top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Füves cigivel a jeles érettségiért

Egy anya a Facebookon számolt be arról, hogy a lánya marihuánát szívott az írásbeli érettségi előtt, és szerinte nincs is ezzel semmi baj, amit az is jól jelez, hogy a lány jó eredménnyel érettségizett le. Meg különben is az a legjobb, ha a saját hibáiból tanul. Nem meglepő, hogy nagyon sokan kritizálták az anyát, rossz anyának tartva őt azért, mert tétlenül nézi, hogy a gyereke illegális drogot szív.


Mások viszont a legmesszemenőbbekig egyetértettek ezzel a sokak szerint nem kicsit Szabados nevelési gyakorlattal.

 


„Amikor megkérdeztem tőle miért csinálja ezt pont az angol érettségi előtt, azt mondta, hogy a füves cigi növeli a képzelőerejét, és pont erre van szüksége az esszé megírásához. A lányom maga döntött úgy, hogy dohányozni kezd, és a füves cigi is az ő döntése volt. Szerintem nem csinál vele semmi rosszat, hiszen csak azért szívja, hogy relaxáljon vele. És tényleg kiváló eredményekkel érettségizett le végül. Csak rajta múlik, hogy a saját akár rossz döntéseiből tanul-e az életben. Ha eltiltottam volna a dohányzástól vagy a füves cigitől, akkor a hátam mögött csinálná, ahogyan minden kamat teszi. Mindig őszinte és nyitott kapcsolatban voltam a lányommal, és az eddig nagyon jól működött, bevált. Nincsenek titkai előttem, és a barátai – legyenek akár fiúk vagy lányok – szinte a pótmamájuknak tekintenek, akinek elmondhatják minden problémájukat, gondjukat-bajukat. Nem hiszem, hogy rossz szülő lennék”

– érvelt a támadásokkal szemben.

Mert természetesen számos észrevétel jött a történetre. A Facebookon az egyik hozzászóló például ezt írta:

„Szóval te teljesen rendben lévőnek tartod, hogy a lányod tiltott drogot szív az érettségi előtt? Wow, gratulálok, mondhatom szép anya vagy! Szégyelld magad!”

Egy háromgyerekes anyuka véleménye:

„Jogod van, hogy úgy neveld a gyermekedet, ahogy akarod. De ha ráhagyod, hogy az élet természetes velejárójának tekintse a drogokat, akkor – magam is anyaként – nagyon-nagyon nem tudok veled egyetérteni.”

Egy másik anya homlokegyenest más nevelési stílust képvisel, és az eset kapcsán meg is osztotta, hogy miért az ő módszere a tuti:

„Nagyon szigorú vagyok a gyerekeimhez, és nem is titkolnak el előlem semmit. Miért? Mert tudják, hogy úgyis rájövök, és akkor ők járnak rosszul, mert mindent elveszítek.”

Voltak persze, akik egyetértenek ezzel a nagyon megengedő szülői hozzáállással:

„Én igazat adok az anyjának, hiszen ha tiltja, akkor a gyerek úgyis megtalálja a módját, hogy titokban csinálja a tiltott dolgot. Én saját példámból azt látom, hogy gyerekként hagyták, hogy – persze kellő önmérséklettel – azt csinálják, amit akarok. És most, hogy felnőttem, soha nem nyúlok alkoholhoz vagy droghoz. Kipróbáltam a füvet és a piát is, de mára már egyikről sem érzem úgy, hogy szükségem lenne rájuk.”

És végül egy olyan hozzászólót idézek, aki önmagát és édesanyját látja viszont a történetben: „Csak így tovább, mert szerintem szuper anya vagy! Az anyukám pontosan ilyen volt velem, mint te a lányodhoz, és a mai napig nagyon jó kapcsolatban vagyunk egymással.”


Mi a baj a marihuánával (kannabisszal, füves cigivel, spanglival, dzsointtal)?

A legnagyobb baj az, hogy a marihuána (kannabisz) hatásai messze túlmutatnak az azonnal hatáson, és ott van természetesen a függőség kérdése is. Ehhez járul még, hogy a marihuánát a szakértők többsége úgynevezett „kapudrognak” tekinti., ami azt jelenti, hogy a füvet szívók jelentős része nem áll meg ennél a drognál, hanem idővel keményebb kábítószerekre áttérve valóban függővé válik.

Ami a történetben emlegetett hatását illeti, az érettségiző lány valóban jól tudta, hogy a füves cigi hatására fokozódik a képzelőerő, szárnyalnak a gondolatok. Ez azonban csak a szer rövid távú hatása, amivel számos veszély áll szemben.

A marihuána azonnali hatásai közé tartozik a felgyorsult szívverés, a tájékozódási zavar, és a mozgáskoordináció elvesztése, melyet gyakran depresszió vagy álmosság követ. Másoknál pánikroham vagy szorongás léphet fel. Ráadásul a kannabisz hatóanyaga (THC) hetekig vagy még hosszabb ideig a szervezetben maradhat.

Aztán itt van az a tényező is, hogy ezt az – egyébként a világon leginkább elterjedt – drogot általában füves cigi formájában szokás élvezni, a marihuána füstje azonban 50-70 százalékkal több rákkeltő anyagot tartalmaz, mint a közönséges cigi – pedig a sem tartalmaz keveset. A füves cigi füstját a „profik” általában hosszabb ideig is benn tartják, mint a szokványos dohány füstjét, így annak még inkább van ideje ott kifejteni pusztító hatását. A hosszú ideje füvezők körében gyakori a légutak idült, tartósan fennálló gyulladása.

A kannabisz a lelki egészséget is károsan befolyásolja. Például szorongást, depressziót okozhat. Számos tanulmány összefüggést talált a folyamatos marihuánahasználat és a pszichózis (elmebaj) között. A kannabiszban található THC akadályozza az idegsejtek működését az agyban, így káros hatással van az emlékezetre. És persze ott van a függőség kérdése is.

Viszonylag kevesen tudják, hogy a marihuána már viszonylag kis mennyiségben átmeneti nemzőképtelenséget okoz a férfiaknál, nőknél pedig megzavarhatja a menstruációs ciklust. Azok a várandósok, akik rendszeresen szívnak marihuánát vagy hasist, koraszülött, a normálisnál kisebb méretű és súlyú csecsemőknek adhatnak életet.

És akkor végül a kérdés: te mit választanál a gyerekednek? Jeles érettségit füves cigivel?

Fotó: Shutterstock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page