top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Gyomorszűkítő műtét gyerekeknek? – a gyermekorvosok kiakadtak

Frissítve: 2022. jan. 18.

Úgy tűnik, hogy az egészség- (vagy inkább betegség?) turizmus új terepet hódított meg: törökországi klinikákon akár már 16 éves tinédzsereknél is elvégzik a testsúlycsökkentést célzó úgynevezett gyomorszűkítő (közkeletű nevén gyomorgyűrű-) műtétet. A brit gyermekgyógyászok tiltakoznak, mert álláspontjuk szerint egy elhízott kamasz kezelése komplex, sokrétű feladat, nem egyszerűsíthető le a táplálékbevitelt mechanikusan akadályozó műtétre.

A pénz azonban nagy úr, a gyógyturizmus eme formája virágzásnak indult, hiszen a török klinikák árai jóval alatta maradnak mondjuk egy nagy londoni vagy manchesteri klinika árainak. Ráadásul az életkori korlátokat sem veszik túlságosan komolyan, így történhet meg, hogy akár már 16 éves tinédzsereknél is elvégzik a műtétet.

 

Egy Antalyában működő klinika például úgy hirdeti magát, hogy a brit árakhoz képest igen jutányosan vállalkozik akár már 16 évesek gyomorszűkítő műtéteire is. 30-as testtömegindex felett bárkinél elvégzik a beavatkozást, aki legalább 16 éves, és ő (vagy inkább a szülei) hajlandók kifizetni a körülbelül másfél millió forintnak megfelelő összeget – ami egyébként kevesebb mint egyharmada annak, amibe egy hasonló műtét kerülne az Egyesült Királyságban. Az egyetlen követelmény, aminek a tulajdonképpen még gyermek páciensnek meg kell felelnie, hogy ne álljon fel nála olyan mentális probléma, mint amilyen a pszichózis vagy a depresszió, illetve ne legyen alkohol- vagy gyógyszerfüggő.


Itt olvashattál egy anyáról, aki ragaszkodott volna ahhoz, hogy ne neki kelljen vitatkoznia kamasz gyerekével, hogy mit ehet és mit nem, végezzék el inkább nála a gyomorszűkítő műtétet, és ezzel minden probléma letudva. Szerinte.


Egy isztambuli klinika hasonló feltételekkel kínálja a gyomorszűkítő műtétet annak ellenére, hogy beavatkozásnak jól dokumentált szövődményei és nem kívánt következményei lehetnek, különösen fiatal korban, ilyen például a csontritkulás, a vérszegénység vagy vesekövek kialakulása.


A statisztikák szerint egyre több brit tinédzser veszi igénybe az egészségturizmus eme ágát, ami érthető módon felháborította a brit gyermekgyógyászokat, akik tiltakozásukat leginkább arra alapítják, hogy a gyermek- és kamaszkori túlsúly és elhízás kezelése, ha a testsúlycsökkentés nagy odafigyelést igénylő összetett feladat. Ez nem merülhet ki abban – hangsúlyozzák –, hogy egy műtéti beavatkozással csökkentik a gyomor befogadóképességét, ezzel már kis mennyiségű táplálék elfogyasztását követően teltségérzetet okozva. A brit szakmai irányelvek szerint a műtét elvégzésének alsó életkori határa egyébként is 18 év, és csak 35-40-es testtömegindex felett jön egyáltalán szóba ez a módszer, és akkor is csak abban az esetben, ha a túlsúly vagy elhízás olyan komoly egészségi problémát okoz, mint például a 2-es típusú cukorbetegség vagy a magas vérnyomás.


Nyomatékosan kiemelik, hogy a gyermekkori túlsúly és elhízás megoldása több szakterület képviselőinek szoros együttműködését igényli, melyben dietetikusnak és pszichológusnak éppen úgy részt kell vennie, mint az elhízás kezelésében jártas belgyógyásznak. És természetesen nem képzelhető el a probléma megoldása a család bevonása és támogatása nélkül.

„Nem lenne szabad a gyomorszűkítő műtétet egy könnyen elérhető, biztos eredményt adó módszerként reklámozni”

– figyelmeztetnek.


Fotó: Unsplash


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page