top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ez nem népünnepély, hanem szülés, fotósoknak belépni tilos!

Nemrégiben nagy felháborodást keltett a szülők körében, hogy egy nagy kórház szülészeti osztályáról kitiltották a hivatásos fotósokat. Pontosabban a szülés előtt és után lehet fényképeket készíteni, magáról a szülésről azonban mostantól nem.


A kórház állítja, hogy semmi nem változott, a tiltás eddig is érvényben volt. Más kérdés, hogy a fotósok szerint mostanáig fotók ezreit lőtték szülés közben.

 

A szülés közben készült fotóknak kétféle lehet a sorsuk: vagy a család legféltettebb, legintimebb emlékei közé kerülnek, melyeket a szülés történetével együtt nem osztanak meg akárkivel, pláne nem vadidegenekkel, vagy felkerülnek a netre, a közösségi portálokra, és bárki gyönyörködhet bennük – vagy borzonghat, kedve szerint. Utóbbiakból időnként csodaszép fotósorozatok készülnek, nemrégiben én is mutattam kettőt is. Úgy tűnik azonban, hogy a legintimebb pillanatok megörökítésének − annak a pillanatnak, amikor egy újszülött megérkezik közénk – mostantól befellegzett.

Legalábbis egy nagy ausztráliai kórházban. Queensland legnagyobb kórházában ugyanis a leendő szülők nem kérhetnek fel hivatásos fotóst arra, hogy jelen legyen a szülésnél. Egészen pontosan a szülés előtt és után szabad fotózni, a szülés közben azonban nem. És ezzel nem a queenslandi kórház az egyedüli.

A helyzetről egy hivatásos fotós, bizonyos Michelle Palasia számolt be egy meglehetősen terjedelmes Facebook-posztban még decemberben. A fotós értesítést kapott a kórháztól, hogy a szülés közbeni fotózással kapcsolatos irányelveik változtak. „Szabad fotózni a szülés ELŐTT és a szülés UTÁN, de TÉNYLEGES szülést nem szabad megörökíteni” – írta, és legott petíciót is indított, melyet alig pár hét alatt máris több ezren támogattak aláírásukkal.

„Minden szülőnek joga van megörökíteni a gyermeke világra jövetelét és a szülés élményét. Ilyen korlátozások erőltetése több mint furcsa” – így szól egy szülő felháborodott hozzászólása a kérdésben. „Aki közvetlenül a megszületése után elveszíti csodálatos kisbabáját, ahogyan az velem is történt, annak a fotók az egyetlenek, akik emlékeztetik a gyermekére. Számomra és minden család számára, aki elveszíti újszülöttjét, a fotók hiánya csak újabb szívfájdalmat okoz” – írta egy gyászoló anya.

A fotós azt is állította a közösségi oldalon, hogy a szülőket nem tájékoztatta előzetesen a kórház a szigorításról.


A biztonság mindenek felett

A kórház vezetése azt mondja, hogy nem az anyák és az apák ellen hozták ezt a döntést, hanem pusztán biztonsági megfontolásokból. „A szövődmények ritkák, de ha előfordulnak, akkor hirtelen, minden előzmény nélkül lépnek fel a szülés során. Éppen ezért alapvető jelentőségű, hogy ilyen esetekben a szakmai csapat teljes figyelemmel és odaadással végezhesse a munkáját, és semmi ne vonja el a figyelmüket a baba és az anya ellátásáról – érvelt a kórház vezetése. – Bár mindent megteszünk azért, hogy a szülőszobák olyan meleg hangulatúak és otthonosak legyenek, amennyire csak lehet, de mégis orvosi beavatkozások színhelyéről beszélünk. Egy csomó berendezésnek kell kéznél lennie könnyen elérhető helyen, így plusz személyek a maguk plusz felszerelésével csak útban lennének és akadályoznák a munkát.”


A szülőszobai fotók ezer haszna?

A posztot kitevő fotós azonban a személyes autonómia újabb durva csorbításaként értékeli a korlátozást. Szerinte az „oxitocinban úszó” fotók nemcsak szép családi emlékek, de segíthetik a kötődés kialakulását és a tejelválasztás megindulását is – tehát szerinte közvetlen gyakorlati hasznuk is van, Ráadásul, mondja, pszichológiai szempontból is fontos a szülés dokumentálása, mert segíti a traumás szülések feldolgozását. „Ismerek olyan pszichológusokat, akik előbb a szülés dokumentumait kérik a pácienseiktől, mielőtt időpontot adnának nekik az első terápiás beszélgetésre” – állítja a fotós.

A kórház képviselője azonban azzal érvel, hogy tiltásról szó sincs, továbbra is arra bátorítják a szülőket, hogy készítsenek vagy készíttessenek fotókat, de ezt a személyzet munkájának zavarása nélkül tegyék. Mert a baj van, akkor semmi szükség egy felesleges személyre a helyiségben.

„Ez nem esküvő, hanem szülés. Egy nagyon személyes és bensőséges egészségügyi aktus, ezért a kérdést inkább úgy kellene feltenni: kiről is kell szólnia valójában ennek az egésznek? Hiszen a végső cél mindenki számára az, hogy egészséges baba szülessen, aki épen és egészségesen tér haza otthonába” – vetik fel a korlátozás hívei.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page