top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Fél kilót sem nyomott, mégis túlélte – a korababák hősiessége

Képzeljük el, mekkora és milyen súlyt nyom egy zacskó porcukor! Egy zacskó porcukor, ami pontosan fél kilót nyom. Aztán képzeljük el egy korababát, aki még ennél is könnyebb pár dekával. Aztán képzeljük el, hogy ez a baba a kezdeti hatalmas hendikep után szépen gyarapszik, és ma már otthon van. Mert egy ő egy pici hős. És mert az orvostudomány ma már csodákra képest.

És mert ma a koraszülésről szeretnék beszélni.

 

A pici Millie egy angliai kórházban jött a világra még áprilisban. Szó szerint pici volt, hiszen 17 héttel korábban érkezett, mint kellett volna, és a súlya mindössze 1 font, azaz 450 gramm volt. Élete első négy hónapjában ezért a koraszülött-intenzív osztály volt az otthona, de augusztusban már hazavihették végre a szülei. Ez nagy megnyugvást jelentett 32 éves édesanyjának, Tiffanynak és 30 éves édesapjának, Matthew-nak, akik mindvégig attól tartottak, hogy a pici korabab nem éli túl az első megpróbáltatásokat.


A félelemre minden okuk meg is volt, hiszen Millie nem kevesebb, mint hét fertőzést élt túl, ezek közül egy alkalommal szeptikus állapotba került (ami általános vérmérgezést jelent), és a szíve sem volt rendben, hiszen „lyukas szívvel” született. Az első öt hetet lélegeztetőgépen töltötte, miután mindössze kétnapos volt, amikor leállt a légzése, újra kellett éleszteni. A pici korababa azonban rácáfolt a túlélési esélyek összes latolgatására, győzött és négy hónapos kórházi élet után hazatérhetett az otthonába – egyébként körülbelül akkor, amikorra rendesen meg kellett volna születnie.


Ez pedig azt is jelentette, hogy a sors szerencsére nem ismételte önmagát, hiszen a szülők két évvel ezelőtt szinte ugyanezt élték át, amikor a 24. hétre, szintén korababaként jött a világra első kislányuk, Ruby. Ő azonban elveszítette a csatát azokkal a veszedelmekkel szemben, melyek egy koraszülöttet fenyegetnek.

„Szinte a felhők fölött érezzük magunkat a boldogságtól, hogy Millie velünk van. Ruby egy hét után hagyott itt bennünket, és féltünk, hogy ismét át kell élnünk korababánk elvesztését, életünk legnehezebb, legsötétebb időszakát”

– mondja az édesapa, aki megszületése után mindössze tíz percre láthatta a kislányát, aztán a járványhelyzet miatt hazaküldték. Eztán csak videón keresztül követhette nyomon aprócska kislánya életét, és az édesanya is csak naponta két órát tölthetett a babával a koraszülött-intenzíven.


Most viszont együtt végre a család, és alig várják, hogy a többi családtag is megismerkedhessen Millie-vel.

„Ő egy csoda. Végül is itt van velünk, ezzel mázsás súly esett le a vállunkról. Hatalmas megkönnyebbülés, hogy hazahozhattuk, és igazából csak most tudatosul bennünk, hogy mekkora utat tettünk meg április óta. Erre a pillanatra vártunk, mióta csak a világra jött”

– meséli boldogan az édesanya, amit az apa azzal egészít ki, hogy hatalmas hálával és köszönettel tartoznak a kórházban mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy végre minden a helyére kerülhessen az életükben.

Amikor a baba vagy nagyon korán, vagy nagyon piciként érkezik

Definíció szerint koraszülésről akkor beszélünk, ha a baba a – normális 40. hét helyett – a 37. hét előtt érkezik és/vagy a születési súlya nem éri el a 2500 grammot. ezen belül is vannak azonban további alkategóriák: a 28. és 32. hét közötti szülés nagyon korai koraszülésnek, míg a 28. hét előtti szülés extrém korai koraszülésnek minősül. (A történetben szereplő Millie az utóbbi kategóriába tartozik.)


Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai szerint évente körülbelül 15 millió baba jön a világra koraszülöttként a világon, és ez a szám folyamatosan emelkedik. A koraszülöttség akár az egész életre kiható egészségi hátrányokkal – például tanulási nehézségekkel, látás- vagy hallásproblémákkal – járhat akkor is, ha a korababa túléli a kezdeti időszakot: az 5 évesnél fiatalabbak között a halálozás vezető okai között tartják számon a koraszülést, ami világszerte évente 1 millió halálesetért volt felelőssé tehető egy néhány évvel ezelőtti (2015) statisztika szerint.



A WHO azért tartja nagyon fontosnak a koraszülés elleni harcot, mivel a koraszülés az esetek háromnegyedében olyan okra vezethető vissza, mely megfelelő beavatkozásokkal megelőzhető. Ezek közé tartozik a megfelelő családtervezés és várandósgondozás, illetve a magzatot veszélyeztető tényezők (dohányzás, alkoholfogyasztás, drogozás, gyógyszerhatás, fertőzések stb.) lehetőség szerinti kiküszöbölése és az egészséges életmód (kiegyensúlyozott táplálkozás, vitaminok, nyomelemek stb.). Arról sem szabad megfeledkezni, hogy manapság egyre későbbre tolódik ki a nők életében gyermekvállalás időszaka, és ezen belül is különös jelentősége van annak, ha az anya viszonylag idős korban vállalkozik az első terhességére. Fontos a megfelelő fogamzásgátlás is, hogy csak a kívánt gyermekek foganjanak meg, akik számára adott a lehetőség az egészséges, biztonságos méhen belüli életre és megszületésre.


Mert a korababák pici hősök. És mert az orvosok sokszor csodákra képesek. Sokszor, de nem mindig...

Forrás: WHO


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page