top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Eddig és ne tovább – a felnőtt „gyerekek” és a határok

Nem újdonság, hogy felnőve nehezünkre esik, hogy határokat szabjunk a szüleinknek – különösen akkor, amikor mi maguk is szülővé válunk. Minden tökéletesen segítőkész nagyszülő története mögött újabb történetek húzódnak arról, hogy építi vagy rombolja-e a velük való kapcsolatunkat, ha határokat szabunk számukra, például a gyereknevelés terén.


Pedig igazából határokat szabni egészséges dolog, amit minden felnőttnek meg kellene tennie.

 

Mégis amikor egy anyuka megszólalt arról, hogyan kezeli a saját kapcsolatát az édesanyjával, kritikák kereszttüzében találta magát. Most azonban az anyuka egy TikTok-videóban reagált erre és komoly érveket hoz fel arról, hogy a szülő–gyermek kapcsolat hogyan változik meg, miután a gyerek már gyerek többé, esetleg már neki is vannak gyerekei.

„Rengeteg kommentet kaptam a videómra az anyukámmal való határok felállításáról idősebb nőktől, melyekben állandóan ismétlődő motívum volt, hogy „hálásnak kell lenned mindenért, amit az édesanyád tett érted”. Mintha valahogy a határok felállítása valakivel automatikusan azt jelentené, hogy már nem szereted vagy nem értékeled azt, amit érted tett – mondja az anyuka. – A gyerekek nem tartoznak a szüleiknek azzal, hogy egy általunk jónak tartott, sőt megkövetelt kapcsolatot, viszonyrendszert tartsanak fenn velük.”
„Határozottan más a dinamika egy felnőtt szülő és egy gyerek között, aki még valóban gyerek, de ha az a gyerek már felnőtt, akkor ő onnantól egy teljesen önálló emberi lény” – folytatja. – És mindaz, amit a szüleid érted tettek, az egy szülő dolga, amit akkor vállaltak, amikor eldöntötték, hogy gyermekük lesz.”

Az anyukának, aki a TikTok-on Lisa P. néven szerepel, igaza van: szülőnek lenni azt jelenti, hogy felelős vagy azért, hogy a gyermekeid biztonságban minden szempontból, és a szükségleteik ki legyenek elégítve. A gyermek alapvető szükségleteiről való gondoskodás a szülő feladata, és ezt anélkül kell megtenniük, hogy bármilyen formában elvárnák érte a fizetséget. Nem azzal az elvárással szereted és gondoskodsz a gyerekeidről, hogy felnőttként vakon engedelmeskedjenek és tegyék azt, amit mondasz – mondja az anyuka.


Ezzel sok TikTok-felhasználó egyetértett:

„Egyetértek. Határokat húztam az anyukámnak, amikor megszülettek a gyerekeim. Tudta, hogy szeretem és tisztelem őt, ezért megértette”

– kommentálja egy felhasználó a videó alatt.

„Azért szültem gyerekeket, hogy anya legyek. Az én döntésem volt. Semmivel sem tartoznak nekem, amikor felnőnek”

– írja egy kommentelő.


Ez az anyuka itt egy igazán fontos dolgot mond, amivel különösen azok a szülők fognak egyetérteni, akiknek valóban van okuk arra, hogy határokat szabjanak. Mert nem számít, mennyire szeretitek és tisztelitek a saját szüleiteket, a helyzet az, hogy ti vagytok azok, akik a határokat, szabályokat és normákat kell, hogy adjátok, amikor felnőttek lesztek, és saját gyerekeitek lesznek. Ez nem mindig szép vagy könnyű feladat, de így egészséges.


Fotó: Freepik


Ezek is érdekelhetnek:



0 hozzászólás
bottom of page