top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Gyorsan jött? Koraszülött lesz!

A nőknek hosszabban kellene kivárniuk az egyes terhességek között, mivel egy friss kutatás szerint abban az esetben, ha rövidebb idő után vállalkoznak újabb terhességre, akkor nagyobb az esélye, hogy a következő terhesség rövidebb ideig áll fenn, ami egyes esetekben fokozhatja a koraszülés kockázatát.


Az ohiói születési regiszter adataot feldolgozó felmérés eredményeit a BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology című szülészeti szaklapban tették közzé.

 

A CDC (Centers for Disease Control and Prevention) szerint a 37. terhességi hét előtt bekövetkező szülések veszélyét az adja, hogy az utolsó hetekben még jelentős fejlődési és érési folyamatok zajlanak, ezért a koraszülötteknél nagyobb az esély az egész életre kiható egészségi problémák előfordulására, mint amilyen például az intellektuális zavar, az agyi eredetű bénulás, a légzési vagy látási problémák, a halláscsökkenés vagy a táplálási és emésztési nehézségek.

Annak pontosabb elemzéséhez, hogy a terhességek közötti intervallum (angol rövidítéssel IPI) miként befolyásolja a rákövetkező terhesség hosszát, a szerzők 454716 élveszületés adatait elemezték olyan nők esetében, akik egy 6 éves időszakon belül kétszer vagy annál többször szültek. Azt vizsgálták, hogy a rövid IPI miként befolyásolja a következő terhesség időtartamát.

A nőket két csoportba sorolták: az egyikben az IPI 12 hónapnál rövidebb volt, míg a másikban 12 és 18 hónap közé esett. Ezen nők adatait olyanokéval hasonlították össze, ahol az IPI „optimálisnak” volt tekinthető, azaz meghaladta a 18 hónapot.

Az eredményeket kommentálva az egyik szerző, Emily DeFranco megjegyzi: „Az egyes terhességek közötti rövid intervallum a koraszülések ismert kockázati tényezője, a mostani kutatás azonban azt jelezte, hogy az előzőt gyors egymásutánban követő következő terhesség időtartama összességében is rövidebb. A most kapott eredmények kihatással lehetnek a klinikai gyakorlatra is. Csökkenthetjük a koraszülések számát, ha felvilágosítjuk a nőket arról, mennyire fontos kellő ideig várni két terhesség között, különösen olyan nők esetében, akiknél más okból egyébként is fokozott a koraszülés kockázata.”


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page