top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ezt a gyógyszert biztosan te is szeded, de a várandósság alatt ne szedd!

Egy most megjelent vizsgálat szerint gyakoribb a magatartásprobléma azoknál a gyerekeknél, akiknek édesanyja a várandósság alatt paracetamolt szedett. Az ilyen gyerekek esetében később gyakrabban diagnosztizáltak magatartásproblémákat, figyelemhiány-hiperaktivitás szindrómát.


A paracetamol egy sor, széles körben használt, népszerű láz- és fájdalomcsillapító hatóanyaga.

 

A Paediatric and Perinatal Epidemiology című szaklapban nemrégiben megjelent közlemény szerzői arra keresték a választ, hogy a középidős terhességben, azaz a második trimeszter táján szedett paracetamol hatással van-e a megszületendő gyermek magatartására 6 és 11 éves kora között. A kérdés megválaszolására a gyermekek 17 éves koráig évente került sor memória- és IQ-tesztekre.

A Bristol’s Children of the 90s vizsgálat keretében kérdőíves módszerrel, illetve az iskolától gyűjtöttek adatokat 14 ezer gyermekről. A várandósokat a terhesség 7. hónapjában megkérdezve, a kismamák 43 százaléka válaszolta azt, hogy szedett paracetamolt tartalmazó gyógyszert ritkábban vagy gyakrabban a megelőző három hónapban. A kutatók ezt az adatot a gyermekek memóriáját, intelligenciahányadosát, iskolaérettségét, temperamentumát és viselkedését vizsgáló tesztek eredményeivel vetették össze.

Ebből az derült ki, hogy összefüggés van a várandósság alatti paracetamolszedés, illetve a gyermekek későbbi életkorában jelentkező figyelemhiány-hiperaktivitás betegség (ADHD) előfordulása között, és a paracetamolt szedő várandósok gyermekei között gyakoribbak voltak más magatartásproblémák is. Jó hír ugyanakkor, hogy az általános iskola végére kiegyenlítődtek a különbségek a várandósságuk alatt paracetamolt szedő és nem szedő anyák gyermekei között. Ami a nemek közötti különbségeket illeti, úgy tűnik, hogy a fiúk érzékenyebbek a paracetamol ilyen irányú hatásai iránt, mint a lányok.

„A mostani eredmények újabbakkal bővítik azokat az aggasztó adatokat, melyek a paracetamol terhesség alatti szedésének nem kívánt hatásaira utalnak. Korábban már felvetődött például, hogy a terhesség alatt szedett paracetamol később a gyermekeknél asztmára hajlamosíthat. Ezek az adatok arra intenek, hogy a várandósok csak nyomós indokkal szedjenek paracetamoltartalmú gyógyszereket, illetve előzetesen kérjék ki orvosuk tanácsát. Egyelőre még nem nyert teljes bizonyítást az ok-okozati összefüggés a paracetamol szedése és a gyermekek későbbi magatartásproblémáik között, de az előzetes adatok birtokában mindenképpen óvatosabbnak kell lennünk a korábbiaknál” – mondja Jean Golding professzor a bristoli egyetem kutatója.


A paracetamolról

A paracetamolról nagyon röviden annyit érdemes tudni, hogy számos láz- és fájdalomcsillapító fő hatóanyaga, melyek jelentős része recept nélkül is megvásárolható a patikákban. Arról, hogy pontosan mely gyógyszerek tartalmaznak paracetamolt, erre a linkre kattintva tájékozódhatsz.

Vigyázz, hosszú lesz a lista!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page