top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Gyermekkori szexuális zaklatás – mégis kinek a szégyene?

A napokban teljesen véletlenül rábukkantam egy filmre, Szégyen (Schande) a címe. Egy kislány története, akinek nagyon hamar fel kellett nőnie, hiszen egy férfi rendszeresen és módszeresen saját szexuális „játékszerének” használja. Lehet-e ezt túlélni? Honnan ismerheti fel a környezet, hogy baj van? 📷


Az 1999-ben készült „Szégyen” című német filmdráma nem ígér könnyed szórakozást.

 

A német és olasz filmfesztiválokon a maga idejében többszörös díjnyertes film főszereplője a 12 éves Benice, aki édesanyjával és nevelőapjával él. Édesanyja pedagógus, nevelőapja fogtechnikus. A kislány kapcsolata az édesapjával sem szakadt meg, továbbra is rendszeresen találkoznak és közös programokat csinálnak. Úgy tűnik, hogy a válás ellenére a dolgok nagyjából rendben mennek, ám a gyanús jelek egyre csak szaporodnak: egy vörös rúzzsal írt segélykérő felirat a liftben, ondófoltok a kislány fehérneműjén, és a kislány egyre inkább magába zárkózik. Az édesanya azonnal az exére gyanakszik, és nem mellesleg az éppen zajló gyermekelhelyezési perben is kapóra jönne neki, feketén-fehéren bizonyítaná, hogy az apa nem méltó a kislány nevelésére. De valójában ki a zaklató, aki rendszeresen megerőszakolja Benice-t? Tényleg az édesapa, akivel a láthatási napokon meztelenül alszanak egymás mellett az ágyban? A titokzatos kamasz, aki együtt utazik a kislánnyal a liftben? A nevelőapa, aki igazi apaként keresi a kislány kegyeit a mindennapokban? A társasház gondnoka, aki mindig ott leselkedik valahol a lépcsőházban, amikor Benice hazaérkezik? Esetleg valaki más?

Egy hazug és szövevényes érzelmi kapcsolatrendszer és kölcsönös véd- és dacszövetségek bontakoznak ki. Egy világ, amiben sokan tudnak vagy sejtenek valamit, ahol „tudom, mit tettél” és „tudom, hogy tudod, hogy mit tettem”, de mindenki hallgat, védi a nyugalmát, a különállását, a házasságát, az illúzióit. Mit tud Benice nővére, aki külön él a családtól? És mit tud az anya? És amit tud, azt akarja-e tudni egyáltalán? Bernice-re pedig egyre nagyobb lelki teher hárul, főként az anya részéről, aki elhiteti a kislánnyal, hogy jól kell döntenie abban, leleplezi-e a tettest, ezzel ugyanis családok életét változtathatja meg.

A film végére nagyjából minden kiderül, és aki nem akar spoilert, itt ugorjon az olvasásban egy bekezdésnyit. Az egyenlet megfejtése a nevelőapa, aki hosszú ideje játszik egészen perverz játékokat Benice-szel, egészen a közösülésig. Ám megfenyegeti a kislányt, hogy őt és édesanyját is megöli, ha kiderül az igazság. A kislány kölyökkutyájával egyébként élesben is szemlélteti, hogy bármire képes, hogy a titok ne tudódjon ki. A pedagógus anya sokáig nem vesz észre vagy nem akar észrevenni semmit. Amikor a tények hatására már nem tehet úgy, mint aki semmit nem tud, egy pillanatra elbizonytalanodik és mi, nézők is reménykedni kezdünk, hogy úgy dönt, ahogy egy anyának dönteni kell. Végül azonban a lányt próbálja rávenni arra, hogy hamis tanúvallomással ne a nevelőapját, hanem az ártatlan édesapját vádolja meg. Hiszen nem kevesebb, mint az egész  család boldogsága, megbecsülése és jövője van most a kezében, teszi a döntés terhét a tizenkét évesre. Az is kiderül, hogy Benice nővére miért él külön a családtól, ő már megtapasztalhatta a nevelőapa „kedvességét”. Mégis hallgatott és nem tett ő sem semmit éveken át. Végül egy magnófelvétellel ő lesz a koronatanú a szexuális zaklató ellen, de  nem későn jön-e a segítség az atomjaira szétzilált család és leginkább Benice számára?

