top of page
  • SzerzƑ kĂ©peAnyĂĄs-ApĂĄs

Gyermekkori szexuĂĄlis zaklatĂĄs – mĂ©gis kinek a szĂ©gyene?

A napokban teljesen vĂ©letlenĂŒl rĂĄbukkantam egy filmre, SzĂ©gyen (Schande) a cĂ­me. Egy kislĂĄny törtĂ©nete, akinek nagyon hamar fel kellett nƑnie, hiszen egy fĂ©rfi rendszeresen Ă©s mĂłdszeresen sajĂĄt szexuĂĄlis „jĂĄtĂ©kszerĂ©nek” hasznĂĄlja. Lehet-e ezt tĂșlĂ©lni? Honnan ismerheti fel a környezet, hogy baj van? đŸ“·


Az 1999-ben kĂ©szĂŒlt „SzĂ©gyen” cĂ­mƱ nĂ©met filmdrĂĄma nem Ă­gĂ©r könnyed szĂłrakozĂĄst.

 

A nĂ©met Ă©s olasz filmfesztivĂĄlokon a maga idejĂ©ben többszörös dĂ­jnyertes film fƑszereplƑje a 12 Ă©ves Benice, aki Ă©desanyjĂĄval Ă©s nevelƑapjĂĄval Ă©l. Édesanyja pedagĂłgus, nevelƑapja fogtechnikus. A kislĂĄny kapcsolata az Ă©desapjĂĄval sem szakadt meg, tovĂĄbbra is rendszeresen talĂĄlkoznak Ă©s közös programokat csinĂĄlnak. Úgy tƱnik, hogy a vĂĄlĂĄs ellenĂ©re a dolgok nagyjĂĄbĂłl rendben mennek, ĂĄm a gyanĂșs jelek egyre csak szaporodnak: egy vörös rĂșzzsal Ă­rt segĂ©lykĂ©rƑ felirat a liftben, ondĂłfoltok a kislĂĄny fehĂ©rnemƱjĂ©n, Ă©s a kislĂĄny egyre inkĂĄbb magĂĄba zĂĄrkĂłzik. Az Ă©desanya azonnal az exĂ©re gyanakszik, Ă©s nem mellesleg az Ă©ppen zajlĂł gyermekelhelyezĂ©si perben is kapĂłra jönne neki, feketĂ©n-fehĂ©ren bizonyĂ­tanĂĄ, hogy az apa nem mĂ©ltĂł a kislĂĄny nevelĂ©sĂ©re. De valĂłjĂĄban ki a zaklatĂł, aki rendszeresen megerƑszakolja Benice-t? TĂ©nyleg az Ă©desapa, akivel a lĂĄthatĂĄsi napokon meztelenĂŒl alszanak egymĂĄs mellett az ĂĄgyban? A titokzatos kamasz, aki egyĂŒtt utazik a kislĂĄnnyal a liftben? A nevelƑapa, aki igazi apakĂ©nt keresi a kislĂĄny kegyeit a mindennapokban? A tĂĄrsashĂĄz gondnoka, aki mindig ott leselkedik valahol a lĂ©pcsƑhĂĄzban, amikor Benice hazaĂ©rkezik? Esetleg valaki mĂĄs?

Egy hazug Ă©s szövevĂ©nyes Ă©rzelmi kapcsolatrendszer Ă©s kölcsönös vĂ©d- Ă©s dacszövetsĂ©gek bontakoznak ki. Egy vilĂĄg, amiben sokan tudnak vagy sejtenek valamit, ahol „tudom, mit tettĂ©l” Ă©s „tudom, hogy tudod, hogy mit tettem”, de mindenki hallgat, vĂ©di a nyugalmĂĄt, a kĂŒlönĂĄllĂĄsĂĄt, a hĂĄzassĂĄgĂĄt, az illĂșziĂłit. Mit tud Benice nƑvĂ©re, aki kĂŒlön Ă©l a csalĂĄdtĂłl? És mit tud az anya? És amit tud, azt akarja-e tudni egyĂĄltalĂĄn? Bernice-re pedig egyre nagyobb lelki teher hĂĄrul, fƑkĂ©nt az anya rĂ©szĂ©rƑl, aki elhiteti a kislĂĄnnyal, hogy jĂłl kell döntenie abban, leleplezi-e a tettest, ezzel ugyanis csalĂĄdok Ă©letĂ©t vĂĄltoztathatja meg.

