top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Fiatalkori drogozás: Izlandon ismerik a titkot

Manapság Izland a „legtisztább” ország, már ami a fiatalok drogozását illeti. Pedig ez nem mindig volt így, hiszen egy 26 évvel ezelőtti felmérés még nagyon komor képet festett arról, hogy a 14 és 16 év közötti gyerekek hogyan pusztítják módszeresen az egészségüket drogokkal, alkohollal és dohányzással.


Mígnem az izlandiak rájöttek, hogy a megoldás kulcsa, hogy valami mást kínáljanak a fiataloknak az önmagukat romboló élvezeti cikkek helyett.

 

Izlandon 1992-ben végeztek egy felmérést, melyben 14−16 éves kamaszokat kérdeztek káros szenvedélyeikről. A kép lesújtó volt: már ilyen fiatalon 25 százalékuk naponta dohányzott, és 40 százalék felett volt azok aránya, akik saját bevallásuk az utóbbi egy hónapban legalább egyszer részegre itták magukat.

Mára azonban nagyot változott a kép, ezzel az európai listán az izlandi kamaszok a „legtisztábbak”: az utóbbi hónapban legalább egyszer részeg 15−16 évesek aránya 1998 és 2016 között 42 százalékról 5 százalékra. a füves cigit kipróbálók aránya 17 százalékról 7 százalékra, a naponta dohányzók aránya 23 százalékról 3 százalékra csökkent.


Mi az izlandiak titka?

A stratégia kialakításához az amerikai pszichológia professzort, Harvey Milkmant, illetve annak elméletét hívták segítségül. Milkman professzor azt mondja, hogy a kábítószer és az alkohol nem más, mint eszköz az embereknek a stressz leküzdésére, illetve hogy az egyes személyek attól függően választanak maguknak „gyorsító” vagy „lassító, nyugtató” élvezeti szereket, hogy milyen módszereket részesítenek előnyben a stresszel való megküzdéshez. A heroin például eltompítja a használóját, míg a speed, a kokain és más stimuláló szerek felpörgetik.

Milkman professzornak arra is van elképzelése, miért nem érik el céljukat a drogprevenciós előadások a fiatalok körében: „A fő ok, amiért a drogedukáció nem működik, az az, hogy senki nem figyel rájuk” – állítja. Véleménye szerint formális felvilágosítás helyett inkább fel kell kínálni a gyerekeknek valamilyen elfoglaltságot, amit jobb, élvezetesebb csinálni, mint drogozni vagy inni. Ez lehet zenetanulás, tánc, hiphop, képzőművészet, harcművészet, bármi.

Az izlandiak meghívták Harvey Milkmant magukhoz, hogy a gyakorlatban is mutassa be, mire gondolt – és Milkman professzor azóta is Izlandon él.


Nemcsak adni, hanem tiltani és felügyelni is

Az izlandiak a pszichológus professzor segítségével összeállítottak egy programot Youth in Iceland (Ifjúság Izlandon) elnevezéssel. Ebben olyan egyszerű és kézenfekvő intézkedések is vannak, hogy 20 évnél fiatalabbaknak nem lehet eladni vagy felszolgálni alkoholos italt, illetve 18 évesnél fiatalabbak nem vásárolhatnak dohánytermékeket. A 13 és 16 év közöttiek számára télen este 10 órától, nyáron éjféltől „kijárási tilalom” van érvényben. A helyi körzetekben közösségi szabályokat fektetnek le, melynek tudomásul vételét aláírásukkal igazolják a szülők. A szülők felelőssége, hogy felügyelet nélkül ne engedjék partizni a gyerekeiket, ne engedjék őket szeszes italokat inni, és az izlandi szülők ráadásul nemcsak a saját gyerekükön, hanem a környezetükben élő többi gyereken is rajta tartják a szemüket.

Ezzel együtt arra ösztönzik a szülőket, hogy több időt töltsenek a gyerekeikkel, és a gyerekeket is igyekeznek iskola utáni elfoglaltságok felé terelgetni. A fővárosban, Reykjavikban minden család hozzájuthat egy úgynevezett Leisure Cardhoz, melynek használatával minden gyerek kb. 70 ezer forintnak megfelelő összeget költhet el évente általa választott szabadidős elfoglaltságokra.

A program eredményeként 1997 és 20012 között megkétszereződött az az idő, amit a szülők és gyerekek egymás társaságában töltenek, és hasonló mértékben emelkedett a rendszeresen sportoló gyerekek aránya is. Ezzel együtt a dohányzás, az ivás és a füvezés visszaszorult – mondják a program munkatársai.

A sikereket látva Izland manapság már „exportálja” a módszerét 35 európai városba Youth in Europe (Ifjúság Európában) elnevezéssel – a program egyes elemeit természetesen mindenhol a helyi viszonyokra és igényekre adaptálva. És máshol is működik. A fiatalkori drog- és alkoholfogyasztás minden részt vevő városban csökkent, Bukarestben ezen túlmenően a fiatalkori öngyilkosságok számának csökkenését is sikerült elérni.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page