top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ha ki akarod próbálni a drogot, hozd haza, csináljuk együtt!

Egy ausztrál énekes-színész azt mondja, csak annyit kért a gyerekeitől, hogy ha ki akarják próbálni a drogokat, azt feltétlenül otthon tegyék. Szerinte fontos, hogy kéznél legyen a segítség, ha valami balul sülne el. Valószínűleg tudhatja mit beszél, mert előtte sem ismeretlen a probléma.


De hogyan beszéljünk a drogokról a gyerekekkel?

 

Jason Donovan ausztrál énekes-színész azt mondta egy három évvel ezelőtti lapinterjúban, hogy arra kérte a gyerekeit, hogy ha ki akarják próbálni a drogokat, akkor mindenképpen otthon tegyék, ahol rajtuk tudja tartani a szemét. Az 51 éves ausztrál híresség feltehetőleg tapasztalatból mondja, amit mond, hiszen sok évet töltött azzal, hogy maga próbálta legyőzni kábítószer-függőségét. Ezért talán egy átlagszülőnél tisztábban látja, milyen veszélyekkel kell a fiataloknak szembenézniük.

„Mindig azt mondtam, ha drogozni akarsz, gyere haza, körülülhetjük az asztalt, megbeszélhetjük a legfontosabbakat, aztán együtt kipróbálhatjuk. Fontos, hogy legyőzzük a gátakat, eloszlassuk a drogkérdést övező mítoszokat” − mondja.

A 2016-ban elhangzott, sokak szerint meglehetősen ellentmondásos és megkérdőjelezhető interjú számos komoly kritikát kapott. Jason Donovan azonban azon a véleményen van, hogy a gyerekeknek saját otthonuk biztonságában kell először találkozniuk a drogokkal, ahol a segítség azonnal kéznél van, ha valami nem a tervek szerint történik. „Éppen tegnap volt egy beszélgetésem a fiammal, Zakkal, én nagyon nyitott vagyok ezekben a kérdésekben. „Szülőként az a dolgunk, hogy megtanítsuk a gyerekeinket arra, hogyan hozhatnak jó döntéseket. De az csak a jó isten tudja, hogy aztán mit hoz az élet” − fejtette ki véleményét.


Beszélgetni, beszélgeti, beszélgetni – de mikor és hogyan?

Bár a szexuális felvilágosításhoz hasonlóan a drogprobléma is kényes témának minősül sok szülő szemében, amit legszívesebben a szőnyeg alá söpörne, tájékozódjon a gyerek ahogy tud felkiáltással, rossz hírem van: csak akkor van egyáltalán esélye a gyereknek reális képet kapni a kérdésben, ha a szülő beszél vele erről. A szülő, azaz te.

Egy jótékonysági szervezet, az Addaction felmérése szerint a szülők 61 százaléka válaszolta azt, hogy úgy érzi, nincs elegendő információja a drogokról ahhoz, hogy felvilágosíthassa a gyereket. Azt csak zárójelben kérdezem meg, hogy ha maga a szülő így érzi felnőttként, akkor milyen alapon várja a gyerektől, hogy majd ő autodidakta módon kiképezi magát a drogozás veszélyeiről? Az mindenesetre némi bizakodásra ad okot, hogy a megkérdezett 1000 szülő 35 százaléka úgy érzi, hogy kellően magabiztos a kamaszgyerekét érintő felvilágosítás terén.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page