top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Egy asszony, aki 39 éves és 44 gyereket szült

Frissítve: 2020. aug. 13.

Mostanában azzal van tele a net, hogy a legnagyobb brit családban a 22. gyermeket várják. Pedig él a világban egy asszony, aki 39 éves kora ellenére már pontosan kétszer ennyi, azaz 44 gyermeket szült – és ebből 38-an még életben is vannak.


De mi az oka ennek a brutális gyerekszámban? A válasz: hiperovuláció.

 

A 39 éves Mariam Nabatanzi Ugandában él, igen egyszerű körülmények között, egy kávéültetvény mellett. Az asszony azzal került be a világsajtóba, hogy viszonylag fiatal kora ellenére máris 44 gyermeket hozott a világra. Egy gyors fejszámolással hamar kiderülhet, hogy ez csak úgy jöhetett össze, hogy nagyon sokszor születtek ikrei, sőt nem is csak kettes, hanem hármas és négyes ikrek is: egészen pontosan háromszor szült négyesikreket, négyszer hármasikreket és hatszor kettes ikreket. Ez összesen 13 szülésből 36 gyerek, a többiek egyesével érkeztek – a 44 gyerek túlnyomó többsége ugyanattól az apától. Ahhoz azonban, hogy mostanra négy focicsapatnyi gyerek szülessen, az is kellett, hogy Mariamot 12 éves korában adták férjhez egy nála jóval idősebb férfihoz, így 23 éves korára már nem kevesebb, mint 25 gyermekes anyuka volt.


Mekkora az esély, hogy ikrek szülessenek?
Körülbelül 80 terhesség közül fordul elő egy kétpetéjű ikerterhesség, az egypetéjű ikerterhesség valószínűsége körülbelül egy a 285-höz. A hármasikrek természetes fogantatásának esélye egy a 8000-hez, a négyesikreké egy a 700.000-hez, az ötösikreké egy az 50 millióhoz, a hatosikreké egy a 4,7 milliárdhoz.

Ugandában egyébként nem számít ritkaságnak a nagy család, no de ez messze nem 44 gyermeket jelent, hiszen az átlagos gyermekszám az afrikai országban valahol 5 és 6 között van.


Így aztán a gyerekdömping első „hulláma” után az anya fel is kereste az orvosát, aki megállapította, hogy az asszonynak a petefészkei szokatlanul nagyok, ám azt is mondta, hogy a fogamzásgátló veszélyes lenne számára, úgyhogy végül Mariam fogamzásgátló nélkül tért haza és csak jöttek és jöttek és jöttek tovább a gyerekek, mostanra összesen 44-en, és bár 6 gyerek időközben meghalt, még mindig 38 éhes szájat kell etetnie a nőnek. Aki 25 gyerek után ismét orvoshoz ment azzal, hogy valami tanácsot szeretne kapni a további terhességek megelőzéséhez, ám megint csak azt a választ kapta, hogy a fogamzásgátló veszélyes lenne számára.

Az anya helyzetét anyagilag nem könnyíti meg, hogy a férje a sokadik gyerek után elhagyta, azóta egyedül próbál helytállni, a nagyobb gyereket segítségével. A legnagyobb gyerek, a 23 éves Ivan Kibuka otthagyta az iskolát, hogy az édesanyjának segítsen. Az anya leginkább fémet gyűjt, gint főz, gyógynövényeket árusít, minden lehetőséget megragad, hogy pénzt szerezzen a rengeteg gyerek neveléséhez. „Egész életemben mást sem csináltam, mint a gyerekekkel törődtem és dolgoztam, hogy pénzt keressen” – mondja a 39 éves sokgyerekes anya.

No de honnan ez a rengeteg gyerek?


A válasz: hiperovuláció

A sokadik gyerek születése után végre megszületett a diagnózis: Mariamnál hiperovuláció áll fenn. De mit is jelent ez?

Normális körülmények között havonta egy petesejt érik meg, mely a tüsző megrepedését követően megkezdi vándorlását a méh felé. Ha megtermékenyül, akkor beágyazódik a méh nyálkahártyájába, és létrejön a várandósság, míg ha nem, akkor a petesejt a menstruáció során távozik a szervezetből.

Hiperovulációról akkor beszélünk, ha egy menstruációs ciklus alatt nem egy, hanem több petesejt érik meg. Ez általában két petesejtet jelent, de akár többet is – mind 24 órán belül.


A hiperovuláció mögött négy fő ok állhat:

  • Örökletes tényezők. Nem ritkaság, hogy egy családban több rokonnak is ikrei születnek, tehát egészen biztosan a genetika is szerepet játszik az ikrek születésében. Egy konkrét gént is azonosítottak, melyet ennek megfelelően „ikergénnek” neveztek el népszerű nevén.

  • Bizonyos betegségek. Ezek közül kiemelendő a policisztás ovárium szindróma (PCOS), melynek az a jellemzője, hogy nem minden menstruációs ciklusban történik peteérés. Ennek azonban a másik oldala, hogy a következő ciklusban akár több petesejt is megérhet.

  • Bizonyos kezelések. Ezek közül a legismertebb a lombikkezelés vagy IVF (in vitro fertilizáció), mellyel meddő párokat igyekeznek gyermekáldáshoz segíteni. A kezelés részét képezi az úgynevezett stimuláció is, amikor hormonokkal segítik a peteérést, ennek eredményeként pedig könnyen előfordulhat, hogy egynél több petesejt érik meg.

  • Közelmúltbeli fogamzásgátló-szedés. A hormonális fogamzásgátlók közismerten a peteérés gátlásával hatnak. Amikor azonban abbamarad a tabletta szedése, a petefészek felszabadul a hormonhatás alól, melyre átmenetileg akár hiperovulációval is válaszolhat a következő ciklusokban.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page