top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ha tudom, hogy nő vezeti a gépet, fel sem szállok!

Frissítve: 2019. aug. 28.

Nő a pilótafülkében. Nem újdonság, nekünk is volt már női pilótánk Czigány Ildikó személyében, és azóta már többen is követték a példáját. Ki tagadná, hogy egy nő is simán megbirkózik a hatalmas gépmonstrummal? Most mégis durva szexista beszólás érte az Easyjet egyik pilótanőjét. A Twitteren osztotta meg szomorúságát és csalódottságát az eset miatt. A tweetjére érkezett reakciókból szemezgettem.


Végül megválaszoljuk azt a találós kérdést is, milyen nemű volt a Southwest 1380-as járatának pilótája, aki egy hónappal ezelőtt annak ellenére rendben letette utasokkal teli gépét Philadelphiában, hogy az komoly sérüléseket szenvedett a levegőben.

 


Az Easyjet pilótája, Charlotte Knowlson a Twitteren írta meg, mi történt vele egy hétvégi járaton, amitől teljesen zavarba jött, azóta sem tudja, hová tegye a történteket, szomorú és csalódott miatta. A tweetjére rengeteg reakció érkezett, sokat retweetelték a bejegyzést. Az történt, hogy két férfi utas a gépre felszállva imígyen nyilatkozott meg: „Soha többé nem viccelődöm a női sofőrökkel”. illetve „Ha tudom, hogy nő vezeti a gépet, fel sem szálltam volna rá”. Charlotte Knowlson ezt a Twitteren úgy kommentálta, hogy nem érti, hogy a két férfi miért érezte helyénvalónak ezt megjegyezni. Azt is elmondta, hogy első pillanatban nem vette véresen komolyan dolgot, próbált profi maradni és mosolyogva csak annyit jegyzett meg, humornak véve a dolgot, hogy reméli, hogy a két utas élvezi a repülést. Később a személyzet többi tagjának reakciója döbbentette rá, hogy nem, tulajdonképpen egyáltalán nincs rendben, hogy egy férfi ilyen megjegyzést tehet rá. Az utaskísérőket és a másodpilótát is felbőszítették ezek a tahó szexista beszólások. Tényleg, miért is kéne ezt normálisnak tekinteni?

Charlotte utólag megjegyezte, hogy annál is inkább felháborítóak ezek a lekicsinylő megjegyzések, mert ő például képes elvezetni egy 80 millió fontba kerülő repülőgépet – szemben a két utassal, akik viszont nem. „Ezért is van az – folytatta −, hogy az ilyen hozzáállás még csak súlyosbítja az egyébként is fennálló akadályokat, ha egy nő olyan foglalkozást fontolgat, mely hagyományosan a férfiak territóriuma. Én is pilóta vagyok, a férfi kollégám is pilóta. Nincs köztünk különbség.”


A Twitter népe megszólalt

A Twitter-bejegyzést eddig több mint tízezren retweetelték és több mint százezren lájkolták. A többség támogatásáról biztosította a pilótanőt. A legjellemzőbb hozzászólásokból szemezgettem az alábbiakat:

„Ez annyira te vagy! Képes voltál nevetni és profi maradni, ez pontosan az a reakció, amire ilyen helyzetekben szükség van. Tökéletesen csináltad, hogy kimutattad, hogy nem vetted magadra a viccüket. Őszintén szólva szerintem csak flörtölni akartak veled, csak előbb valahogy le kellett győzniük a kisebbségi komplexusukat. Tökéletesen kezelted a helyzetet.”

„A feleségem is pilóta, és amikor repül, mindig megkapja a „jól csinálta, aranyoskám” típusú és hasonló beszólásokat. Eddig senki nem érezte szükségét, hogy ilyen helyzetekben a pártjára álljon.”

„Az összes pénzembe lefogadnám, hogy a két seggfej már tíz perc múlva arra sem emlékezett, mit mondott korábban.”

„Én megtiszteltetésnek érezném, ha veled repülhetnék.”

„Tegnap egy csodálatos pilótanő volt a BA gépének kapitánya, amivel utaztam. De a pilóta neme teljesen irreleváns.”

„Engem is elszomorít, hogy még manapság is vannak emberek, akik kényszert éreznek az ilyen megjegyzésekre.”

De talán a leginspirálóbb Charlotte számára a bátyja, Jonny Knowlson, aki maga is pilóta a British Airways színeiben. Ő is retweetelte Charlotte bejegyzését saját Twitterjén „Hajrá, kis húgom” megjegyzés és egy repülőgép ikonja kíséretében.


Milyen nemű volt a Southwest 1380-as járatának pilótája?

És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ez a tahó szexista incidens alig egy hónappal azután történt, hogy a Southwest 1380-as járata annak ellenére földet ért Philadelphiában, hogy a levegőben megsérült a gép hajtóműve, és a leváló darabok betörték az egyik ablakot. Bár a légnyomáskülönbség az egyik utast csaknem kiszippantotta a gépből és ő végül nem élte túl az incidenst, rajta kívül mégsem esett senkinek bántódása. Ami legnagyobb részt a pilóta érdeme volt. A pilótát Tammie Jo Shutsnak hívják. És nő.

(Fotó: Instagram)


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page