Anyás-Apás · 2019.06.27 11:00 · 5 perc

Gerincferdüléssel is lehet egyenes gerinccel élni

A minap az egyik ismerősöm könnyes szemmel mesélte, hogy 13 éves kislánya – nevezzük Zsófinak −, aki gerincferdüléssel született, mostanában egyre többször mondogatja, hogy hagyja őt mindenki békén, elege van az egészből, és csak a lúzereknek görbe a gerincük. Egész pici korom óta ismerem Zsófit, és a szívem szakad meg, amikor azt kell hallanom, hogy ez az édes, okos, jól tanuló, kedves  jószívű kislány szomorú valami olyasmiért, amiről nem tehet.

Úgyhogy ez a levél most neked szól, kicsi Zsófi. És minden Zsófinak, aki most ugyanígy érez.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Drága Zsófikám!

Azt hallottam anyukádtól, hogy utálsz mindent, ami görbe és ferde, hagyjanak békén a Cobb-szögekkel, és különben is az a menő, akinek egyenes a gerince. A gerincferdülés pedig lúzerség. Akkor figyelj most rám, mit mutatok neked. Nézd meg a videót, ámulj, aztán mesélek.

A videó egy brit tehetségkutató műsorban készült, akiket pedig látsz, az a MerseyGirls nevű együttes. Öt lány, Annie és Alice 17 éves, Rebecca tizenhat, Julia tizenöt, a kis Poppy még csak tizennégy, Egészen pici koruktól táncolnak együtt, még óvodások voltak, amikor összeállt a Just Us (Csak mi) nevű formáció, ebből lett később a MerseyGirls. Mind az öt lány bűbájos és fantasztikusan táncol, de Julia még náluk is különlegesebb, mert az elképesztő ugrásokat és forgásokat úgy csinálja a többiekkel együtt, hogy valamiben különbözik tőlük. Igen, kitaláltad: Julia gerincferdüléssel született, egészen pontosan 2002. január 19-én. Aztán elkezdett táncolni, és két évvel ezelőtt a Britain’s Got Talent döntősei voltak. Tudod, ez ugyanolyan tehetségkutató, mint nálunk az X faktor. Ráadásul úgy jutottak tovább, hogy a zsűri egyik tagjának annyira tetszett a produkciójuk, hogy az „aranygomb” megnyomásával egyenesen a középdöntőbe repítette őket.

Julia szüleinek azt mondták az orvosok, hogy ahogy a kislány nő, úgy talán a gerincferdülése is javulni fog valamicskét. Nem így történt. A két évvel ezelőtti tehetségkutatót már úgy csinálta végig, hogy nem lehetett biztos benne, hogy folytathatja-e a táncot egyáltalán. A döntőben már nem a 250 ezer fontos fődíjért táncolt, hanem azért, hogy ne kelljen feladnia az álmait, ne kelljen örökre elbúcsúznia a tánctól.

Ekkor lépett be a képbe a Britain’s Got Talent másik zsűritagja, Simon Cowell, akire egyébként szemmel láthatóan az undok kekeckedő ítész szerepe van leosztva a műsorkészítők által, tudod, az a típus, aki nem könnyen hagyja magát elvarázsolni, mindenben a hibát keresi. Úgy tűnik, Juliának és a MerseyGirlsnek mégis sikerült megnyerni a szívét, hiszen saját pénzéből 175 ezer fonttal támogatta egy amerikai gerincműtét végzését a kislány számára. Ez nagyon sok pénz, átszámolva valahol 65-66 millió forint körül van.

Megvolt a tehetségkutató, megtörtént a műtét, és Julia idén ismét visszatért a Britain’s Got Talentbe a MerseyGirlsszel. „Újra táncolok, együtt a barátaimmal, ez a legfantasztikusabb érzés a világon” – nyilatkozta valamikor mostanában.

Nos, elhiszed már, hogy gerincferdüléssel is lehet felemelt fejjel, egyenes gerinccel élni? Ha nekem nem hiszel, higgy Juliának!

Nagy szeretettel ölellek.

A gerincferdülésről

A gerincferdülés vagy szkoliózis azt jelenti, hogy a gerincoszlopot alkotó csigolyák nem szépen egymás után, egy szabályos képzeletbeli vonal mentén helyezkednek el, hanem a szabályos tengelytől elhajlanak, sőt a gerincoszlop egyes szakaszai saját tengelyük mentén is megcsavarodnak. (A görbület mértékét adja meg a Zsófi által annyira utált Cobb-szög.) A gerincdeformitásnak egyéb következményei is vannak, például a bordák és/vagy a lapockák aszimmetrikusan helyezkednek el, a fej nem középen van, hanem valamelyik oldalra tekint. Súlyos esetekben a deformitás olyan mértékű is lehet, hogy a mellkas vagy has üregét szűkítve nyomja a belső szerveket.

Mindennek pedig általában idült fájdalom a következménye, a terhelhetőség csökken, a gerinc egyensúlyban tartásán igyekvő izmok pedig kifáradnak.

Enyhébb esetekben a növekedés javulást hozhat, súlyosabb esetekben kezelésre van szükség. Ez történhet különféle gerincrögzítők alkalmazásával, a legsúlyosabb esetekben műtéttel. És persze elengedhetetlen a szakember által irányított gyógytorna is.

#merseygirls #gerincferdülés

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük