top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Hol vannak a legkoszosabb helyek a suliban?

Azt hiszem, ha megkérdeznénk bármelyik szülőt, hogy szerinte melyik a gyereke sulijának legkoszosabb, legfertőzőbb pontja, akkor jó eséllyel a WC-ket és mosdókat említené. Pedig meglepő módon az iskolai mosdók még csak annak a bizonyos képzeletbeli dobogónak a harmadik fokára sem férnének fel.

De hogy melyek a legveszélyesebb helyek fertőzés szempontjából, az mindjárt kiderül.

 

Egyetlen szülőt sem fog meglepni, hogy egy suliban minden bizonnyal hemzsegnek a különféle betegségokozó baktériumok, vírusok és egyéb mikroorganizmusok. A gyerekek gyakran kapnak el megfázást, gyomorrontást és egyebeket – és ugyanez vonatkozik a tanárokra, az iskolai személyzetre és a szülőkre is. Bár a vírusok lebeghetnek a levegőben, az iskolákban és más nyilvános helyiségekben a különböző felületeken is vígan megélnek. Általánosságban elmondható, hogy a fertőzések szempontjából legveszélyesebb helyek és felületek azok, amelyeket több ember ismételten megérint, ugyanakkor a tisztogatásból valahogy mindig kimaradnak.

De melyek ezek?


Ajtókilincsek

Az ajtókilincseket szinte mindenki megérinti jövet-menet. Az emberek a kezükbe köhögnek, majd ezzel a kezükkel nyomják le a kilincset, amikor besétálnak az osztályterembe, majd rögtön utánuk jönnek mások, akik mind ugyanazokat a felületeket kénytelenek megérinteni, amikor ki- vagy bemennek az ajtón. Különösen a köhögős-tüsszögős évszakokban jelentenek nagy fertőzésforrást a kilincsek.


Közös ivókutak

Több tanulmány is kimutatta, hogy az ivókutak olyan helyek lehetnek, ahol a mikrobák összegyűlhetnek, mivel az emberi száj tele van baktériumokkal, és a víz hajlamos az arcról és a szájról a csapra fröccsenni. Ráadásul az ivókút csapja is egy olyan felület, melyet sokan megérintenek.

De ugyanígy más, gyakran érintett felületek is fertőzésforrásként szolgálhatnak, ilyenek a közös számítógépes billentyűzetek vagy egerek.

Fontos, hogy a gyerekek (és a tanárok!) fertőtlenítsék vagy mossák meg a kezüket, miután ezekre a potenciálisan piszkos felületeket megfogták vagy megérintették.


Többször használatos menzai tálcák

Míg a menzai tányérokat és poharakat minden használat után elmosogatják, ugyanez nem mindig mondható el a menzai tálcákról. Ezeket is rengeteg különböző diák érinti meg tisztítás nélkül.


Mellékhelyiségek

Érdekes módon a mellékhelyiségek felületeit gyakran tisztítják, így a mellékhelyiségek az egyik legtisztább helyek lehetnek az iskolában. De míg maguk a mosdók nem olyan piszkosak, mint azt gyakran feltételezik, az ajtókilincseik lehetnek azok.


A diákok és a tanárok számára is vannak módszerek az egészség megőrzésére.

A baktériumok terjedésének megelőzésében kulcsfontosságú, hogy aki beteg – legyen az diák vagy tanár –, az otthon maradjon.

Emellett fontos a szappanos és vizes kézmosás.

A védőoltás szintén jó módja annak, hogy a diákok, tanárok és családjaik egészségesek maradjanak.


Fotó: Freepik


0 hozzászólás
bottom of page