top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Egyszerű fültrükk, ha gyerekkel repülsz

A felszállás és leszállás közbeni légnyomásváltozás kellemetlen tüneteket okozhat, pattogásérzést a fülben vagy füldugulást. Egy felnőttnek bevált módszerek állnak a rendelkezésére ezek megszüntetésére, például ásít, szaporán nyel vagy cukrot szopogat. Ez utóbbi módszer nagyobb gyerekeknél is bevethető, de mit tegyünk egészen pici gyerekek esetében?



Egy légitársaság a gyerekkel utazókra is gondolt, amikor kifejezetten kisgyerekkel utazók számára jól használható tippeket ajánl. A repüléssel foglalkozó témahét következő darabját olvashatod.


 

A kabinnyomás hirtelen változása – tipikusan fel- és leszállás közben – kellemetlen tüneteket okozhat, melyekre különösen az egészen pici gyerekek lehetnek érzékenyek. Tipikus tünet a fülben érzett pattogás és dugulásérzés, melyet az okoz, hogy a fülben található dobhártyára ható nyomás egyik pillanatról a másikra emelkedik vagy csökken. A kisgyerekek fülének érzékenysége miatt ezt a babák akár fájdalomként is megélhetik, amire keserves sírással reagálnak.

A tüneteket az okozza, hogy a belső fülben található dobüreg praktikusan egy minden oldalról zárt térnek tekinthető, így felszállás közben a külső nyomás csökkenése rövid időre szívó hatást gyakorol, ezért a dobhártya kissé kifelé boltosul, míg landolás közben a nyomásfokozódás kissé benyomja a dobhártyát. Az eredmény mindkét esetben bár átmeneti, de kellemetlen fültünetek jelentkezése.

Számos jól bevált módszer létezik a tünetek enyhítésére, leginkább az ásítás és a szapora nyelés, mely a nyomáskülönbség kiegyenlítésével szünteti meg a füldugulást és pattogást. Ezek azonban egészen kicsi gyerekeknél nem alkalmazhatók.


Babáknak is van megoldás a füldugulásra

Kicsi gyerekekkel utazók számára ad tippet az Etihad légitársaság utaskísérője, Denya Glover a Conde Nast Traveler oldalon. A módszer hatalmas előnye, hogy minden megtalálható hozzá egy repülőgép fedélzetén.

“Felszállás közben sok gyerek füle megfájdul a légnyomásváltozás miatt. A szülők többsége azt hiszi, hogy füldugóval megelőzhető a probléma, de én valami egészen mást ajánlok – írja Denya Glover. – Kérjük meg a személyzet egyik tagját, hogy hozzon egy kis meleg vizet (ne túl forrót és ne túl hideget), egy kendőt és egy poharat vagy bögrét. Áztassuk be a kendőt a meleg vízbe, és poharat vagy bögrét benne a nedves, kicsavart, még meleg kendővel helyezzük a gyerek fülére. A keletkező gőz segít kiegyenlíteni a légnyomáskülönbséget, ezáltal csökkenti a fülfájást. Az eredmény: boldog gyerek, nyugodt repülés!”

Ha viszont ez sem szünteti a panaszokat, vagy a gyerek rendszeresen észlel heves fülfáját fel- vagy leszállás közben, akkor érdemes megkérdezni a gyermekorvost, aki írhat fel hatásos készítményt a tünetek megelőzésére vagy enyhítésére.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page