top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Egy falu, ahol csak lányok születnek

Van egy falu Lengyelországban, ahol az elmúlt csaknem egy évtizedben tizenkét kislány született. Ez önmagában még nem lenne hír, de már sokkal érdekesebb a dolog, ha hozzátesszük, hogy mindeközben egyetlen kisfiú sem született. A faluban élő családokban legutóbb 2009-ben jött világra kisfiú.


A furcsa jelenség okát senki nem tudja.

 

A nehezen kimondható Miejsce Odrzańskie nevű kis lengyel faluban olyan régen született utoljára kisfiú, hogy a helyi hatóságok jutalmat ajánlottak fel annak a párnak, akiknek először születik kislánya a faluban. „Úgy tűnik, hogy a lányok elkerüli a falunkat” − mondta el az egyik önkéntes tűzoltó, Adrianna Pieruszka az egyik tévécsatornának. (Ő egyébként a nevéből ítélve ugyancsak nő, de erről majd később.) Kolléganője szerint a fiúk hangosak, szófogadatlanok és rosszak. „Legalább Béke és csend van a faluban” − állítja.

A falu tűzoltóbrigádja is egyedülálló abból a szempontból, hogy a nyolc férfi mellett huszonnégy nő vesz részt a munkájában. Vannak fiatal önkénteseik is, ők azonban mindannyian lányok. A főként nőkből álló csapat egy körzeti versenyt nyert meg idén nyáron, és éppen ez volt az oka annak, hogy a média felfigyelt a furcsa falura, ahol csak kislányok születnek. Ezzel az addig soha nem hallott kis lengyel falu egyből az európai és amerikai újságok címoldalára került.

Pedig tényleg egy pici településről van szó, ugyanis az 1679-ben alapított Miejsce Odrzańskie nevű falu lélekszáma nem éri el a háromszázat sem. Mostanában a települést ellepő újságírók szinte mindenkit megszólaltattak, aki él és mozog, ebből pedig az derült ki, hogy a legtöbb családnak két lánygyermeke van. A fiúgyerek ritka ezen a tájon, és az a néhány fiús család, akik a faluban élnek, többnyire más településekről költözött ide.

Egyelőre senki nem tudja a furcsa jelenség okát. A helyiek többsége szerint pusztán véletlen egybeesésről hete szó. A statisztikát ismerők számára ez nem tűnik valóságtól elrugaszkodott elképzelésnek, hiszen a 12 olyan kicsi szám statisztikai szempontból, ahol a véletlen még jócskán szerepet Játszhat a dolgok alakulásában. A falucska vezetői mindenesetre úgy gondolták, hogy valami „vonzó” díjat ajánlanak fel az első olyan helyi családnak, akiknek kisfia születik. Hogy ez mi lesz, azt egyelőre nem árulták el.

A helyi szülők azonban úgy nyilatkoztak, hogy pusztán a díjért nem vállalják be a harmadik gyereket a már meglévő két lány mellé, ugyanis könnyen megeshet, hogy harmadjára is lányuk születik.

Az orvostudomány szerint valószínűleg igazuk van ebben, ha ugyanis természetes fogamzásról, tehát nem lombikkezelésről van szó, akkor a párok sehogyan nem befolyásolhatják, milyen nemű gyermekük születik. A gyermek neme ugyanis már a fogamzás pillanatában eldől, és az határozza meg, hogy az utódba az apától X vagy Y kromoszóma örökítődik át. Amennyiben az apa X kromoszómát „ad”, akkor a szülők már a fogamzás pillanatában lemondhatnak a falu elöljárói által felajánlott díjról, amire ugyanis csak akkor van esélyük, ha az apa Y kromoszómát örökít át az utódba. Vagyis pontosan 50-50 százalék az esély fiú, illetve lány születésének. Kivéve persze ezt a kis lengyel falut, ami fityiszt mutat minden valószínűségszámításnak.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page