top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

„Elaludt és soha többé nem ébredt fel” – beszéljünk a nyájimmunitásról!

Egy kétéves kislány kanyaróban halt meg. Nem, az édesanyja nem oltásellenes. Annyira nem az, hogy kislánya halála után azt kérte a szülőktől, hogy oltassák be gyermekeiket. Saját magukért is, és azért is, hogy azok a gyerekek is védve legyenek, akik valamilyen betegség miatt nem kaphatják meg a vakcinát.



Beszéljünk a nyájimmunitásról!

 

Nemrégiben (is) írtam az Anyás-Apáson a kanyaróról és úgy általában a védőoltásokról. Akkor szó esett a nyájimmunitásról is. A nyájimmunitás megértéséhez azonban előbb az átoltottság fogalmával kell megismerkednünk.

Az átoltottság értéke azt adja meg, hogy az adott közösségen belül hány százalékot tesz ki azok aránya, akik megkapták az adott betegség elleni vakcinát. Az átoltottsági arány természetesen akkor ideális, ha értéke 100 százalék. Ezt az értéket azonban még a leghatásosabb oltáspárti kampányokkal sem lehet elérni, egyszerűen azért, mert mindig vannak a közösségben olyanok, akik valamilyen ok miatt nem kaphatják meg a védőoltást (csecsemők, nagyon idősek, immunbetegségben szenvedők stb.). És itt jön be a nyájimmunitás jelentősége. Ha ugyanis azok, akiknél a védőoltásnak semmilyen egészségi ellenjavallata nem áll fenn, beadatják maguknak a vakcinát, azaz az átoltottsági arány kellően magas lesz, akkor járványok nem tudják felütni a fejüket, és azok is védve lesznek a betegséggel szemben, akik nem olthatók (azaz akiknél a vakcina beadása ellenjavallt).


Kérek minden szülőt, hogy oltassa be a gyerekeit!

„Mindenki saját maga dönti el, hogy megosztja-e a történetünket – hogy soha több senki gyerekével ne történhessen hasonló” – írta Dragana Petrovic abban az online kampányban, melyet kétéves kislánya, Nadja halála után indított azért, hogy a védőoltások mellett érveljen, többek között Nadja fotóival.

A történet tragikus – és sok szempontból tipikus. A helyszín Szerbia, éppen az az ország, mely a 2018-as statisztikák szerint Ukrajna mögött a második helyen állt a bejelentett kanyarós esetek számát illetően a maga több mint ötezres esetszámával. A történtek egyben azt is illusztrálják, hogy soha senki nem tudhatja előre, hogy az ő gyereke viszonylag könnyen és gyorsan átesik a gyermekkori fertőző betegség enyhe formáján, vagy súlyosabb forma és/vagy szövődmények jelentkeznek nála, melyek akár végzetesek is lehetnek. Ezért orosz rulett a himlőparti.

Nadja 2015 májusában született, és egyéves korában egy olyan autoimmun betegséget diagnosztizáltak nála, ami az életét ugyan nem veszélyeztette, ám betegsége miatt nem kaphatott védőoltást, így a kanyaró elleni vakcinát sem. A kislány tavaly májusban bekerült egy szerbiai kórházba, ahol egy szobában feküdt egy kisfiúval, akitől elkapta a kanyarót. „Gyakran kellett kórházba mennünk, mert volt egyfajta kezelés, melyet csak ott kaphatott meg a kislányom” – mesélte az anya, Dragana Petrovic, aki azt is elmondta, hogy bíztak benne, hogy a kollektív immunitás – azaz a nyájimmunitás – megvédi majd Nadját annak ellenére is, hogy ő maga nem kaphatta meg a védőoltásokat. (Emlékezzünk a poszt elején írottakra: ha egy közösségben elég sokan oltatnak, akkor ezzel azokat a gyerekeket is védik, akik valamilyen okból nem olthatók.)

Ám az anyában egy világ omlott össze, amikor azt látta, hogy a kislánya elkapta a másik gyerektől a kanyarót. „Abban a pillanatban összeomlottam. Tudtam, hogy megvan az esély rá, hogy megfertőződik, de a lelkem mélyén azt reméltem, hogy ez soha nem történik meg” – írta Facebook-oldalán. A kislánynál pár nap múlva magas láz jelentkezett, estére a kislány elveszítette az eszméletét és soha több nem ébredt fel. Az állapota folyamatosan rosszabbodott, míg végül az intenzív osztályon meghalt.

A kislányát gyászoló anya szerint minden gyereknek joga van ahhoz, hogy védve legyen a fertőző betegségekkel szemben. „Mindenki saját maga dönti el, hogy megosztja-e a történetünket – hogy soha több senki gyerekével ne történhessen hasonló. A mi angyalkánk túl korán itt hagyott bennünket, de küzdeni fogok azért, hogy senki ne felejtse el, és senkinek ne kelljen átélnie azt, amit nekünk” – írta Dragana Petrovic a „The Light for Riley” nevű Facebook-oldalon.

Az oldalt Catherine Hughes hozta létre, akinek kisfia, Riley 2015 márciusában szamárköhögésben halt meg. Mindössze 32 napot élt.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page