top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Együtt aludni a babával és mégis külön?

Az újdonsült anya egy csomó – többnyire jó szándékú – tanáccsal szembesül a baba megszületése után. A jó szándék azonban sajnos nem zárja ki, hogy az egyes tanácsok merőben ellentmondjanak egymásnak. Szegény anya meg csak kapkodhatja a fejét, kinek higgyen, hogyan fésülje össze a saját életében az ellentmondó javaslatokat.


Ilyen tanács az is, hogy igyekezzen minél hamarább kialakítani a megfelelő kötődést a babával. Ugyanakkor óvakodjon attól, hogy maga mellé vegye a picit a szülői ágyba.

 

Ez a fotó négy éve már bejárta a világot és most ismét útjára indult a neten. Egy kórházi ágy, melynél zseniálisan megoldották a tervezők, hogy az anya a szülés után együtt alhasson az újszülöttel, ugyanakkor a baba is teljes biztonságban legyen. Amikor először posztolta a fotót a Belly Belly nevű ausztrál gyermeknevelési oldal, sokaknak megakadt a szeme az ötletes tervezésen, és többen fel is tették a kérdést, hogy ilyen baba-mama ágy tényleg létezik a valóságban vagy egyszerű fotótrükk az egész. És ha valóban létezik ilyen ágy, akkor miért nem használják több szülészeti osztályon?

Nos, az ágy valóban létezik, és holland találmány. A fotó eredetileg a hollandiai Gelderse Vallei Kórházban készült. Ahogyan a Good Housekeeping még 2015-ben kiderítette, az anya ágyára akasztható toldalékot azoknak a mama-baba pároknak találták ki, akik a szokásosnál – azaz egy éjszakánál − hosszabb időt kénytelenek a kórházban tölteni a szülés után.

Bár nekem első pillantásra – és másodikra is – úgy tűnik, hogy ez a megoldás kielégíti a baba biztonságos alvási körülményeire vonatkozó kritériumokat is, de a Yahoo Parenting által megkérdezett amerikai gyermekgyógyász szerint azért nem várható hasonló ágyak megjelenése az USA kórházaiban, mert ez a megoldás nem jelent biztonságos alvási körülményeket a baba számára.

„Ha a szüléstől kimerült anya ráfordul a babára, akkor könnyen agyonnyomhatja. Ráadásul az anya karja a babának otthont adó toldalék fölé kerülhet alvás közben, vagy például a véletlenül oldalra lökött párna a babára kerülhet, fulladást okozva” – sorolta az aggodalmait a megkérdezett gyermekorvos, aki azt is hozzátette, hogy ha külön ágyban alszik az újszülött, a hozzá való felkelés mozgásra kényszeríti az anyát, akik – különösen császármetszés után – egyébként vonakodnak felkelni az ágyból. Ha pedig nem mozognak, ez növeli az alsó végtagokban a vérrögképződés veszélyét – mondja, azt tanácsolva, hogy a frissen szült anyák akkor is keljenek ki az ágyból, ha ez eleinte fájdalmas, mert ezzel sok bajnak vehetik elejét.

A fotó tehát valós, de elterjedésével szemben áll a gyermekorvosok aggodalmaskodása – és persze nyilván az ára is.

Neked tetszene?

Ha igen, összeszedtem néhány ötletet arra, hogyan lehet a babával és mégis külön aludni. Vannak közte kórházi és otthoni megoldások egyaránt. Kattints a galériára!



Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page