top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Első pillantás az anyaméhből – avagy szerencsés-e burokban születni?

A poszt illusztrációjaként szereplő fantasztikus fotót korábban már megosztottam az Anyás-Apás Facebook-oldalán. Egy brazil szülésfotós Instagram oldalán tette közzé az izgalmasabbnál izgalmasabb fotókat, melyek bepillantást engednek a szülés pillanatának titokzatos világába.


És ha már kigyönyörködted magad a képekben, elmondom, hogy szerencsés csillagzat alatt érkezik-e az, aki burokban születik.


 

Janaina Oliveira Brazíliában él, és foglalkozására nézve szülésfotós. Igen, ilyen foglalkozás is van, ahogyan a neve is mutatja, a gyermek születését dokumentálja fotókon. Már amennyiben a szülők erre igényt tartanak. És ha nem tiltja ki a fotósokat a kórház a szülőszobáról.


Mert már erre is volt példa, igaz, nem Brazíliában, hanem Ausztráliában. Nemrégiben nagy felháborodást keltett a szülők körében, hogy egy nagy kórház szülészeti osztályáról kitiltották a hivatásos fotósokat. „Minden szülőnek joga van megörökíteni a gyermeke világra jövetelét és a szülés élményét. Ilyen korlátozások erőltetése több mint furcsa” – így szól egy szülő felháborodott hozzászólása a kérdésben. „Aki közvetlenül a megszületése után elveszíti csodálatos kisbabáját, ahogyan az velem is történt, annak a fotók az egyetlenek, akik emlékeztetik a gyermekére. Számomra és minden család számára, aki elveszíti újszülöttjét, a fotók hiánya csak újabb szívfájdalmat okoz” – írta egy gyászoló anya.

A kórház vezetése viszont arra hivatkozott, hogy nem az anyák és az apák ellen hozták ezt a döntést, hanem pusztán biztonsági megfontolásokból. „A szövődmények ritkák, de ha előfordulnak, akkor hirtelen, minden előzmény nélkül lépnek fel a szülés során. Éppen ezért alapvető jelentőségű, hogy ilyen esetekben a szakmai csapat teljes figyelemmel és odaadással végezhesse a munkáját, és semmi ne vonja el a figyelmüket a baba és az anya ellátásáról – érvelt a kórház vezetése. – Bár mindent megteszünk azért, hogy a szülőszobák olyan meleg hangulatúak és otthonosak legyenek, amennyire csak lehet, de mégis orvosi beavatkozások színhelyéről beszélünk. Egy csomó berendezésnek kell kéznél lennie könnyen elérhető helyen, így plusz személyek a maguk plusz felszerelésével csak útban lennének és akadályoznák a munkát.”

No de Janaina Oliveira nem járt így, el is készült egy csomó fantasztikus szülésfotó. Ezeket az Instagram-oldalán tette közzé. Alább néhányat láthatsz közülük. Aztán ha kigyönyörködted magad, feltétlen görgess lejjebb, mert elmondom szerencsés-e az, aki burokban születik.


Szerencsés dolog-e burokban születni?

Azt tartja a szólásmondás, hogy aki burokban születik, az sikeres, boldog, gazdag, elégedett ember lesz az életben. De valóban így van-e ez?

Ehhez azt kell tudni, hogy a szülés megindulásakor vagy később a vajúdás során a magzatburok megreped, vagy manapság már a szülés vezetésének részét képezi a burokrepesztés, amikor egy tűvel „megkarcolva” nyitja meg az orvos a magzatburkot. Ezért ma már extrém ritkaságnak számít, hogy a baba világra jövetelekor a magzatburok még zárt legyen. Leginkább talán kórházon kívül megindult és lezajlott szülések esetében fordul elő.

Azt mondják az orvosok, hogy a szülés előrehaladását nem különösebben zavarja a meg nem repedt burok, hiszen a magzat feje nekifeszül, így nem jelent nagyobb akadályt a szülés útjában. Vannak olyan hiedelmek, miszerint a burokban születő baba „letépheti” a helyéről a méhlepényt, ami veszedelmes helyzetet idézhet elő, de a szakemberek szerint ez is csak inkább elméleti kockázat. Nagyobb a veszély viszont a megszületés után, hiszen a köldökzsinór már nem táplálja a magzatot, a baba pedig még nem jut levegőhöz, hiszen a zárt burokban lévő folyadék ebben megakadályozza – már amennyiben a külső segítség nem oldja meg villámgyorsan ezt a helyzetet. Ezért inkább azt mondhatjuk, hogy a szerencsés születés inkább úgy értendő, hogy a baba annak ellenére életben marad, hogy burokban született.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page