszernek:

„Amikor először láttam a videót, az jutott eszembe, hogy ez csak egy idióta vicc lehet egy játékbabával. Amikor rájöttem, hogy ez egy hús-vér baba, majdnem leejtettem a kezemből a telefont. Ha egyetlen szóval kellene jellemeznem a szituációt, akkor az inkvizíció szó jutna az eszembe. Senkit nem akarok orvosi zsargonnal untatni annak szemléltetésére, miért elfogadhatatlan ez az egész. Egyszerűen csak képzeljük el a hatalmas férfitérdeket és közte a gyenge pici baba fejét.”

Igor Novokrinitszkij, egy másik orosz városban praktizáló – valóban – babamasszőr szerint ez nem masszázs, hanem valami olyasmi, amivel még életében nem találkozott, és elképzelhetetlennek tartja, hogy ez bármilyen formában segít a babáknak. „A nyak a babák testének legsérülékenyebb pontja, nem véletlen, hogy a szülés közben is könnyen sérülhet.”

A gyermekorvosok is egyetértenek azzal, hogy ez a furcsa masszázs a nyak sérülésének hatalmas kockázatát rejti magában, hiszen a baba gyenge nyaka kificamodhat, a lágyszövetek túlfeszülhetnek és sérülhetnek, és az izmok és erek is elszakadhatnak, ami végső soron akár maradandó vagy halálos agyi károsodáshoz is vezethet.

Ezzel azonban mit sem törődik, szerinte csak a féltékeny konkurencia ármánykodása az egész, amivel hitelteleníteni akarják őt. Azt mondja, hogy a babák nem fájdalmukban, hanem meglepetésükben sírnak. Egyébként is arra hivatkozik, hogy az orvosok is sokszor kénytelenek fájdalmat okozni a babáknak a gyógyulás érdekében.

Úgy tűnik azonban, hogy az orosz egészségügyi hatóságokat ez nem hatotta meg, mert vizsgálatot indítottak az ügyben.

De mi is az a betegség, amit ez derék babamasszőr gyógyítani igyekszik ezzel a brutális módszerrel?

Tortikollisz vagyis ferde nyak

A tortikollisz ferde nyakat jelent, és az elnevezés pontosan egy olyan állapotot takar, mint amit neve sugall. Azt jelenti, hogy a baba nyaka ferde, emiatt a feje a rövidebb izom oldalára fordul. Ilyenkor ugyanis az egyik nyakizom, az úgynevezett fejbiccentő izom az egyik oldalon rövidebb, mint a másik oldalon.

A ferde nyaknak többféle oka is lehet. Előfordulhat, hogy a nyak a szülőcsatornán való áthaladás közben sérül, ez vezet a megrövidüléséhez, de veleszületett rendellenesség is állhat az aszimmetria hátterében amiatt, hogy a baba feje kényszertartásban helyezkedett el az anyaméhben. Ha sérülés okozza az eltérést, akkor az izomban apró vérömleny keletkezik, mely pici csomó formájában gyakran tapintható is lehet a nyakon.

Az orvosok általában azt tanácsolják, hogy ilyenkor a szülők úgy fektessék a babát, hogy ha szeretne reagálni a külvilág ingerei, a hangokra, fényekre, a szülei hangjára, akkor úgy kelljen fordítania a fejét, hogy az segítsen korrigálni a deformitást, nyújtani a megrövidült izmot. Ha ez nem segít, és a probléma még 1-2 éves korban is fennáll, akkor általában korrekciós műtétet javasolnak az orvosok.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Gyógyítja vagy kínozza a babákat az orosz úszóedző?

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük