top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Hogyan szoptassunk két mellből három babát? – hármas ikrek szoptatása (videóval)

Egy szinte hihetetlen TikTok videó azt mutatja meg, mi kell a hármas ikrek szoptatásához. Hármas ikrek viszonylag ritkán születnek, ezért ebből a videóból valószínűleg nem merítesz közvetlen gyakorlati tapasztalatokat a szoptatáshoz. Ennek ellenére a videó is érdekes és szokatlan, de még inkább érdemes elolvasni a hármas ikrek anyukájának véleményét a szoptatásról – és úgy általában a babatáplálásról.

A hármas ikres anyuka a szoptatása 6 hónapos „évfordulója” alkalmából osztotta meg videóját és gondolatait.

 

Nina Dufrenne sokféle reakciót kapott arra, amikor elárulta, hogy megpróbálja majd szoptatni hármas ikreit. Például hogy soha többé nem fog aludni. Vagy hogy ha hármas ikrek anyukái általában nem képesek szoptatni. Vagy hogy a 29. hétre világra jött korababák egyébként is túl gyengék ahhoz, hogy szopizzanak.


De Nina ennek ellenére kitartott terve mellett, mert az a véleménye, hogy kisbabát szoptatni egyébként sem könnyű, koraszülött babát szoptatni nehéz, egyszerre három koraszülöttet szoptatni pedig hihetetlenül nehéz, időigényes és fizikailag megterhelő. De Nina elhatározta, hogy végigcsinálja – és végül végig is csinálta.

Az anyuka a TikTokon megosztott videóval ünnepelje meg, hogy túl van a szoptatás első 6 hónapján. Ezen a videón megmutatja, hogyan fejte le és tárolta a tejet, és azt hogyan juttatta el a három babának, akik 55 napot töltöttek az intenzív osztályon és 8 héten át szondán táplálták őket. A képekhez bevágta azoknak a megjegyzéseit, akik annak idején igyekeztek őt lebeszélni a szoptatásról. A megjegyzések között olyanok szerepelnek például, mint

„én még nem igazán láttam, hogy valaki tudott volna hármas ikreket szoptatni, de próbálkozni azért lehet”

vagy

„ilyen hosszú szondatáplálás után már úgysem tanulnak meg a babák szopni”.

Természetesen a szoptatás nem minden helyzetben működik, és ezzel egyáltalán nincs is semmi baj (bár a szoptatás a legjobb). De ennek az édesanyának a beszámolója arról, hogy egyszerre három babát szoptat, hatalmas bizonyíték arra, hogy ha nehéz is, de nem lehetetlen.

„Szerintem nincs „helyes” vagy „helytelen” módja a baba táplálásának. Azért mutattam be az én utamat, hogy arra inspiráljam az anyukákat, hogy higgyenek magukban. Hiszen sokkal többre vagyunk képesek, mint amennyire a világ képesnek tart bennünket. Azért akartam mindenáron szoptatni, mert imádom a szoptatást, és teljes szívemmel szerettem volna megtapasztalni a szoptatás adta varázslatot minden babámmal. Nem lennék őszinte, ha nem ismerném el, hogy pokolian sok munka volt vele, de rengeteg örömet is adott.”

A videó kapcsán a Parents idézi az Amerikai Szülész-Nőgyógyász Kollégium (ACOG) szakmai álláspontját, mely szerint a szoptatás elé számos akadály gördülhet, melyek elriaszthatják vagy akár teljesen el is tántoríthatják az anyákat a szoptatástól. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy minden anya, akinek szüksége van rá, hozzáférjen a szoptatási tanácsadáshoz és támogatáshoz, és a családtagok és az orvosok, védőnők is támogassák őket ebben a törekvésükben. Az anyák számára az első időkben rémisztő lehet, hogy azt sem tudják, hol és hogyan kezdjék el, ezért kulcsfontosságú a szoptatás sikeréhez a támogatáshoz való hozzáférés.


Nina egyébként elárulja, hogy általában egy-egy alkalommal két babát szoptatott, a harmadiknak pedig lefejt anyatejet adott.

„A szoptatás nem egy fekete-fehér, mindent vagy semmit próbatétel. Utálom a 'kizárólagos' szót. Az én babáim szondából, mellből és cumisüvegből is kaptak táplálékot. De bármilyen úton adtam volna nekik, ha ez segítette volna őket abban, hogy boldog és egészséges babákká cseperedjenek. Nem számít, hogyan táplálod a babádat, ha szereted és boldog, te pedig a legjobbat akarod neki, akkor csodálatos anya vagy. Megérdemeljük, hogy ezt gyakrabban halljuk másoktól is.”

Fotó: Instagram


Az Anyás-Apás szoptatás témájában korábban megjelent cikkeiért ide kattints!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


bottom of page