top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Fülbevaló a babának? Önző és barbár szokás!

Van, aki bármivel be tud kerülni a hírekbe és vihart kavarni. A celeb, Khloe Kardashian például egy babavideóval. Ha azt hiszed, egy ártatlan videóba nem lehet belekötni, akkor nagyon tévedsz. Nem látsz benne semmi kivetnivalót? Tényleg semmit? De hát a baba fülében fülbevaló van, hát nem látod? Mekkora botrány már ez?


Legalábbis a kismamafórumok különös népe szerint. Mert anya anyának farkasa, ha eddig még nem tudtad volna.

 

A rövid kis klip egyébként napi sztoriként került ki az Instagramra, a kislány feje köré egy filterrel pillangókat varázsolva. És fülbevaló van a baba fülében, mekkora skandalum már. Rá is ugrottak rendesen a celebbabára, pontosabban a celebmamára. Csemegézzünk egy kicsit a kommentek között:

„Khloe Kardashian fülbevalót lövetett a 2 HÓNAPOS gyereke fülébe? Vajon mennyi idős korában lesz az első plasztikai műtéte?”

„Soha nem értettem, hogy a felnőttek miért fúratják ki a gyerek fülét, amikor a gyereknek még nincs választási lehetősége, hogy akarja-e egyáltalán.”

„Soha nem lövetném mi a gyerek fülét. Ha majd felnő és úgy dönt, hogy szeretné, majd megcsináltatja magának.”

Persze voltak, akik védelmébe vették a Kardashian-lányt mondván, hogy a fülbevaló belövetéséről a szülőknek van joga dönteni, ebbe senki másnak nincs beleszólása, és nincs jogunk őket el- és megítélni ezért: „Miért kritizáljátok Khloe Kardashiant? Ez az Ő GYEREKE. Ugyanennyi idős voltam, amikor az anyám kifúratta a fülemet, és nagyon hálás vagyok neki ezért.”

„Nem vagyok egy Kardashian-fan, de ez egy vicc, amit csináltok. Fülbevalót lövetett a baba fülébe, na és? Millió baba hord fülbevalót, már 6 hetes kortól meg lehet csináltatni.”


Petíció a babafülbevalók betiltásáért

Nem a Kardashian-baba az első egyébként, akinek a fülbevalója miatt letámadták a celebszülőket (nyilván a nem celebeket is, de róluk nem szól a fáma). Nagy-Britanniában 2015-ben egyenesen aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy tiltsák be a fülbevaló belövését 2 éves kor alatt. Össze is jött rá 86 ezer aláírás, elképesztő, hogy emberek mi mindenért képesek petíciót indítani nem? A kampányt egy Susan Ingram nevű anya indította, aki életkori határ megvonását követelte a füllyukasztáshoz, de legnagyobb sajnálatára nem sikerült ezt a kardinális kérdést beerőszakolni a törvénykönyvbe.

Na de hogy hasznosan is töltsük az időt, ne csak érdekesen, nézzük meg, mire kell figyelni, ha valaki mégis e „barbár” beavatkozás mellett dönt.


Milyen veszélyei lehetnek a füllyukasztásnak?

Azt hiszem, a szakemberek egyetértenek abban, hogy egy meglehetősen ártalmatlan, veszélytelen és biztonságos beavatkozásról van szó, persze extrém esetek ritkán előfordulhatnak, de az élet mely területén nem? Ám természetesen csak kellő szakképzettség birtokában vállalkozhat rá bárki. A füllyukasztás helyét természetesen megfelelően gondozni kell és tisztán tartani, a fertőzések elkerülése érdekében. Ennek módját a fülbevaló belövése után – optimális esetben – már a helyszínen elmagyarázzák a szülőknek. Nagyon ritkán előfordulhatnak bakteriális fertőzések, de leginkább akkor, ha a szülők nem tartják be a sebkezelés szabályait.


Hát nekem nem mondott senki semmit. Mit tegyek?

A legfontosabb a megfelelő higiénia. Mindig mossunk alaposan kezet, mielőtt a baba fülbevalójához nyúlunk. Célszerű a baba kezét is gyakran mosni, hiszen ő is könnyen odanyúlkálhat a füléhez.

Naponta kétszer tisztítsuk meg a fülbevaló környékét – optimális esetben gyógyszertárban kapható fiziológiás sóoldattal, de igazából tiszta, esetleg előzetesen felforralt, majd testhőmérsékletűre hűtött víz is megteszi (még egyszer mondom: LEHŰTÖTT). Ezt legjobb a fürdetés idejére időzíteni.

Ne forgassuk a frissen belőtt fülbevalót (igen, tudom, még pár éve is ezt tanácsolták és sok helyen még most is tanácsolják a fülbelövők).

Ha pici pörk képződik a fülbevaló körül, azt ne távolítsuk el, hiszen védi a fülbevaló környékét a fertőzésektől.


Elengedhetem-e a gyerek iskolába fülbevalóval a fülében?

Jogilag nem tilos fülbevalót viselni az iskolában, bár az egyes iskolák házirendje másként is intézkedhet, akár nem is specifikusan a fülbevalóra kihegyezve, hanem általánosságban az ékszerviselést tiltva. Más kérdés, hogy praktikus vagy biztonságos-e az iskolában a fülbevaló, különösen egészen kis gyerekek esetében. Annyi biztos, hogy a nagy karikák, hosszú láncok vagy méretes függők nem valók iskolába – és nem csak biztonsági okokból. Ha mégis ragaszkodik a gyerek a fülbevalóhoz, válasszunk apró rajzszögre vagy nagyobb fejű gombostűre emlékeztető fazont, melyet a gyerek csak átdug a lyukon és a fül másik oldalán rögzít.

Visszatérve a Kardashian-bébihez, azon már jóval kevesebben akadtak fenn valamiért, hogy a két hónapos baba gyémánt fülbevalókat visel.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page