top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Erről a videóról jut eszembe: az ortorexiáról

Új sorozat indul az Anyás-Apáson. Arra gondoltam, hogy egy-egy jellemző és/vagy érdekes videó kapcsán előszedem az Anyás-Apás korábbi cikkei közül azt, amit leginkább illik a témához, egy kis plusz információt nyújtva a kérdésben. Nem ígérem azt, hogy heti vagy bármilyen rendszerességgel jelentkezem majd ilyen cikkekkel, hiszen minden attól függ, mikor kerül elém olyan videó a Youtube-on vagy máshol, amihez hozzá tudok párosítani egy vagy több korábbi Anyás-Apás-cikket.


A sorozat első darabjában az ortorexiáról lesz szó, azaz arról, amikor az egészséges – vagy annak vélt – étkezés kényszerré válik.

 

Az alábbi videóban egy népszerű magyar youtuber beszél arról, miért lett elkötelezett vegán annyira, hogy erről számtalan tartalmat is készített követőinek. Aztán hogyan döbbent rá, hogy ez nem jó neki, és csak becsapja magát, amikor elhiteti saját magával is, hogy ez neki jó. És végül hangot ad vívódásainak amiatt, hogy úgy érzi, cserben hagyta a követőit, akik hittek neki.



„Teljesen ráfüggtem a vegán youtuberekre és onnantól őket néztem folyton, és láttam, hogy mennyire boldog az életük, és mennyire egészséges kajákat esznek, és nem kell odafigyelniük az adagokra, és hogy mennyire jó nekik.”
„Elhitettem magammal, hogy ezt annyira szeretem, és annyira jó... Elhitettem magammal, hogy nagyon jól érzem magam a bőrömben, mert annyira mondták, hogy mennyire jól érzed magad a bőrödben, és ez egy elvárás lett, hogy nekem akkor annyira jól kell éreznem magam a bőrömben.”
„Azoknak, akiknek csalódást okoztam: nagyon sajnálom. Nem akarom, hogy úgy tűnjön, hogy egy kamu dolgot mutattam nektek. Amikor én arról beszéltem, hogy mennyire jól érzem magam, és hogy ez mennyire jó, akkor én – az életemre eszküszöm – tényleg elhittem ezt.”

Az ortorexia nervózáról

Az ortorexia messze több, mint egészséges étkezésre törekvés – mondják a szakemberek. – Ortorexiáról akkor beszélünk, amikor ez a törekvés olyan kóros méreteket ölt, ami már az egyén mindennapos tevékenységeit is befolyásolja, és a szabályok kényszeres betartása kezd kicsúszni az egyén akaratlagos kontrollja alól.

A témáról nemrégiben jelent meg egy jó összefoglaló az Appetite (Étvágy) című szaklapban, Jennifer Mills és munkatársai tollából a torontói egyetemről. Ebben a szerzők igyekeztek azonosítani azokat a tényezőket, melyek ortorexiára hajlamosítanak, és összefüggéseket kerestek az ortorexia és más mentális betegségek között.

Annyi bizonyosnak látszik, hogy nem húzható éles határ az egészséges étkezésre való törekvés és a már kóros állapotnak számító ortorexia között. Ortorexiáról akkor beszélhetünk, amikor kényszeres elem jelenik meg az étkezés megtervezésekor: az egyén túlzottan sok időt és energiát fektet abba, hogy mit, mikor és mennyit eszik, az valóban megfelel-e az egészséges táplálkozással szemben támasztott kritériumoknak, illetve feszültséget ébreszt benne az, ha nem tudja megfelelően megtervezni és kivitelezni az étkezéseket. Extrém formában az is előfordulhat, hogy az ortorexiás személy képtelen elfogyasztani olyan ételt, melyet nem ő maga készített el otthon gondosan kiválogatott alapanyagokból. Ezen túlmenően táplálkozási elégtelenség és/vagy kóros fogyás is felléphet ortorexia nervóza kapcsán.


A teljes cikket – benne az ortorexia nervóza tüneteivel – ide kattintva olvashatod el.


Fotó: Shutterstock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ez is érdekelhet:

0 hozzászólás
bottom of page