top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ha a pápa a városban jár, csökken az abortuszok száma

Egy nemrégiben megjelent vizsgálat szerint a pápa látogatását követően körülbelül 20 százalékkal csökken az abortuszok száma, ami arra vezethető vissza, hogy jobban ügyelnek a párok a védekezésre szex közben.


A felmérés végkövetkeztetései is érdekesek, de inkább azért mondom el mindezt, mert számomra érdekes – és kicsit meglepő is –, hogy milyen potenciális összefüggések elemzése jut eszébe a kutatóknak.

 

A brightoni egyetem kutatói a Journal of Population Economics című lapban megjelent cikkükben azt írják, hogy a pápa személyes jelenléte nyomán kevesebben élnek védekezés nélkül szexuális életet, ami az abortuszok számának csökkenésében is megmutatkozik. A jelenséget azzal magyarázzák, hogy a pápával való találkozás arra sarkallja a párokat, hogy igyekezzenek elkerülni az abortuszt, amivel megszegnék a katolikus egyház tanításait.


Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a tudatosabb szexre ösztönző hatás még aztán is viszonylag sokáig fennmarad, hogy a pápa már rég távozott a városból: a pápai látogatás még több mint egy év elteltével is érezteti ezirányú hatását, ami abban mutatkozik meg, hogy a terhességmegszakítások száma négyötödére csökken. Ezzel együtt a szülések száma nem csökken, ami azt tükrözi, hogy a pápa személyes jelenléte hatására valóban azok ügyelnek jobban a védekezésre, akik egy esetleges „becsúszott” terhességet nem tartanak meg, hanem abortuszra mennek. Az abortuszok száma a pápai látogatás után körülbelül három hónappal kezd csökkenni, és a csökkenés még 14 hónap elteltével is megmutatkozik.

Még ennél is nagyobb mértékben csökken az abortuszok száma azokban a városokban, ahol a pápai beszéd „istennek nem tetsző” beavatkozásként hivatkozik a terhességmegszakításra.

A fenti következtetések levonásához a szerzők 86 olyan olaszországi városban tett 129 pápai vizit utáni időszakban elemezték az abortuszok számát, melyet II. János Pál vagy XIV. Benedek 1979 és 2012 között meglátogatott. Kiemelik, hogy legjobb tudomásuk szerint ez az első olyan vizsgálat, melyben azt elemezték, hogy a vallásos hit erősítése miként befolyásolja a védekezés nélküli szex arányát, következésképpen az abortuszok számát.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikóradiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíróNe feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Az Anyás-Apás fogamzásgátlással kapcsolatos cikkeiért ide kattints, az abortusszal foglalkozó cikkeket pedig itt találod.


0 hozzászólás
bottom of page