top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Egyél diót, hogy okos legyen a gyerek!

Egy most megjelent vizsgálat szerint jobban fejlődik azoknak a gyerekeknek az agya, akiknek édesanyja gyakran rágcsál dióféléket a várandóssága idején. Az értelmi képességekre és az IQ-ra gyakorolt kedvező hatásért elsősorban a diófélékben lévő nagy mennyiségű folsav és esszenciális zsírsavak lehetnek a felelősek.


Megint bebizonyosodott, hogy a gyerek karrierjének egyengetése már jóval korábban megkezdődik, mint hogy az ambiciózus szülők már megszületése előtt felvetetik az elit óvoda várólistájára.


 

Azok a várandósok, akik a gyermekvárás ideje alatt szívesen rágcsálnak dióféléket, például diót, mandulát vagy mogyorót, sokat tesznek azért, hogy okos, értelmes gyerekük szülessen. Ezt a következtetést spanyol kutatók vonták le egy vizsgálatból. Úgy tűnik, hogy az első trimeszterben napi 3-szor legalább 30 gramm csonthéjast elmajszoló anyák gyerekei később jobban teljesítenek azokon a teszteken, mely az értelmi képességeket, a figyelmet és a memóriát mérik.

A diófélékben nagy mennyiségben található folát és esszenciális zsírsavak, és a feltételezések szerint ezeknek a magzat agyszövetében való felszaporodása felelős a memória és figyelem javulásáért.

A barcelonai vizsgálatban 2200 anya-gyermek pár vett részt. Az alábbi csonthéjasok fogyasztásának mennyiségét vizsgálták kérdőíves módszerrel: dió, mandula, földimogyoró, fenyőmag és törökmogyoró. Úgy gondolják, hogy a kedvező hatásokért a csonthéjasokban nagy mennyiségben jelen lévő folsav és különösen az esszenciális zsírsavak felelősek, mint amilyen például az ómega-3- és ómega-6-zsírsav. Ezek a létfontosságú anyagok az idegrendszer szöveteiben, elsősorban az agy homloklebenyében felhalmozódva befolyásolják a memória és az értelmi funkciók fejlődését. Eredményeiket a European Journal of Epidemiology című lapban hozták nyilvánosságra.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page