top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Féltem rákszűrésre menni, meg fogok halni

Egy nő arról vallott a médiában, hogy „túlságosan félt és zavarban volt" ahhoz, hogy nőgyógyászati méhnyakrákszűrésre. Az orvosai szerint most már csak hónapjai vannak hátra, miután méhnyakrákot diagnosztizáltak nála.

Mi más lehetne a történet tanulsága: járj el rendszeresen rákszűrésre!

 

Tasha Doran tavaly sikeresen megküzdött III. stádiumú méhnyakrákjával, és nagyon boldog volt, hogy legyőzte a betegséget. De alig néhány hónappal később a 40 éves nő éles, nyilalló fájdalmat érzett az alhasában, ami idővel egyre rosszabbodott. Az egygyermekes anyuka a legrosszabbtól tartva felkereste az orvosát, aki szomorúan közölte vele, hogy a rák visszatért, sőt továbbterjedt a kismedencében, és áttétek jelentek meg a tüdőben is. Így a nő életkilátásai már nem években, hanem csak hónapokban mérhetők.

„Összetörtem a hír hallatán. Végig sem hallgattam, amit az orvos mondott, zokogva rohantam ki a szobából.”

Az előzményekről így mesélt:

„Tavaly januárban diagnosztizáltak nálam III. stádiumú méhnyakrákot. Márciusban kezdődött a kezelés, és augusztusban győzelemként éltem meg, amikor véget ért. Hihetetlenül jó érzés volt, hogy még mindig itt lehetek a 21 éves fiam számára.”

A betegség felett aratott diadal érzése azonban nem tartott sokáig:

„Néhány hónappal később, októberben éles, nyilalló fájdalmat éreztem az alhasamban, ami egyre rosszabbodott. Az onkológusom folyamatosan nyugtatgatott, hogy ez csak a sugárkezelés következménye, de végül májusban beutalót kaptam vizsgálatokra. Az ultrahangvizsgálaton kétségtelenné vált, hogy a rák visszatért, a PET CT vizsgálat pedig áttéteket mutatott ki a tüdőmben. Ez azt jelenti, hogy végstádiumban vagyok.”

Tasha, aki decemberre várja az első unokáját, ugyanis azt a választ kapta az orvosoktól, hogy a betegsége túlságosan előrehaladott, már nem gyógyítható, és egyetlen lehetősége a kemoterápia, amivel legfeljebb egy évvel hosszabbíthatják meg az életét. Most szeretné felhívni a figyelmet a méhnyakrákra és a rendszeres szűrővizsgálat fontosságára, „még akkor is, ha úgy érzed, hogy nincs semmi bajod”.

„Most arra szeretném használni a hangomat, hogy elmondjam a nőknek, hogy járjanak el szűrésre. Utólag már látom, hogy voltak olyan tüneteim, ami már a rék jele volt, de a tavalyi diagnózisom előtt erről fogalmam sem volt: például fájdalmat éreztem közösülés közben, és utána erős vérzésem jelentkezett. Ne engedjétek, hogy ez veletek is megtörténjen! Én soha nem voltam nőgyógyászati rákszűrésen, mert féltem, zavarban voltam és féltem az eredménytől. Tudom, hogy nagyon sok nő ugyanígy érez. Szeretném elmondani nekik: Ne habozz! Menj el szűrésre! Nem tudhatod, hogy mi történik lappangva a testedben.”

A méhnyakrákkal foglalkozó korábbi cikkeinkért ide kattints!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!



bottom of page