Na, ezt már tényleg nem árulom el. Aki szeretné tudni, nézze  meg a filmet.

De a legnagyobb kérdés, hogy ami történt, kinek a szégyene?


Mikor beszélünk gyermekkori szexuális zaklatásról?

A szexuális zaklatásnak két alapvető formája van: az érintéssel járó és az érintéssel nem járó szexuális abúzus. Az előbbibe alapvetően a gyermek nemi szervének és intim testrészeinek érintése, illetve értelemszerűen a nemi érintkezés bármelyik formája tartozik. Érintéssel nem járó abúzusnak számít, ha egy felnőtt pornográf játékokat játszik egy kiskorúval, a nemi szervét mutogatja egy gyermek előtt, szexuális pózban fotóz egy gyermeket, arra bír rá egy kiskorút, hogy nemi aktust nézzen vagy hallgasson, meglesi a gyermeket vetkőzés vagy fürdés közben stb.


Milyen gyanújelei vannak, hogy egy gyermeket szexuálisan zaklatnak?

Az elején fontos leszögezni, hogy ritkább az az eset, amikor az áldozat valakinek elmeséli a vele történteket. Sokkal gyakoribb, hogy a viselkedése változik meg, illetve a játékaiban vagy a rajzaiban érhetők tetten a vele történtek.

- Szokatlan, szexuális tartalmú játékokat játszik a babáival vagy a plüssállataival.

- Rosszul alszik, gyakran felriad és nehezen tud visszaaludni, rémálmok gyötrik.

- A korábban nyitott, vidám gyermek minden átmenet nélkül visszahúzódóvá válik, titkolózni kezd.

- Megváltozik a személyisége, hangulata ingadozik, nem érzi magát biztonságban.

- Visszatér egy korábbi, már túlhaladott fejlődési szintre, például a korábban már biztonsággal szobatiszta gyermek ismét bepisil.

- Indokolatlanul félni kezd, különösen bizonyos személyektől és helyektől.

- Váratlan dühkitörései jelentkeznek.

- Megváltoznak az étkezési szokásai.

- Felnőttes szavakat, kifejezéseket kezd használni, például a testrészek megnevezésére.

- Új, idősebb barátokról beszél, illetve pénz vagy ajándékok vannak nála, melyek eredetéről nem tud hihető magyarázatot adni.

- Önsértő magatartást mutat, például vagdossa, égeti vagy más módon károsítja saját magát.

- Testi jelek észlelhetők, például horzsolások vagy bevérzések a nemi szervek környékén; nemi betegség jelei mutatkoznak, vagy terhesség igazolódik.

- Nem akar egyedül maradni, különösen bizonyos gyermekkel vagy felnőttel.

Önmagában a fenti jelek egyike sem bizonyítja, hogy a gyermeket valaki megerőszakolta vagy más módon szexuálisan zaklatta. Ha azonban több gyanús jel is észlelhető, akkor ez már különös figyelmet, célirányos vizsgálódást és kérdezősködést, illetve szaksegítség kérését indokolja.

Ugyancsak fontos kiemelni, hogy a fenti jelek egyike-másika az élet másfajta krízishelyzetében is előfordulhat, ilyen például:

- Válás

- Egy szeretett ember halála

- Szeretett háziállat pusztulása

- Iskolai problémák vagy a kortársakkal való konfliktusok

- Szorongás okozó vagy egyéb traumatikus életesemények

Ha alapos a gyanú szexuális zaklatásra, akkor egy dolgot nem szabad. Struccpolitikát folytatni, fejünket a homokba dugni. Lépni kell. A szexuális erőszak áldozatává vált gyermek krízishelyzetben van és azonnali segítségre szorul! Az első lépéseket megtenni mindig annak a felnőttnek a felelőssége, aki először észleli a bajt.

A szexuális zaklatás nem a gyerek szégyene.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page