A film vĂ©gĂ©re nagyjĂĄbĂłl minden kiderĂŒl, Ă©s aki nem akar spoilert, itt ugorjon az olvasĂĄsban egy bekezdĂ©snyit. Az egyenlet megfejtĂ©se a nevelƑapa, aki hosszĂș ideje jĂĄtszik egĂ©szen perverz jĂĄtĂ©kokat Benice-szel, egĂ©szen a közösĂŒlĂ©sig. Ám megfenyegeti a kislĂĄnyt, hogy Ƒt Ă©s Ă©desanyjĂĄt is megöli, ha kiderĂŒl az igazsĂĄg. A kislĂĄny kölyökkutyĂĄjĂĄval egyĂ©bkĂ©nt Ă©lesben is szemlĂ©lteti, hogy bĂĄrmire kĂ©pes, hogy a titok ne tudĂłdjon ki. A pedagĂłgus anya sokĂĄig nem vesz Ă©szre vagy nem akar Ă©szrevenni semmit. Amikor a tĂ©nyek hatĂĄsĂĄra mĂĄr nem tehet Ășgy, mint aki semmit nem tud, egy pillanatra elbizonytalanodik Ă©s mi, nĂ©zƑk is remĂ©nykedni kezdĂŒnk, hogy Ășgy dönt, ahogy egy anyĂĄnak dönteni kell. VĂ©gĂŒl azonban a lĂĄnyt prĂłbĂĄlja rĂĄvenni arra, hogy hamis tanĂșvallomĂĄssal ne a nevelƑapjĂĄt, hanem az ĂĄrtatlan Ă©desapjĂĄt vĂĄdolja meg. Hiszen nem kevesebb, mint az egĂ©sz  csalĂĄd boldogsĂĄga, megbecsĂŒlĂ©se Ă©s jövƑje van most a kezĂ©ben, teszi a döntĂ©s terhĂ©t a tizenkĂ©t Ă©vesre. Az is kiderĂŒl, hogy Benice nƑvĂ©re miĂ©rt Ă©l kĂŒlön a csalĂĄdtĂłl, Ƒ mĂĄr megtapasztalhatta a nevelƑapa „kedvessĂ©gĂ©t”. MĂ©gis hallgatott Ă©s nem tett Ƒ sem semmit Ă©veken ĂĄt. VĂ©gĂŒl egy magnĂłfelvĂ©tellel Ƒ lesz a koronatanĂș a szexuĂĄlis zaklatĂł ellen, de  nem kĂ©sƑn jön-e a segĂ­tsĂ©g az atomjaira szĂ©tzilĂĄlt csalĂĄd Ă©s leginkĂĄbb Benice szĂĄmĂĄra?

Na, ezt mår tényleg nem årulom el. Aki szeretné tudni, nézze  meg a filmet.

De a legnagyobb kérdés, hogy ami történt, kinek a szégyene?


Mikor beszĂ©lĂŒnk gyermekkori szexuĂĄlis zaklatĂĄsrĂłl?

A szexuĂĄlis zaklatĂĄsnak kĂ©t alapvetƑ formĂĄja van: az Ă©rintĂ©ssel jĂĄrĂł Ă©s az Ă©rintĂ©ssel nem jĂĄrĂł szexuĂĄlis abĂșzus. Az elƑbbibe alapvetƑen a gyermek nemi szervĂ©nek Ă©s intim testrĂ©szeinek Ă©rintĂ©se, illetve Ă©rtelemszerƱen a nemi Ă©rintkezĂ©s bĂĄrmelyik formĂĄja tartozik. ÉrintĂ©ssel nem jĂĄrĂł abĂșzusnak szĂĄmĂ­t, ha egy felnƑtt pornogrĂĄf jĂĄtĂ©kokat jĂĄtszik egy kiskorĂșval, a nemi szervĂ©t mutogatja egy gyermek elƑtt, szexuĂĄlis pĂłzban fotĂłz egy gyermeket, arra bĂ­r rĂĄ egy kiskorĂșt, hogy nemi aktust nĂ©zzen vagy hallgasson, meglesi a gyermeket vetkƑzĂ©s vagy fĂŒrdĂ©s közben stb.


Milyen gyanĂșjelei vannak, hogy egy gyermeket szexuĂĄlisan zaklatnak?

Az elejĂ©n fontos leszögezni, hogy ritkĂĄbb az az eset, amikor az ĂĄldozat valakinek elmesĂ©li a vele törtĂ©nteket. Sokkal gyakoribb, hogy a viselkedĂ©se vĂĄltozik meg, illetve a jĂĄtĂ©kaiban vagy a rajzaiban Ă©rhetƑk tetten a vele törtĂ©ntek.

