top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ha nem posztolod ki a szülést, meg sem történt!

Régi-új divat van terjedőben: a full sminkben készült fotók kiposztolása a közösségi oldalakra, közvetlenül a szülés után. Egy statisztika szerint a nők több mint háromnegyede érzi úgy, hogy a szülésre is ki kell sminkelnie magát.


És természetesen az így készült fotókat kötelezőnek érzik meg is osztani, hiszen a hamis tökéletességhez hozzátartozik az is, hogy az ember lánya nem fáradt és csapzott egy gyerek világra hozatala után.

 

Azért írtam a bevezetőben, hogy régi-új divatról van szó, mert az, hogy a tökéletes élet illúzióját keltve tökéletes fotókat posztolnak az emberek a közösségi oldalakon, valójában egy idős a közösségi médiával. Egyszer olvastam, hogy a bulvársajtó azért annyira népszerű, mert a szürke pórnép tagjai szeretik azt hinni, hogy a messziről csodált sztárok – vagy éppen sztárocskák, D kategóriás celebek – élete tökéletes, csupa móka és kacagás. A közösségi oldalak pedig nem kevesebbet kínálnak, mint hogy elkészítsük a magunk kis bulvármagazinját, egy lapot, amiben mi magunk vagyunk az irigyelt sztárok. Ezért készülnek agyonfilterezett fotók az Instagramra, a Facebookra és a többi közösségi felületre, azt az illúziót keltve, hogy bibibííí, a mi életünkben bizony minden tökéletes.

Ebbe a sorba illeszkedik az új divat, amikor a gyerek megszületése után az újdonsült anya már nyúl is a mobiljáért, hogy elkészülhessen az első fotó (full sminkben, természetesen), ami aztán mehet a közösségi oldalakra. Egy brit felmérésben a megkérdezett nők 68 százaléka válaszolta, hogy a szülés napján is fontosnak érzi, hogy kisminkelje magát. (Ami persze nem azt jelenti, hogy ennyien posztolnak is a szülés után.) Sokan vannak olyanok is, akik önbarnítóval, a frizura belövésével vagy epilálással készülnek a nagy napra.

Az influencerek különösen fontosnak tartják, hogy a szülés utáni fotókon is teljes sminkben pompázzanak. Egy népszerű külföldi influencer, Alaha Karimi például már évekkel ezelőtt posztolt egy képet arról, ahogyan a fájások közötti szünetekben készül a sminkje, méteres műszempillákkal és minden egyéb szükséges kellékkel. Egy másik influencer azt nyilatkozta, hogy pontosan három órát vett igénybe a vajúdás közben a sminkje elkészítése, de olyan szempontból is hasznos volt, hogy elterelte a figyelmét a fájásokról.

Meg magáról a szülésről, ami szerintem egyszeri és megismételhetetlen élmény, amit a legtökéletesebb szelfi és a világ összes lájkja sem képes pótolni. De ezt már csak én teszem hozzá.

Te sminkelnél vajúdás közben?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page