top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Higgyünk-e Heimlichnek, ha fuldoklik a gyerek?

Ma egy videót hoztam, amin egy amerikai rendőr próbál segíteni egy fuldokló kisgyereken. Pontosan azt teszi, amit ilyen kicsi babák esetében tenni kell, ha cigányútra megy a falat.


Nagyobb gyerekeknél és felnőtteknél hagyományosan az úgynevezett Heimlich-féle műfogást szokás javasolni, pedig ezt a műfogást gyakorlatilag azóta rengeteg kritika éri, hogy kitalálója bemutatta a a szakmai és laikus publikumnak. De egyelőre nem nagyon van jobb, tehát életet menthet, ha tudod, hogyan kell alkalmazni. Mindjárt mutatok pár videót hozzá.

 

Tehát nézzük először a videót! A helyszín egy bevásárlóközpont, ahol egy babakocsis kisgyerek hirtelen fuldokolni kezd. Először néhány teljesen tanácstalan járókelő figyel fel rá, hogy valami nagyon nincs rendben. A gyereknek azonban hatalmas mázlija van, mert pillanatokon belül futva érkezik két egyenruhás rendőr, akik tudják, hogy ilyenkor mi a teendő. Az egyikük azonnal elkezdi, amit ilyen kicsi gyerekek fuldoklásánál kell: hasára fordítva kimért mozdulatokkal ütögetni kezdi a baba hátát. Először nem történik semmi. Múlnak a feszült percek, de a rendőr nem adja fel. Több perc is eltelik, míg fáradozását siker koronázza: a félrenyelt akármi kiszabadul, és a baba hirtelen jól lesz.



Idegentestre műfogás, de Heimlich vagy valami más?

Elakadt idegentesteknél az úgynevezett Heimlich-műfogást szokás ajánlani. Ennek lényege, hogy valamilyen módon olyan nyomásváltozást sikerüljön elérni, ami mindegy „kilövi”, kimozdítja az elakadás helyéről az idegentestet. Ezt felnőtteknél a műfogás kitalálója a hasra gyakorolt nyomással érte el.


Nagyobb gyerekeknél így:



Csecsemőknél így:


A Heimlich-féle műfogás kitalálója és ezért névadója dr. Henry Heimlich amerikai mellkassebész, aki 1974-ben mutatta be a nagy nyilvánosság előtt az azóta róla elnevezett műfogást.

Bár továbbra is javasolják alkalmazását, egyre több olyan hangot hallani, hogy léteznek ennél hatékonyabb módszerek is. Maga Henry Heimlich fia, Peter Heimlich nyilatkozta nemrégiben a sajtónak, hogy jóllehet gyakorlatilag az első pillanattól kritikák érték a módszert, apja egy marketingzseni volt aki remekül megélt ebből a „találmányából”, valamint az ebből adódó szakmai és médiamegjelenésekből egészen élete végéig. A fia szerint az apja minden olyan további kutatást igyekezettel elgáncsolni, mely a Heimlich-féle műfogásnál hatékonyabb alternatíva kifejlesztésére irányult. „A viták már akkor megkezdődtek, amikor apám először színre lépett a módszerével, és azóta is sokan vitatják, hogy valóban ez lenne a leghatékonyabb és legbiztonságosabb módszer az idegentest kiszabadítására” – mondta Peter Heimlich

Pedig fontos kérdésről van szó, hiszen az idegentestek okozta fulladás a mai napig gyakori halálok, gyerekek között is. Dr. Henry Heimlich egyébként 2016 ban halt meg, szép kort megérve, 96 éves korában.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page