- Szokatlan, szexuĂĄlis tartalmĂș jĂĄtĂ©kokat jĂĄtszik a babĂĄival vagy a plĂŒssĂĄllataival.

- Rosszul alszik, gyakran felriad és nehezen tud visszaaludni, rémålmok gyötrik.

- A korĂĄbban nyitott, vidĂĄm gyermek minden ĂĄtmenet nĂ©lkĂŒl visszahĂșzĂłdĂłvĂĄ vĂĄlik, titkolĂłzni kezd.

- Megvåltozik a személyisége, hangulata ingadozik, nem érzi magåt biztonsågban.

- VisszatĂ©r egy korĂĄbbi, mĂĄr tĂșlhaladott fejlƑdĂ©si szintre, pĂ©ldĂĄul a korĂĄbban mĂĄr biztonsĂĄggal szobatiszta gyermek ismĂ©t bepisil.

- Indokolatlanul fĂ©lni kezd, kĂŒlönösen bizonyos szemĂ©lyektƑl Ă©s helyektƑl.

- VĂĄratlan dĂŒhkitörĂ©sei jelentkeznek.

- Megvåltoznak az étkezési szokåsai.

- FelnƑttes szavakat, kifejezĂ©seket kezd hasznĂĄlni, pĂ©ldĂĄul a testrĂ©szek megnevezĂ©sĂ©re.

- Új, idƑsebb barĂĄtokrĂłl beszĂ©l, illetve pĂ©nz vagy ajĂĄndĂ©kok vannak nĂĄla, melyek eredetĂ©rƑl nem tud hihetƑ magyarĂĄzatot adni.

- ÖnsĂ©rtƑ magatartĂĄst mutat, pĂ©ldĂĄul vagdossa, Ă©geti vagy mĂĄs mĂłdon kĂĄrosĂ­tja sajĂĄt magĂĄt.

- Testi jelek Ă©szlelhetƑk, pĂ©ldĂĄul horzsolĂĄsok vagy bevĂ©rzĂ©sek a nemi szervek környĂ©kĂ©n; nemi betegsĂ©g jelei mutatkoznak, vagy terhessĂ©g igazolĂłdik.

- Nem akar egyedĂŒl maradni, kĂŒlönösen bizonyos gyermekkel vagy felnƑttel.

ÖnmagĂĄban a fenti jelek egyike sem bizonyĂ­tja, hogy a gyermeket valaki megerƑszakolta vagy mĂĄs mĂłdon szexuĂĄlisan zaklatta. Ha azonban több gyanĂșs jel is Ă©szlelhetƑ, akkor ez mĂĄr kĂŒlönös figyelmet, cĂ©lirĂĄnyos vizsgĂĄlĂłdĂĄst Ă©s kĂ©rdezƑsködĂ©st, illetve szaksegĂ­tsĂ©g kĂ©rĂ©sĂ©t indokolja.

Ugyancsak fontos kiemelni, hogy a fenti jelek egyike-mĂĄsika az Ă©let mĂĄsfajta krĂ­zishelyzetĂ©ben is elƑfordulhat, ilyen pĂ©ldĂĄul:

- VĂĄlĂĄs

- Egy szeretett ember halĂĄla

- Szeretett hĂĄziĂĄllat pusztulĂĄsa

- Iskolai problémåk vagy a kortårsakkal való konfliktusok

- Szorongås okozó vagy egyéb traumatikus életesemények

Ha alapos a gyanĂș szexuĂĄlis zaklatĂĄsra, akkor egy dolgot nem szabad. StruccpolitikĂĄt folytatni, fejĂŒnket a homokba dugni. LĂ©pni kell. A szexuĂĄlis erƑszak ĂĄldozatĂĄvĂĄ vĂĄlt gyermek krĂ­zishelyzetben van Ă©s azonnali segĂ­tsĂ©gre szorul! Az elsƑ lĂ©pĂ©seket megtenni mindig annak a felnƑttnek a felelƑssĂ©ge, aki elƑször Ă©szleli a bajt.

A szexuålis zaklatås nem a gyerek szégyene.


SzerzƑ: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiolĂłgus szakorvos, orvosi szakfordĂ­tĂł, egĂ©szsĂ©gĂŒgyi szakĂșjsĂĄgĂ­rĂł

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzĂĄszĂłlĂĄs
bottom of page