top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Himlőparti, hogy hamar beteg legyen a gyerek

Pár éve valahol máshol írtam már az úgynevezett himlőpartikról. A himlőpartinak az a lényege, hogy a védőoltásokban nem, de a természetes immunitásban hívő anyák egybeterelik az összes ismerős gyereket, amikor valamelyikük megbetegszik egy gyermekkori fertőző betegségen. Ettől azt remélik, hogy a gyerekük az általuk választott időben, könnyen és gyorsan átesik az adott betegségen.


Az ötlet jónak tűnhet ugyan, de nem az.


 


A bárányhimlő esetében például főként a fertőzés elleni vakcina feltalálása előtt volt népszerű a szülők körében az úgynevezett „himlőparti” (angol nyelvű kereséshez a pox party kifejezést írd be a Google-ba). Manapság a himlőpartik ismét a virágkorukat élik, jórészt az oltásellenességnek köszönhetően. Azok a szülők terelik össze előszeretettel a gyerekeiket a beteg gyerekkel egy „parti” keretében, akik nem akarják beadatni a gyereknek a védőoltást, ámde azt szeretnék, hogy természetes immunitás révén mégis védett legyen az adott fertőző gyermekbetegséggel szemben.

A himlőpartik megítélése meglehetősen ellentmondásos. Hívei azzal érvelnek, hogy bizonyos óvintézkedések betartásával minimális a kockázata, míg ellenzői szerint etikátlan és akár (élet)veszélyes is lehet. Az egészségügyi szakemberek úgy foglalnak állást, hogy a bárányhimlő elleni védekezés legbiztonságosabb módja a védőoltás.


A legfontosabbak a bárányhimlőről

A bárányhimlő egy erősen fertőző betegség, melyet a varicella-zoster (ejtsd: varicella-zoszter) vírus okoz. Általában gyermekeket betegít meg, de felnőttkorban is előfordulhat olyan személyeknél, akik gyermekkorukban nem estek át a fertőzésen. A bárányhimlő adott személynél túlnyomó többségében csak egyszer fordul elő, mert a fertőzés átvészelése után a szervezet élethosszig tartó védelmet épít ki a vírussal szemben Ez azonban nem jelenti azt, hogy a vírus minden esetben eltűnik a szervezetből, mert inaktív formában továbbra is jelen lehet, melyből az élet során később valamikor aktiválódhat, ami övsömör formájában jelentkezik, tipikusan felnőttkorban.


A bárányhimlő tünetei

Szövődménymentes esetekben a bárányhimlő legjellegzetesebb tünete a vöröses, viszkető bőrkiütés, melyből apró, folyadékkal telt hólyagocskák alakulnak ki. A hólyagocskák később kifakadhatnak, a bennük lévő folyadék erősen fertőző, majd ezt követően pörkösödnek és hegesedéssel gyógyulhatnak.

A jellegzetes bőrtüneteken kívül láz, étvágytalanság, levertség és fejfájás is előfordulhat.

Ez eddig a „sima” bárányhimlő. Viszont ritkán ugyan, de sajnos előfordulnak szövődményes esetek is, amikor agyvelőgyulladás, tüdőgyulladás vagy általános vérmérgezés is kialakulhat. A baj az, hogy senki nem jós vagy látnok, hogy előre megmondja, hogy az ő gyereke könnyen átesik a betegségen, vagy különféle súlyos szövődmények jelentkeznek nála.


Himlőparti? Az mi?

Az úgynevezett himlőparti alapgondolata az, hogy a gyerek a szülők által előre választott időpontban kapja el a fertőzést oly módon, hogy a szülők – forgathatjuk ezt bárhogy is, mégiscsak erről van szó – akarattal megfertőzik bárányhimlővel oly módon, hogy készakarva összeterelik egy „parti” keretében egy beteg gyerekkel. Ettől azt remélik, hogy a gyereknél hamarább alakul ki a természetes immunitás. A partin a szülők még bátorítják is a vendég gyerekeket, hogy játsszanak, egyenek és kerüljenek kapcsolatban az igazoltan beteg gyerekkel. A szoros kontaktus nagyban növeli annak esélyét, hogy a többi gyerek is elkapja a fertőzést.

A himlőpartik abban az időben voltak különösen népszerűek, amikor még nem állt rendelkezésre vakcina a bárányhimlő ellen. Manapság a himlőpartik ismét reneszánszukat élik, különösen az oltásellenes szülők körében, akik a védőoltást nem akarják beadatni gyerekeiknek, mégis védettséget szeretnének szerezni neki.


Vannak-e a veszélyei a himlőpartinak?

Bár a bárányhimlő nem egy kellemes betegség, de egyébként egészséges gyermekeknél ritkán okoz súlyos tüneteket vagy szövődményeket, és átlagosan 5-7 nap alatt lezajlik. Vannak azonban olyan személyek, csoportok, akik életkoruknál vagy állapotuknál fogva különösen veszélyeztetettek.

Ezek:

  • újszülöttek és csecsemők

  • serdülők

  • gyenge immunrendszerű személyek (betegség vagy gyógyszeres kezelés következtében)

  • várandósok

  • idősek

  • idült betegségben szenvedők

A legnagyobb problémát azonban az jelenti, hogy senki nem tudhatja előre, hogy az ő gyerekénél milyen lefolyású lesz a betegség, így a himlőpartival akár hatalmas egészségi kockázatnak is kiteheti őt.

Az egészségügyi szakemberek ezért egyértelműen a védőoltást javasolják a himlőpartik helyett. A vakcina beadása után is jelentkezhetnek ugyan tünetek, de ezek az esetek túlnyomó többségében enyhék és átmeneti jellegűek.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page