top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Elárulja-e a magzat nemét a szívverése?

Talán az emberiséggel egy idős az a vágy, hogy a szülők már a várandósság alatt szeretnék tudni a baba nemét. A gyanújelek felismerésére számtalan megfigyelés, hiedelem és babona született. Az egyik a sok közül, hogy a magzat szívverésének gyorsasága alapján megmondható, hogy kisfiú vagy kislány születése várható.


Hogy ez tudományos adatokon alapul, vagy csak a számtalan mítosz körét gyarapítja, a poszt végére kiderül.


 

Se szeri, se száma azoknak a tippeknek, melyek mind azt célozzák, hogy már a baba világra jövetele előtt kiderüljön a baba neme. Vannak, akik a várandós nő hasának alakja alapján igyekeznek megjósolni, hogy kisfiú vagy kislány lakik ott benn, míg mások az alapján következtetnek, hogy a kismama sósat vagy édeset kíván-e a terhessége alatt. A sok – jobbára nem bizonyított – módszer egyike, hogy a magzat szívverése alapján megmondható a neme. Ha ez igaz, ennek azért lehet nagy jelentősége, mert a baba szívműködése már korán kimutatható és vizsgálható, jóval korábban, mint ahogyan az ultrahangvizsgálat során kiderülhet a baba neme. Hogy jó vagy rossz, ha a szülők már korán tudják, hogy milyen nemű gyereket várnak, nem egyértelmű. A babaszoba berendezésének kiválasztásánál és az első ruhatár összeállításánál biztosan hasznos ez az információ, ugyanakkor akár halálos veszélyt jelenthet a magzatra nézve, ha a szülők a magzat nemének ismeretében a terhességmegszakítás mellett döntenek. Ez különösen a gyermekszámot korlátozó országokban (például Kínában) nyerhet indokolatlanul és etikátlanul nagy jelentőséget. Ugyanakkor megint csak hasznos ezt tudni, ha például a családban olyan öröklődő betegség fordult már elő, mely csak a fiúkat vagy csak a lányokat érinti.

Mielőtt tudományos vizekre eveznénk, az alábbi kedves videóra kattintva megtudhatod, hogy egy család miként adta a rokonok és barátok tudtára, hogy három kisfiuk mellé kisfiú vagy kislány érkezése várható.


A tudósokat is érdekli a lehetséges összefüggés a szívfrekvencia és a nem között

A közvélekedés szerint a percenkénti 140-nél lassabb szívfrekvencia fiú magzatot valószínűsít, míg a lány magzatok szíve állítólag gyorsabban ver ennél.

A nem és a szívfrekvencia közötti kapcsolat elemzése több tudományos vizsgálat tárgyát képezte már. A Fetal Diagnosis and Therapy című szülészeti szaklap egyik 2006-os számában megjelent cikk szerzői nem találták bizonyítottnak, hogy a fiú és lány magzatok szívverésének sebessége különbözne egymástól. Ehhez 477, az első trimeszterben végzett ultrahangvizsgálat eredményeit vették alapul, és ezeket hasnlították össze a második trimeszterben végzett vizsgálatokéval, amikor már mód volt a magzat nemének meghatározására is. Ezekből arra a következtetésre jutottak, hogy a szívfrekvencia alapján nem jelezhető előre a baba neme.

A szép hosszú nevű The Journal of Maternal-Fetal & and Neonatal Medicine című lapban tíz évvel később közzétett, lényegében azonos módszert alkalmazó másik vizsgálat is ugyanezt az eredményt hozta. Ez utóbbiban 332 lány és 323 fiú magzat eredményeit hasonlították össze.


Akkor egészen biztos, ha már megszületett

Száz százalékosan megbízható időpont a baba nemének meghatározására a megszületés időpontja, de az ultrahangvizsgálat során – kis szerencsével – már a terhesség 18. hetétől megmondható, hogy kisfiúval vagy kislánnyal várandós az édesanya. A 18−22. hét környékén végzett ultrahangvizsgálat célja természetesen nem ez, hanem például a terhesség korának pontosítása, esetleges ikerterhesség biztos kimutatása, a méhlepény helyzetének azonosítása, illetve egyes szövődmények felismerése.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page