top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ferenc pápa hazájában elbukott az abortusz ügye

Az argentínai szenátus nem túl nagy többséggel, de elutasította a 14. hét előtt a nők szabad választása alapján történő abortusz legalizálását. A döntést sokezer ember várta feszülten Buenos Aires utcáin, és az abortuszpártiak számára kedvezőtlen szavazás után kisebb zavargások is kitörtek a városban.


Az abortuszt pártolók szerint már eddig is több ezer nő halt meg amiatt, mert nem jutott legálisan a terhességmegszakítás lehetőségéhez, és ők a számok további emelkedését prognosztizálják.

 


Az argentínai szenátus e héten elutasította azt az indítványt, hogy a terhesség első 14. hetében legálisan lehessen abortuszt végezni a nő kérésére. Így az írországi népszavazással éppen ellentétes álláspont született, ahol néhány hónappal ezelőtt az abortusz legalizálásáért és a nők szabad döntéséért küzdők akarata győzedelmeskedett (erről itt írtam korábban).

Ferenc pápa hazájában a képviselők 38:31 arányban voksoltak az abortusz legalizálása ellen. A szavazást megelőző vitát és magát a szavazást Buenos Aires utcáin várta több ezer ember, mind azt remélve, hogy a szavazás kihirdetésekor számára kedvező eredmény fog megjelenni a hatalmas kivetítőkön. Az abortuszpártiak zöld, az abortusz legalizálását ellenzők kék kendőkkel fejezték ki, melyik oldalon állnak. Nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a szavazás eredményének ismeretében a kékek vagy a zöldek törtek ki zokogásban, illetve táncoltak diadalmámorban.


Pedig az elnök aláírta volna a törvényt

Bár a demonstrációk alapjában békések voltak, az abortuszpártiak egy kisebb csoportja összetűzésbe került a rendfenntartókkal, a rendőröket megdobálták és égő barikádokkal torlaszolták el magukat.

A döntés egyébként azért is érdekes, mert a közismerten és alapvetően római katolikus vallású ország parlamentjének alsó házán még átment a javaslat, és az ország egyébként konzervatív párti elnöke, Mauricio Macri korábban kinyilvánította, hogy amennyiben többségi döntés születik az abortusz legalizálásáról, akkor nem fogja megtagadni a törvény aláírását – annak ellenére sem, hogy ő maga abortuszellenes álláspontot képvisel.


Mit mondanak az argentínai törvények az abortuszról?

Argentínában csak azokban az esetekben engedélyezett törvényes úton a terhességmegszakítás, ha a terhesség nemi erőszak eredményeként fogant, illetve ha a terhesség súlyosan veszélyezteti az anya egészségét vagy életét. Minden évben több ezer nő kerül kórházba – főként a rosszabb szociális helyzetben élők közül – a nem biztonságos körülmények között végzett abortusz szövődményei miatt, mely egyben az anyai halálozás egyik legfőbb oka is.

A parlamenti szavazás miatt csalódottak azt mondják, hogy az abortusz legalizálására sok nő életét menthetné meg, akiknek egyetlen lehetősége jelenleg a tiltott abortusz, annak minden kockázatával együtt. Az argentin egészségügyi minisztérium becslése szerint 2016-ban évente mindegy félmillió illegális terhességmegszakításra kerül sor az országban, mely több tucat anya halálát okozza minden évben. A katolikus egyház és más abortuszellenes csoportok véleménye viszont az, hogy annak kimondásával, hogy a terhességnek az anya saját akaratából történő megszakítása törvényellenes, garantálható az alapelv, miszerint az emberi életet a fogamzás pillanatától védelem illeti meg.


Az abortusz kérdése mindenhol megosztja az embereket

A poszt bevezetőjében már utaltam a pár hónappal ezelőtt megrendezett írországi népszavazásra, ahol a többség az abortusz legalizálása mellett voksolt.

A mélyen katolikus Írországban az abortusz egészen mostanáig nem volt megengedett akkor sem, ha a terhesség nemi erőszak vagy vérfertőzés útján jött létre, vagy a magzat fejlődési rendellenességben szenved. Az orvosok csak akkor szakíthatják meg a terhességet, ha az anya élete veszélyben van akár öngyilkossági szándék, orvosi sürgősségi állapot vagy más betegség miatt – ilyen eset az, ha például a terhesség továbbviselése késleltetné a rákbeteg anya onkológiai kezelését. Azt azonban nem tudta megtiltani a törvény, hogy a nők külföldre utazzanak az abortuszt elvégeztetni.

Kritikus helyzetet teremthet az egészségügyi ellátásban az a szituáció is, amikor egy egészségégügyi dolgozó lelkiismereti vagy vallási meggyőződése miatt tagadja meg a terhesség megszakítását, illetve az abban való bármilyen közreműködést, valamint minden olyan beavatkozást, ami veszélyezteti a magzat életét. Ilyen eset volt, amikor patikus megtagadta, hogy kiadja a spontán vetélés befejezése céljából a betegnek felírt gyógyszert, mert nem mellesleg ugyanazt a gyógyszer használják gyógyszeres terhességmegszakítás céljára.

De ha már Argentína és Ferenc pápa, akkor nem múlhat el ez a poszt az egyházfő álláspontjának ismertetése nélkül. Ezzel kapcsolatban a pápa legutóbb éppen azzal hívta fel a figyelmet, hogy szerinte semmi nem változott az utóbbi 70 évben, hiszen a genetikai tesztek eredménye alapján a beteg magzatot hordozó terhességek megszakíttatása nem más, mint a náci Németországban népszerű eugenika, a „fajnemesítés” tovább élése – csak éppen sztaniolba csomagolva.

Forrás: BBC


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page