top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ferenc pápa: „A kutya nem helyettesíti a gyereket”

Frissítve: 2019. aug. 20.

Ferenc pápa igen kritikus hangot ütött meg azokkal a házaspárokkal szemben, akik nem akarnak gyereket, ehelyett a gondtalanabb élet reményében cicát, kutyát vagy más házi kedvencet tartanak.




A jelenség terjedéséért a pápa a „jólét kultuszát” okolja: „A jólét hajszolása győz meg bennünket arról, hogy jobb, ha nincs gyermekünk. Sokkal jobb! Így felfedezhetjük a világot, vakációzhatunk, vehetünk egy vidéki villát, gondtalanok lehetünk. Kényelmesebb, ha vásárolunk inkább egy kutyát és két macskát, és a szeretetünket mind az állatokra áldozhatjuk” – fogalmazott.

Az ilyen házasságok vége magányos öregség, keserű egyedüllét. Ez egyáltalán nem az, amit Jézus Krisztus kívánt az egyházon belül. Ő azt akarta, hogy temploma gyümölcsöző legyen” – fogalmazott a katolikus egyház feje egy csoportos esküvőn tartott beszédében, ahol 15 párt adott össze, melyek tagjai 25 és 60 év közöttiek voltak. Ugyanakkor felsorolta azt a három tényezőt is, amit a sikeres házasságok legfontosabb pilléreinek tekint: hűség, kitartás és termékenység. „A házaséletben kitartónak kell lenni, máskülönben a szerelem nem visz előre. Kitartónak kell lenni a szerelemben a könnyebb és nehezebb időszakokban egyaránt, akkor is, amikor problémák merülnek fel a gyermeknevelésben vagy az anyagi helyzetben” – mondta el Ferenc pápa múlt vasárnap a római olimpiai stadionban összegyűlt 50 ezer katolikus hívének. Beszédében a családot „otthoni templomként” emlegette, melyet a gonosz megpróbál elpusztítani. Ezzel kapcsolatban a The Telegraph című lap emlékeztet arra, hogy még ez évben a katolikus püspökök Rómában gyűlnek majd össze, hogy megvitassák a családokat érintő problémákat. A papok által a gyermekek ellen elkövetett szexuális erőszak mocskos, sátáni bűncselekmény – mondta a pápa, aki éppen a közelmúltban hirdetett zéró toleranciát az ilyen cselekedetek elkövetőivel szemben. Azt ígéri, hogy már a nagyon közeli jövőben megtartja az első találkozóját a nemi erőszak áldozataival a Vatikánban. A tervek szerint június 6-7-én kerül sor a találkozóra, amikor misét is mond az áldozatokért.

A nemi erőszak ellen harcoló legjelentősebb csoport azonban azon a véleményen van, hogy egy mise nem fog megálljt parancsolni a papok által elkövetett nemi erőszaknak. „Ferenc már a harmadik pápa, aki találkozik az áldozatokkal. Tegyük fel magunknak a kérdést: tudunk-e említeni bármilyen pozitív hozadékát ezeknek a találkozóknak? Nem tudunk ilyet mondani” – véli Joelle Casteix, a papok által elkövetett nemi erőszak túlélőit képviselő hálózat, a SNAP (Survivors Network of Those Abused by Priests) regionális igazgatója. A SNAP szerint nincs másról szó, mint „egy újabb gesztusról, egy újabb PR fogásról, ami tökéletesen értelmetlen”. Felszólítják Ferenc pápát, hogy az erőszakos esetekre vonatkozó vatikáni dokumentációt adják át a rendőrségnek és utasítsa a püspököket arra, hogy ne a gyermekeket jobban védő törvények ellen, hanem éppen azokért harcoljanak.

A papok által elkövetett nemi erőszak áldozatait képviselő egyik amerikai ügyvéd azonban nem így látja. „Az áldozatokkal való közvetlen találkozás a leghatásosabb eszköz arra, hogy a pápa felhívja a figyelmet a papi erőszak mocskos és horrorisztikus voltára, illetve arra, miért kell azt megállítani és megakadályozni” – mondja Mitchell Garabedian.

Ferenc pápa a közelmúltban hozta nyilvánosságra, hogy jelenleg is folyik eljárás három püspök ellen, akiknek „egyike már bűnösnek találtatott, és már csak arra vár, hogy kiszabják rá a büntetését”. Ennek kapcsán Ferenc pápa azt is elmondta az újságíróknak, hogy a papi cölibátus (kötelező nőtlenség) nem egy megváltoztathatatlan szabály.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page