top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Gyártsunk gyereket mindenkinek?

Egy ciprusi kórházban ikerlányok születtek. Ez önmagában nem lenne hír, az viszont szenzáció, hogy az apa és az anya egy személyben egy 47 éves HIV-pozitív, egyedülálló férfi. Úgy tűnik, hogy az orvostudomány manapság már csodákra képes. Más kérdés, hogy jó-e ez az irány.


Hogy rögtön színt valljak a kérdésben, szerintem nem – még ha ezzel nem is vagyok „korszerű” manapság. Anyaként és orvosként is abszolút gyerek- és családpárti vagyok, de szerintem az alábbi történet nem más, mint önző visszaélés azzal, hogy a modern orvostudomány manapság csodákra képes, lassan férfiak szülnek gyereket.


 

Egy HIV-pozitív férfinak egészséges ikerlányai születtek. A dolog nem volt olcsó, hiszen egy ciprusi kórházban 80000 fontot (körülbelül harmincmillió forintnak megfelelő összeget) kellett fizetni a teljes „csomagért”. De a pénz lehetett a legkisebb akadály, hiszen az apa, a 47 éves Antonio Marsocci brit üzletember annyira elszántan akart minden nehezítő körülmény dacára apává válni, hogy az sem tántorította el, hogy az orvosok figyelmeztették, hogy a mesterséges megtermékenyítési eljárás során babák már azelőtt fertőződhetnek az AIDS-et is okozó vírussal, hogy egyáltalán megszülettek volna.

Először is találni kellett egy petesejtdonort, ő egy közelebbről meg nem nevezett kelet-európai nő, akinek a felkutatása benne foglaltatott a ciprusi klinika szolgáltatásaiban. A petesejtet Marsocci úr spermával termékenyítették meg, tehát biológiai értelemben valóban ő az apa. De hiányzott még egy anyaméh a terhesség kihordásához, erre a klinika egy ukrán nőt „szerződtetett le” béranyaként. Végül tavaly december 28-án császármetszéssel világra jött az egypetéjű ikerpár, Anna és Maria. „Egyszerűen nem tudom abbahagyni, hogy gyönyörködjek bennük és ölelgessem őket, annyira szépek. Nagy megkönnyebbülés volt, amikor kiderült, hogy ők nem fertőzöttek HIV-vel. Bár az orvosok figyelmeztettek, tudtam, hogy a veszély kicsi, de azért mindig volt bennem egy kis félelem, ami teljesen eltűnt amikor a lányok tesztjei negatívnak bizonyultak. Végre apa vagyok, ami egy csoda, és ezzel egy álom vált valóra” – lelkendezett a sajtónak a férfi.


Nem így tervezte, de végül így sikerült

Azt meséli, hogy az egész azzal kezdődött, hogy 2017-ben véget ért egy régóta tartó kapcsolata. „Hosszú ideje vágytam gyerekekre, és mindig azt hittem, hogy ezt a tervemet a partneremmel együtt fogjuk megvalósítani. De a szakítással az álom is szertefoszlani látszott” – meséli. Az olasz születésű férfi először örökbefogadásban gondolkodott, azt kellett azonban tapasztalnia, hogy az, hogy egyedülálló, meleg és HIV-pozitív, mindig akadályt jelent az örökbefogadásnál. Hiszen amikor az örökbefogadással foglalkozó ügynökségek azt mérlegelik, melyik családba adják örökbe a gyereket, a házaspárok és az egyedülálló anyák élveznek elsőbbséget. „Ami azt jelentette, hogy előfordulhatott volna, hogy akár éveket is várok a gyerekre, és még így sem biztos, hogy valaha is a várólista élére kerülök” – magyarázza Marsocci út, miért kötött ki végül az etikai skrupulusokkal nyilvánvalóan nem nagyon rendelkező ciprusi klinikán.

„Tavaly januárban az egyik barátom megemlítette, hogy van egy úttörőnek számító klinika Cipruson, ahol talán tudnának nekem segíteni. Nem sokat tétováztam, azonnal odautaztam, és alig néhány héttel azután, hogy regisztráltam a klinikán, máris találtak egy névtelen petesejtdonort Kelet-Európából. Soha nem találkoztam vele, csak annyit tudok, hogy szőke, kék szemű, magas, házasságban él, és egy gyermeke van.

A terhesség alatt a leendő apa rendszeresen Ciprusra látogatott, ahol az ultrahangfelvételeken figyelemmel kísérheti a magzatok fejlődését. A béranyával való találkozások mindig nagyon hivatalosak és nyögvenyelősek voltak, főként azért, mert a nő egy szót sem beszélt angolul, ezért nem tudták magukat megértetni egymással.


A nagymama és a nagybácsi nem túl lelkes

Úgy tűnik azonban, hogy az apai álmok ilyen formában történő megvalósítása nem nyerte el a férfi családjának a tetszését, hiszen 80 éves édesanyja és 49 éves bátyja azóta nem áll szóba vele, mióta kiderült, mit tervez. „A barátaim és a családom egy része nagyon támogató − meséli az apa −, de amikor elmondtam a bátyámnak, hogy mit tervezek, le akart beszélni róla. Valójában a szüleim és a szűkebb családom soha nem tudta elfogadni azt, hogy meleg vagyok. Sokan azzal vádolnak, hogy eleve megfosztottam a lányaimat az anyától, attól, hogy teljes családban nőjenek fel. De hiszek abban, hogy szerető szülő leszek, és csak ez az, ami számít. És amikor eljön az ideje, őszintén elmondom a lányaimnak, hogyan születtek” – mondja a furcsa módon apává lett férfi.

Tetszik?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page